REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kultūros ministro Remigijaus Vilkaičio bendražygis, viceministras Donatas Valančiauskas galėjo susipainioti viešuosius ir privačius interesus.

REKLAMA
REKLAMA

Sėdėjo ant dviejų kėdžių?


Kuo tikėti: oficialia „Registrų centro“ informacija ar kultūros ministro pavaduotoju Donatu Valančiausku? Išrašas iš „Registrų centro“ byloja: kultūros viceministras daugiau nei du mėnesius sėdėjo ant dviejų kėdžių: dirbo Kultūros ministerijoje ir vadovavo viešajai įstaigai. Bėdos gal ir nebūtų, jei ta įstaiga – „Lietuvos tautų informacijos rūmai“ – nebūtų susijusi su kultūra ir jos finansavimu. Neatmestina, kad D. Valančiauskui dėl šio epizodo gali tekti varstyti ir Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) duris.

REKLAMA

D. Valančiauskas, komentuodamas nemalonią situaciją, įrodinėja, jog oficiali „Registrų centro“ informacija – melas.

„Manau, tai „Registrų centro“ klaida“, – pareiškė D. Valančiauskas. R. Vilkaičio dešinioji ranka įrodinėja, jog pareiškimą atleisti jį iš „Lietuvos tautų informacijos rūmų“ direktoriaus pareigų parašė vos tapęs viceministru – 2008-ųjų gruodžio pradžioje.

„Registrų centro“ duomenimis, jis tą padarė keliais mėnesiais vėliau – tik 2009 sausio 27 dieną. D. Valančiauskas, paklaustas, ar kreipsis į „Registrų centrą“, kad šią informaciją „pataisytų“, didelio entuziazmo nerodė. „Galbūt prašysiu, kad pataisytų“.

REKLAMA
REKLAMA

„Nenoriu nieko kaltinti“, – pridūrė pusantrų metų kultūrai ir ministrui R. Vilkaičiui tarnaujantis politinio pasitikėjimo pareigūnas.

Bėdos per žydišką kalendorių

Koją D. Valančiauskui kiša ir su buvusia jo darboviete susiję projektai, kurios laimino Kultūros rėmimo fondas. Šio fondo galva – jis pats, mat yra Kultūros rėmimo fondo tarybos pirmininkas.

Šių metų kovą fondas skirstė pinigus kultūros ir meno projektams. Vienas iš jų – „Lietuvos tautų informacijos rūmų“ prašymas skirti pinigų internetiniam žydų kalendoriui „Šalom“. Projekto rėmimui pritarta vienbalsiai ir skirti 7 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau D. Valančiauskas svarstant šį klausimą, kaip pats prisipažino, nenusišalino, nors taip pasielgti buvo būtina. Ne vienerius metus valstybės tarnyboje dirbantis D. Valančiauskas aiškino tarybos narius informavęs apie savo ryšius su viešąja įstaiga, tačiau nusišalinti nematė reikalo. Esą dėl to, jog projektui jau buvo apsvarstę ir jam pritarę ekspertai, o projektas buvęs tęstinis.

2009 privačių ir viešų interesų deklaracijoje nurodoma, jog D. Valančiauskas – ir viešosios įstaigos „Lietuvos tautų informacijos rūmai“ dalininkas. Tvirtinama, jog viceministras savo dalies viešojoje įstaigoje atsisakė išsyk įsidarbinęs ministerijoje.

REKLAMA

Nesusipratimas ir tiek

„Pareiškimą išeiti iš darbo D. Valančiauskas parašė laiku“, – užtikrino Vitalijus Karakorskis, „Lietuvos tautų informacijos rūmų“ valdybos pirmininkas. Jo teigimu, pranešimas apie tai, kad D. Valančiauskas atleistas ir jam nebemokama alga, išsiųstas dar 2008-ųjų gruodžio pabaigoje, vos D. Valančiauskui pradėjus dirbti ministerijoje. V. Karakorskis pakartojo, kad žydų kalendoriaus „Šalom“ projektas tęstinis, šiam jau buvo pritarę ekspertai, tad D. Valančiauskas ar kas nors kitas pinigų skyrimo tikrai negalėjo paveikti. „Esame ilgus metus dirbanti ir gerą vardą turinti organizacija. Galbūt kažkas nori mus apjuodinti?“, – svarstė V. Karakorskis.

REKLAMA

Gali pamokyti

Dėl galimai supainiotų D. Valančiausko privačių ir viešųjų interesų VTEK gali pradėti tyrimą ir R. Vilkaičio pavaduotoją nubausti. „Privalėjo nusišalinti, informavimo neužtenka“, – sakė Tarnybinės etikos normų pažeidimų tyrimo skyriaus vadovė Agnė Karalienė, – Jeigu ši informacija pasitvirtins, galimas tyrimas“.

Tiesa, A. Karalienė pažymėjo, kad valstybės tarnautojas gali vadovauti viešajai įstaigai, tačiau tai priklauso nuo pareigų suderinamumo, o ta pati veiklos sritis išsyk sukelia galimą interesų konfliktą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų