REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Auditoriams paskelbus, kad dešimtys milijonų, skirtų Nacionalinio operos ir baleto teatro scenai bei darbuotojų atlyginimams, dingo nežinia kur, staiga išgaravo ir pats teatro vadas Gintautas Kėvišas. Neabejojama tik dėl vieno - įtakingi kultūros pinigų švaistytojai vėl išsisuks nuo atsakomybės.

REKLAMA
REKLAMA

Pripirko daug oro

Valstybės kontrolė, atlikusi auditą Nacionaliniame operos ir baleto teatre, pateikė aiškią išvadą: nežinia kur pradanginta mažiausiai 15 mln. litų. Tačiau G.Kėvišas užbėgo už akių - kad nereikėtų niekam teisintis, jis netikėtai dingo liepdamas darbuotojams už jį meluoti.

REKLAMA

O faktai aiškūs - 13 mln. litų išleista neva scenos remonto darbams, bet be jokių viešųjų pirkimų sutarčių. Už mažiausiai 1,1 mln. litų apskritai galėjo būti neatlikta jokių darbų. Be to, teatras planuotą pirkti įrangą sutartyje staiga pakeitė kita, permokėdamas daugiau nei 2,1 mln. litų. Kitoje sutartyje tiekėjams sumokėta 62 tūkstančiais litų daugiau, negu šie prašė. Dar 1,8 mln. litų be jokių paaiškinimų skirta teatro darbuotojų atlyginimų priedams. Įdomiausia, kad šiuo metu, vos įpusėjus scenos remontui, numatyta projekte sumokėti suma jau viršyta 2,5 mln. litų. Tačiau dėl to jaudintis neverta, mat Vyriausybė kasmet šiam reikalui numato daugiau nei reikia mokesčių mokėtojų pinigų.

REKLAMA
REKLAMA

Negana to, teatras viešajai įstaigai “Pirmoji kava" didžiąją teatro salę išnuomojo vos už 1000 litų, o kitiems klientams nuoma atsieina apie 26 000 litų. Paaiškėjo kodėl - ši įstaiga Operos ir baleto teatrui pagal panaudos sutartį “paskolino" prabangų automobilį “Audi A6".

Baus net pastaba

Valstybės kontrolė dar balandį perdavė medžiagą Generalinei prokuratūrai, o vakar kontrolierė Giedrė Švedienė įpareigojo ir kultūros ministrą Remigijų Vilkaitį bausti G.Kėvišą. Tačiau pasiteiravus R.Vilkaičio, kaip šis ketina elgtis, vienintelė jo vakar telefonu ištarta frazė buvo “ne, ne, nesvarbu".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybės kontrolės 5-ojo audito departamento direktorė Daiva Bakutienė tvirtino, kad su tokiu atviru lėšų švaistymu valstybės įstaigoje susiduriama bene pirmą kartą.

“Mokant priedus, priemokas, keliant koeficientus buvo 120 tūkstančių litų pereikvotas darbo užmokesčio biudžetas ir nenurodyta, kas už priedus buvo atlikta. Tai mus tikrai nustebino. Visiškai be viešųjų pirkimų panaudota 13 mln. litų, įsigyta įrangos, kurios net nebuvo investiciniame projekte. Išvardyti visko neįmanoma", - skėsčiojo rankomis D.Bakutienė.

REKLAMA

Tačiau ji, be abejo, tik nusijuokė paklausta, kokie siaubingi dalykai už tai gresia G.Kėvišui.

“Blogiausias atvejis - atleidimas iš darbo. Geriausias atvejis - tik pastaba. Bet įstatymus priima Seimas", - apgailestavo atlikto audito vadovė.

G.Kėvišą paslėpė

Pasiteirauti G.Kėvišo, kur investuoti jo įstaigai skirti milijonai, nepavyko - jo balsu telefono atsakiklis pranešinėjo: “Esu nepasiekiamas." Kur teatro vadovas, negalėjo pasakyti ir jo pavaduotojas Kęstutis Minderis.

“Ai, ponas Kėviššš?.. Kažžžž... jis... jisai išvykęs. Ir grįš, grįš, grįš... kitą savaitę. Kur jis, atvirai pasakius, nežinau tiksliai. Pasiėmė nemokamų atostogų. Labai jau mes taip nešnekam", - nerišliai bandė gelbėti vadovą K.Minderis.

REKLAMA

Jis taip pat teisinosi, kad visos išlaidos išdėstytos dokumentuose. “Gal Valstybės kontrolės netenkino turinys, gal reikia jiems aiškumo? O dėl rekonstrukcijos aiškinasi prokuratūra. Bet juk viešųjų pirkimų tarnyba patvirtino, o dabar jau pažiūrėta kažkaip kitu kampu", - stebėjosi jis auditorių ir visuomenės susidomėjimu.

Po kelių akimirkų K.Minderio atmintis prašviesėjo. Jo sekretorė perskambinusi pranešė: “Oficialioji versija - mūsų generalinis išvykęs į komandiruotę Tokijuje ir Osakoje organizuoti operos trupės gastrolių. Šiaip ir mums nepavyksta su juo susisiekti."

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klanas - neišardomas

Rūta JANUTIENĖ - žurnalistė:

Kėvišas turi stiprią politinę paramą: jis sėdi Vilniaus taryboje, balsuoja taip, kaip reikia Viliui Navickui, jis visada yra greta Artūro Zuoko, kuris prekiauja “auksiniais balseliais". Kitas dalykas - jis, matyt, dalijasi su kažkuo, nors pažinodama poną Kėvišą nelabai tuo tikiu. Bet tikriausiai gyvenimas privertė. Kai buvo pardavinėjami sklypai Laurų kvartale, maždaug po milijoną, vieną jų įsigijo ponas Kėvišas ir pasistatė namą, kurio vertė viršija visas oficialias jo pajamas. “Biudžetinių" pinigų tokiam gyvenimui tikrai neužtektų. Vadinasi, vyksta kas nors greta.

REKLAMA

Reikia žinoti, kad ponia Kubilienė gerai tarpsta filharmonijoje, kurią netiesiogiai valdė pats Kėvišas, ir ji gaudavo neapskaitytus pinigus, apie kuriuos puikiai žino FNTT. Tad G.Kėvišas yra gana gudrus, įtraukdamas tuos žmones į savo veiklas. FNTT ta byla buvo marinama, ji pajudėjo tik perdavus ją Kriminalinės policijos biurui, tikėtina, kad ji pasieks teismą. Bet, kaip suprantu, G.Kėvišas stumia prieš save žmones, kurie tik vykdytojai, bet jų parašai visur yra. Visa sistema yra korumpuota: jei nori gyventi iš “aukštųjų" menų, turi būti dalis sistemos. O dėl naujo Generalinės prokuratūros vado - vienas žmogus sunkiai veiks prieš sistemą, ypač jei nori pakviesti pavaduotojus iš tos pačios sistemos.

REKLAMA

Audrius Nakas - “Ekspertai.eu" atstovas:

Valstybės kontrolės audito išvados yra juokingos - auditoriai įpareigoja kultūros ministrą patraukti drausminėn atsakomybėn Gintautą Kėvišą, o pastarasis tada jau trauks kitus teatro darbuotojus. Atleis iš darbo? Atleiskit ir mane už milijoną, man atrodo, bet kuris sutiktų su tokiu atleidimu - ką jau darysi, įsidarbinsi kitoje analogiškoje vietoje. Jam antrankiai jau seniai turėjo būti uždėti, normalioje šalyje taip būtų seniai atsitikę. Visa medžiaga guli prokuratūroje, o audito išvados, manau, tėra reikalingos tik kaip opiumas liaudžiai. Audito išvadose yra sakinys, kad teatro administracija ėmėsi šalinti audito metu nustatytus teisės aktų pažeidimus. Gal šių pažeidimų šalinimas reiškia, kad per renovaciją ir kitas aferas teatre pavogti milijonai gražinami į valstybės kasą? Tada aš tikrai suprasiu tai kaip pažeidimų pašalinimą. Jei pinigai yra pavogti, tai jų jau nepašalinsi, juos galima nebent grąžinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kostas Smoriginas - bardas:

Jeigu yra įrodymai, patvirtinantys nusižengimus, tai kokia dar gali būti kalba apie drausmines nuobaudas? Arba yra byla, arba jos nėra. Iš visų skylių lenda galiukai visame kame: vekse, švekse, o paskui stebimės... Kur pinigai - ten vagystės. Kaip galima panaudoti 10 ar 8 milijonus kažkur tai kitur? Na, kur tai matyta? Niekas oficialiai nei paneigta, nei patvirtinta, kažkokie gandai tik visuomenei pateikiami. Tai tegul teisėtvarka imasi realių darbų: tegul baudžia kaltuosius. Arba tuos, kurie vogė, arba tuos, kurie galbūt neteisingai kažką apkaltino. Kokia čia teisėtvarka, jei viskas tęsiasi metų metus... Kai teisėsaugoje yra spragų, nėra geležinės atsiskaitomybės, tada galima vogti drąsiai ir nebijoti būti sugautam. Teisėtvarka su tokiomis spragomis sau murkdosi toliau, o tos bylos tempiasi iš metų į metus. Kiek jau tęsiasi ta teatro istorija? Kodėl nuo visuomenės slepiama, kaip vyksta tas tyrimas? Parodomas tik žmogus ašarotomis akimis, aiškinantis, koks jis nekaltas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų