REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusija turi nemažai noro plėtoti intensyvius santykius su Lietuva ir Europos Sąjunga. Tokį įspūdį pokalbio su kaimyninės šalies prezidentu Aleksandru Lukašenka metu susidarė Premjeras Andrius Kubilius. A. Kubilius ir A. Lukašenka vietoj numatyto pusvalandžio bendravo pusantros valandos.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos Vyriausybės vadovas susitikimo su A. Lukašenka metu aptarė poreikį stiprinti darniai besiplėtojantį dvišalį bendradarbiavimą ekonomikos, energetikos, prekybos srityse.

REKLAMA

"Baltarusija ir Lietuva turi labai panašų interesą apsirūpinti alternatyviu dujų tiekimu. Mūsų kaimynus labai domina galimybės dalyvauti suskystintų dujų terminalo statybos projekte. Panašu, kad energetinio saugumo stiprinimo reikalai tampa viena svarbiausių Lietuvos-Baltarusijos tarpusavio santykių ir bendradarbiavimo sritimi. Taip pat mums labai svarbu, kad Baltarusija ekonomiškai ir politiškai gravituotų ES standartų link", - pagrindines atviro pokalbio temas įvardijo A. Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas A. Lukašenka patvirtino ankstesnius savo ketinimus, kad siekiant diversifikuoti naftos tiekimo šaltinius jie pradėjo importuoti naftą iš Venesuelos. Baltarusijos vadovas pakvietė Lietuvą prisidėti prie Baltarusijos naftos importo kelių diversifikavimo komerciniais pagrindais ilgalaikėje perspektyvoje.

Abu pašnekovai vieningai sutarė, kad jų netenkina dabartinis monopolistinis dujų tiekimas bei iš to kylančios problemos.

Premjeras A. Kubilius taip pat kėlė demokratijos Baltarusijoje klausimus bei pažymėjo, kad bendradarbiavimo gylis ir apimtys su ES priklausys nuo realaus progreso žmogaus teisių ir visuomeninių laisvių srityje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Kubilius išreiškė viltį, kad Baltarusijoje bus vykdomas politinio visuomeninio gyvenimo demokratizavimo procesas.

Be to, Premjeras pasidžiaugė, kad Baltarusijoje sparčiai restauruojamos LDK pilys, leidžiamos solidžios istorinės monografijos ir tai yra "puikus bendros istorinės praeities įamžinimas".

A. Kubilius informavo A. Lukašenką, kad jis su ūkio ministru Dainiumi Kreiviu, kitais artimais bendražygiais liepos pabaigoje dalyvaus dviračių žygyje po Baltarusiją ir pakvietė šios šalies vadovą prisijungti prie kelionės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų