REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pernai gegužės 7-ąją Prahoje paskelbta Rytų partnerystės programa įkūnijo naują Europos Sąjungos (ES) santykių su rytinėmis kaimynėmis etapą ir yra svarbi priemonė, skatinanti reformas šiose šalyse bei ekonominę integraciją ir padedanti palengvinti žmonių judėjimą, teigia užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis Rytų partnerystės programos metinių proga.

REKLAMA
REKLAMA

"Ši iniciatyva liudija rimtą ES santykių su šiomis valstybėmis pokytį, vedantį link didesnių politinių įsipareigojimų, šių šalių integracijos į ES rinką, lengvesnių jų piliečių atvykimo į ES sąlygų bei bendradarbiavimo užtikrinant energetinį saugumą ir solidesnę finansinę paramą", - teigia ministras.

REKLAMA

Prieš metus ES ir šešių Rytų kaimynių - Armėnijos, Azerbaidžano, Baltarusijos, Gruzijos, Moldovos ir Ukrainos - valstybių ir vyriausybių vadovai oficialiai pradėjo Rytų partnerystės programą. Ja siekiama darnesnio ES ir Rytų kaimynių bendradarbiavimo bei glaudesnės šių valstybių integracijos į ES.

Pasak Lietuvos diplomatijos vadovo, Lietuva nuo pat savo narystės ES pradžios buvo tokio pobūdžio ES ir Rytų kaimynių partnerystės iniciatorė ir nuosekli rėmėja. Lietuvos aktyvus dalyvavimas Rytų partnerystės programoje tapo viena iš prioritetinių šalies užsienio politikos sričių.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuva, įgyvendindama partnerystės programą, 2009 m. pabaigoje kartu su Ukraina ir Baltarusija parengė platų galimų trišalių projektų sąrašą, toliau teikia konkrečius pasiūlymus Europos Komisijai dėl paramos Rytų kaimynėms, vykdo konkrečius projektus integruoto sienų valdymo, kultūros paveldo išsaugojimo bei kitose srityse, dalijasi savo aktualia integracijos į ES patirtimi.

Šiuo metu be apčiuopiamą naudą Rytų kaimynėms turinčių projektų įgyvendinimo, Lietuva prioritetu laiko Asociacijos sutarčių ir pagilintų laisvosios prekybos sutarčių tarp ES ir Moldovos, Ukrainos bei Pietų Kaukazo šalių sudarymą, vizų režimo palengvinimo sutarčių pasirašymą su Baltarusija, Armėnija ir Azerbaidžanu, taip pat mano, jog būtina stiprinti ES pastangas dėl visiško vizų režimo panaikinimo Moldovos, Ukrainos ir Gruzijos piliečiams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų