REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė kreipėsi į Savivaldybių asociaciją ir Vyriausybės atstovus apskrityse prašydama atkreipti dėmesį, kad trūksta kontrolės ir vienodos praktikos, kaip ir kam leisti pinigus, skirtus vaikams, likusiems be tėvų globos.

REKLAMA
REKLAMA

Už kiekvieną auklėtinį vaikų globos namai gauna po 520 litų globos rūpybos išmoką ir apie 1000 litų, mokamų globos įstaigoms iš savivaldybės biudžetų, už suteiktas socialines paslaugas. "Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigoje atlikti tyrimai rodo, kad iki šiol kai kurie nevalstybiniai globos namai ne pagal paskirtį naudoja vaiko globos išmokas. 520 litų išmoka turi būti naudojam tik vaikų poreikiams - drabužiams, medikamentams ir pan.

REKLAMA

Tačiau praktika rodo, kad šie pinigai naudojami darbuotojų atlyginimams ir apmokėjimui už komunalines paslaugas, ir tai savivaldybės darbuotojams - vieša paslaptis" - sako vaiko teisių apsaugos kontrolierė.

E. Žiobienė prašo savivaldybių atkreipti dėmesį į šią problemą ir paraginti apie pastebėtus ar įtariamus pažeidimus informuoti Socialinių paslaugų ir priežiūros departamentą.

Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigoje seniai sprendžiama dar viena problema, susijusi su vaikų globos namams skiriamomis lėšomis, apie kurią kontrolierė irgi informavo Savivaldybių asociaciją ir Vyriausybės atstovus apskrityse.

REKLAMA
REKLAMA

VTAKĮ žiniomis, iki šiol ne visos savivaldybės sudarė socialinės globos finansavimo sutartis su nevalstybiniais vaikų globos namais, todėl už dalį vaikų globos namai jau keleri metai negauna pinigų iš savivaldybės biudžeto. Kontrolierė ragina skatinti savivaldybių administracijų bei nevalstybinių vaikų globos namų dialogą, ieškant būdų užtikrinti vaikų socialinės globos išlaidų finansavimą.

Pasak Vaiko teisių apsaugos kontrolierės, neretai savivaldybės nekontroliuoja (arba tai daro atsainiai), kaip globos namai naudoja savivaldybės skiriamas lėšas, t.y. vaiko socialinės globos paslaugų, perkamų iš nevalstybinių organizacijų, kokybės. Kas ketvirtį nevalstybiniai globos namai pateikia ataskaitas savivaldybei, tačiau išlaidų paprastai nepatvirtina jokiais finansiniais dokumentais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų