REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos, Baltarusijos ir Rusijos žaliųjų organizacijų nariai kreipėsi į šiomis dienomis Vilniuje vykstančių Baltijos plėtros forumo ir Baltijos jūros šalių viršūnių susitikimo dalyvius ir svečius ragindami stabdyti branduolinės energetikos plėtrą.

REKLAMA
REKLAMA

Anot aplinkosaugininkų, reikia atsisakyti pavojingų ir nepagrįstų planų statyti naujas atomines elektrines bei kasti uraną Baltijos jūros regione, nes tai griauna mūsų regiono darnią plėtrą ir mažina ilgalaikį saugumą.

REKLAMA

"Tai prieštarauja Jūsų forumo dvasiai ir tikslams. Primename, kad planai laidoti jau sukauptas labai radioaktyvias pavojingas atliekas uolienose, esančiose šalia Baltijos jūros, dar labiau padidina ilgalaikio pavojaus ir radioaktyvaus užterštumo mastą", - teigiama kreipimesi į Baltijos plėtros forumo ir Baltijos jūros šalių viršūnių susitikimo dalyvius.

"Baltijos jūra yra labiausiai radioaktyvi jūra pasaulyje, teigia Baltijos jūros aplinkos apsaugos komisija (Helsinkio Komisija). Neapdairi ir nedarni atominės energetikos plėtra regione dar labiau pablogins padėtį. Vietoj politiškai korektiškų kalbų ir ekonominio augimo (iki kitos krizės) pažadų mums reikia realios veiklos išsaugant Baltijos jūrą ir regioną, tinkamą gyventi dabar ir ateities kartoms", - teigiama aplinkosaugininkų išplatintame pareiškime.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos, Baltarusijos ir Rusijos aplinkosaugininkai ragina vietoj atominės energetikos plėtoti atsinaujinančiais energijos šaltiniais, energijos taupymu, efektyviu vartojimu, "protingomis" energetinėmis sistemomis grįstą energetikos strategiją ir bendradarbiavimą.

Jų teigimu, tokia strategija sukurtų daugiau darbo vietų, panaudotų vietinius išteklius ir padidintų šalių bei regiono saugumą.

"Konkurencija tarp vyriausybių, kurie pirmi pasistatys naują branduolinį reaktorių už mokesčių mokėtojų pinigus, nėra darni plėtra", - teigiama pareiškime, kurį pasirašė organizacijos "Atgaja" (Lietuva), "Ekodom" (Baltarusija), "Ekozaščita" (Rusija), Lietuvos žaliųjų sąjūdžio partijos iniciatyvinė grupė, Lietuvos aplinkosauginių nevyriausybinių organizacijų koalicija ir Baltarusijos antibranduolinė kampanija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų