REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tik prisiekęs Seime, naujasis užsienio reikalų ministras A.Ažubalis interviu bandė apibrėžti savo būsimos politikos parametrus. Arba kitaip sakant, tiek prisišnekėjo, kad jau dabar sunku įsivaizduoti, kaip jis dirbs su kolegomis iš įvairių šalių. Bet blogiausia, kad iš ministro interviu kiek nors daugiau aiškumo dėl būsimos Lietuvos užsienio politikos, tikrai neatsirado, jei nepasakyti blogiau.

REKLAMA
REKLAMA

Palyginti neilgame interviu jis sugebėjo pavadinti Europos Sąjungą nedemokratiška, paprašė pasiaiškinti prancūzus dėl laivo pardavimo Rusijai, teigė, jog mažųjų valstybių nuomonė nebūtinai sutampa su Paryžiaus ir Berlyno, pažėrė ir daugiau “diplomatijos” perliukų.

REKLAMA

A.Ažubalis teigė, jog sieksiąs gilesnės integracijos su ES ir pasakė, jog cituoju, “juo stipresnis bus Briuselis, juo stipresnės  bus ir didesnės galios įrankių neturinčios ES valstybės, kurių nuomonė nebūtinai sutampa su Berlyno ir Paryžiaus nuomone”. Tačiau jau kitoje vietoje naujasis ministras kategoriškai pažėrė: “manau, kad ES valdymas nėra demokratinis...” Ir toliau, mėgindamas pagrįsti tokią nuomonę, retoriškai klausia: “ar yra demokratiška, kai kuri nors ES valstybė primeta kurios nors srities komisarą, nors jo kompetencija pagrįstai suabejojama?”

REKLAMA
REKLAMA

Įdomu, ką Ažubalis turi galvoje? Gal konservatorių deleguotą A.Šemetą? O gal būsimąją ES užsienio politikos vadovę, su kuria jam, kaip užsienio reikalų ministrui, teks turėti daugiausia reikalų? Nes trečiosios kandidatės iš Bulgarijos, kurios kompetencija buvo Europos Parlamente suabejota, neliko?

Visais trimis atvejais toks teiginys yra visiškas nusišnekėjimas, jau nekalbant apie tai, kaip jam pačiam reikės dirbti Briuselyje užsienio politikos srityje su kolegomis ministrais ir komisarais po tokių pareiškimų. Kokį pastarieji turės požiūrį į Lietuvos diplomatijos šefą?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mažų mažiausia nelogiška, akivaizdu, yra siekti “stipresnio Briuselio”, o po to teigti, kad ES valdymas yra nedemokratinis... O gilesnė ES integracija, pasirodo, anot A.Ažubalio reikalinga tik tam, kad padėti “išvengti kai kurioms valstybėms senbuvėms kylančių pagundų siekti vadinamosios dviejų greičių Europos”...

Na, o apie būsimą politiką su Rusija prišnekėta tiek, kad “velnias koją nusilauš”.  Rusija ir problematiškas partneris, su kuria “esame įsiaitrinę”, bet ministras vis tiek norintis geresnių santykių, tačiau paremtų vertybėmis, nes kitaip mus nupirks...

REKLAMA

Perskaitę tokį A.Ažubalio interviu,  kolegos ES užsienio reikalų ministrai Ažubaliui tiesiai apie jo nusišnekėjimus, aišku, nieko nepasakys. Tuo pačiu, akivaizdu, ir negaus jokių atsakymų apie būsimą Lietuvos užsienio politiką. Ir todėl, kad jų A.Ažubalio interviu nėra, ir todėl, kad jie, kaip tikri diplomatai, dėl naujojo kolegos nusišnekėjimų nutylės.

Gediminas KIRKILAS, Socialdemokratų partijos narys

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų