REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antroji kruvina diversija Šiaulių ligoninėje?

Nors dar visiškai neaišku, kas, kuo ir kokiu chemikalu Šiaulių apskrities ligoninės Akušerijos ir ginekologijos klinikoje gruodį nudegino odą devyniems naujagimiams, ligoninės komisija jau baudžia šešias medikes. Papeikimas skirtas ir ligoninės direktoriui Petrui Simavičiui.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip visada, pirmiausia nubausta „iešmininkė“ – slaugytoja Nomeda Paškevičienė iš Naujagimių skyriaus, skyriuje paslaptingai atsiradusiu nuodingu skysčiu nuvaliusi mažiausiai vieno kūdikio odelę. Laikinajai Akušerijos ir ginekologijos klinikos direktorei Angelei Jurgaitienei nuobauda skirta už tai, kad pareigybinėse instrukcijose neįrašė vieno formalaus nurodymo. Naujagimių skyriaus vadovės – vedėja Banga Vaitkevičienė ir slaugos administratorė Laima Lingienė, – nelaukdamos bausmių, save nubaudė pačios – pasitraukė iš pareigų. Tiesa, abi medikės klinikoje dirbs toliau, tik nuo šiol pirmoji – paprasta naujagimių gydytoja, antroji – slauge.

REKLAMA

Papeikimą gavęs ligoninės direktorius Petras Simavičius jau nekartą yra papuolęs į skandalus. Tik ankstesniais kartais jam pavykdavo išsisukti. Kai 2005-ųjų gruodį kažkas sukėlė sprogimą Chirurgijos korpuso pusrūsyje, dangstydamas savo aplaidumą P. Simavičius kelis kartus visuomenei melavo, bet vis vien liko nenubaustas. Sprogimo priežastis bei kaltininkai liko nenustatyti, pastato remontas kainavo kone milijoną litų, o P. Simavičius po to ėmė gauti algą, didesnę už šalies prezidento.



Gimdyvės nebuvo informuotos

REKLAMA
REKLAMA

Paskutinį pernykščių metų mėnesį Šiaulių medikai ruošėsi ne skandalui, o didžiulei šventei. Gruodžio 18-ąją ruoštasi iškilmingai atidaryti naują ligoninės korpusą – Moters ir vaiko kliniką, statytą ilgiau nei 20 metų. Ir likus savaitei iki iškilmių staiga tokia nelaimė, toks skandalas – gretimoje Akušerijos ir ginekologijos klinikoje smarkiai nudeginti net 9 naujagimiai!

Nelaimė įvyko nepastebimai. Gruodžio 12-ąją, šeštadienį, gydytojas neonatologas apžiūrėdamas naujagimius aptiko, kad vieno jų oda už ausyčių raudona, išberta pūslėmis. Išsamiai apžiūrėjus vaiką, tokių pat nudeginimų rasta ir pažastyse, kirkšnyse, ant kaklo. Tada pamatyta, jog lygiai taip pat lygiai tose pačiose vietose apdeginti ir dar 6 naujagimiai!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nieko nepranešus vaikų motinoms, į kliniką skubiai iškviesti jos vadovai ir imta tyliai aiškintis. Sutrikusi slaugė verkdama papasakojo, kad prieš valandą dvi atlikusi standartinę procedūrą – iš vaistų spintos paėmusi dezinfekavimo skysčio „Cutasept F“, juo nuvaliusi kūdikiams paausius, pažastis, kirkšnis – visas vietas, kur gali kauptis bakterijos. „Cutasept F“ – nekenksmingas, vaistinėse be recepto parduodamas propanolio alkoholis, skirtas rankoms, odai dezinfekuoti ir plačiai naudojamas namuose, įstaigose, gamyklose. Šiuo dezinfekatoriumi kūdikiai klinikoje valyti tūkstančius kartų ir niekada nebuvę jokių bėdų...

REKLAMA

Apdegintieji vaikučiai buvo perkelti į inkubatorius – kiuvezus. Dar du mažylius, tos dienos rytą išleistus į namus, nuskubėję aplankė ligoninės pediatrai. Nuojauta medikų nepagavo – šiuos vaikus dėl nudegimų teko skubiai grąžinti į ligoninę.

Sunerimusioms naujagimių motinoms tebuvo pasakyta, kad jų mažyliams prasidėjo kažkokia stipri alerginė reakcija.

Tėvai žada pateikti ieškinius

O nudegimai buvo tokie stiprūs, jog gruodžio 13-ąją ir 14-ąją visi 9 apdeginti naujagimiai kartu su gimdyvėmis reanimobiliais buvo išgabenti į Kauno klinikas. Du smarkiausiai nukentėję vaikai buvo operuoti – persodinta oda, o kitiems, tikimasi, užteks gydymo vaistais. Tačiau daugeliui nukentėjusiųjų randai gali išlikti visam gyvenimui.

REKLAMA

Daugiau slėpti nelaimės detales nuo naujagimių tėvų buvo nebeįmanoma. Vėliau jie piktinosi, kad  tik Kauno klinikose sužinojo ir išsamias nelaimės aplinkybes, ir tai, jog jų vaikams Šiauliuose buvo sušvirkšti antibiotikai.

„Pirma reikia pažiūrėti, kokios liks nudeginimų pasekmės, ką nustatys patikrinimas ligoninėje, prokuratūra, – „Akistatai“ kalbėjo vieno iš nudegintų vaikų tėvas, prašęs jo neįvardinti. – Pasitarsime su kitų nukentėjusių naujagimių tėvais ir tada ieškosime advokato. Didesnis galvosūkis, atrodo, bus ne ar kreiptis dėl žalos atlyginimo, o kokio dydžio suma ieškinyje būtų adekvati už tokį medikų aplaidumą.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kūdikių tėvai puikiai žino, kad 2001-ųjų gruodžio 30-ąją Marijampolės ligoninėje apdeginus prieš laiką gimusius dvynius, Lietuvos apeliacinis teismas vėliau šią ligoninę įpareigojo tėvams sumokėti pusę milijono litų.

Po sprogimo – fantastiška alga

Daug kas Šiauliuose nesistebi, kad nuo apdegintų naujagimių tėvų slėpta, kas nutiko, iki paskutinės minutės meluota apie alergiją. Nes Šiaulių ligoninėje visuomenei meluojama nebe pirmą kartą.

2005-ųjų gruodį Šiaulių ligoninės Chirurgijos korpuso pusrūsyje nugriaudėjo galingas sprogimas. Nors stebuklo dėka aukų išvengta, sugriovimai buvo milžiniški – su rėmais išlakstė langai bei durys, virto sienos. Remontas kainavo šimtus tūkstančių litų.

REKLAMA

Tuomet Šiaulių ligoninės vyr. gydytojas P. Simavičius žurnalistams suskubo pareikšti, jog Chirurgijos korpuso pusrūsyje esančios tik buitinės patalpos. Jis sąmoningai nutylėjo, kad ten nelegaliai įrengta 40 vietų pokylių salė bei elektra kaitinama suomiška pirtis. Kai tai išaiškėjo, P. Simavičius vėl melavo esą nežinojęs, jog pastarąjį dešimtmetį pirtimi ir sale būtų kas nors naudojęsis. Bet išaiškėjo, jog visų Šiaulių ligoninės korpusų bei skyrių medikai pirtimi naudojosi nuolat, o prieš didžiąsias šventes net susidarydavo eilės. Sprogimo išvakarėse taip pat buvo ūžiama iki paryčių.

REKLAMA

O ko visuomenės nekvailinti ir nemeluoti, jei P. Simavičius turėjo gerą užnugarį – jis draugauja su Alvydu Šedžiumi, kuris tuomet ėjo Šiaulių apskrities viršininko pareigas. Šių vyrų šeimų verslai tarpusavyje susipynę, o apskritis – ligoninės steigėja. Tad niekas nenustebo, jog apsimelavęs ligoninės direktorius nebuvo nubaustas. Atvirkščiai – netrukus P. Simavičiaus atlyginimas buvo pakeltas iki daugiau nei 20 000 litų. Teisingumo dėlei belieka pridurti, jog panašias nesveikai išpūstas, už prezidento didesnes algas sau mokėjo ne tik P. Simavičius, bet ir kitų mūsų šalies ligoninių vadovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Medikai įtaria farmacininkus

Šiuo metu P. Simavičiaus atlyginimas sumažintas, jis begauna „tik“ 15 000 litų, bet ne tai dabar labiausiai rūpi visuomenei. Sprogusios bombos įspūdį paliko naujausia žinia: kūdikiai buvo apdeginti visai ne „Cutasept‘u“! Laboratorijoje nustatyta, kad į nelaimę atnešusį buteliuką su etikete „Cutasept F“ kažkas šliukštelėjęs didelį kiekį nuodingo, odą deginančio chloro!

Prokuratūra tyrimo nekomentuoja, todėl „Akistatai“ teko pašniukštinėti, ką Šiaulių ligoninės darbuotojai kalba apie naujagimių nudeginimą.

REKLAMA

Šiaulių apskrities ligoninės pediatrijos reikalų direktorė Regina Ulkštinienė, Akušerijos ir ginekologijos klinikos direktorė Angelė Jurgaitienė linkusios tikėti, kad nelaimė įvyko dėl vaistų fabriko kaltės – esą labai tikėtina, jog klaida įvykusi gamykloje ir fasuojant vaistus į buteliuką „Cutasept“ per klaidą buvę įpilta skysčio, turinčio chloro. Vaistų gamintojai šią versiją, suprantama, kategoriškai neigia.

Antra paslaptinga diversija?

Pavyko sužinoti, jog teisėsauga intensyviausiai tiria kitą versiją – kad galbūt į buteliuką pavojingo skysčio (pavyzdžiui, skirto dezinfekuoti kriauklėms ir unitazams) įpylė kažkuris iš klinikos darbuotojų. Tikrinama, ar kuri iš slaugytojų, seselių neturi giminaitės kirpėjos, nes „Cutasept‘as“ masiškai naudojamas net ir kirpyklose. Pavyzdžiui, sumanė kokia paika moteriškė sau ar giminaitei pasivogti dezinfekatoriaus, jo įsipylė iš kūdikiams skirto buteliuko, o kad vagystė nebūtų pastebėta, nepagalvojusi dezinfekatorių atskiedė su kuo papuolė po ranka ir išdrožė patenkinta namo.

REKLAMA

Tačiau yra dar viena versija, kurią vien paminėjus Šiaulių ligoninėje visi susigūžia. Tiriama, ar koks nors piktavalis nebus tyčia vaistų atskiedęs chloru – kad kūdikiai būtų nudeginti ir dėl to nukentėtų ligoninė?! Pavyko sužinoti, jog pareigūnai aiškinasi, kas iš 200 Akušerijos ir ginekologijos klinikos darbuotojų buvo baustas, konfliktavo su bendradarbiais ar vadovybe, turėjo psichikos nestabilumo pažymių.

Sakote, mažai tikėtina? Tai kas 2005-aisiais susprogdino Chirurgijos korpuso pusrūsį, kuriame nebuvo kam sprogti?! Nes viryklės su dujų balionu pusrūsyje nebuvo, o elektrinės pirties, žinia, net norėdamas nesusprogdinsi.

Sprogimas Chirurgijos korpuse taip ir liko neatskleista paslaptis. Kol kas nėra suimtų ir įtariamųjų, galėjusių į kūdikiams valyti skirtą buteliuką šliukštelėti deginančio chloro. Gali būti, kad skandalas ir vėl baigsis tik nuostoliais ligoninei bei visuomenei.

Sigitas Stasaitis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų