REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į Vilniaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namuose įrengtą „gyvybės langelį“ atneštas pirmas kūdikis – maždaug 2 savaičių mergaitė. Namų direktorė Petronėlė Valatkevičienė Lietuvos radijui sakė, kad mergaitė yra sveika, tačiau ji dėl visa ko perkelta į ligoninę išsamesniems tyrimams.

REKLAMA
REKLAMA

„Mums suveikė langelis, greit bėgome žiūrėti, kas ten yra – radome mergaitę. Ji yra labai simpatiška, labai daili. Mergaitę perkėlėme į ligoninę tyrimams. Nustatyta, kad ji maždaug dviejų savaičių amžiaus“, – sakė Vilniaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namų, kuriuose įrengtas pirmasis „gyvybės langelis“ Lietuvoje, direktorė.

REKLAMA

„Gyvybės langelis“ Vilniaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namuose atidarytas šių metų lapkričio 25 dieną. Tai buvo pirmasis toks „gyvybės langelis“ šalyje. Po kelių dienų antras toks „gyvybės langelis“ įkurtas ir Klaipėdos universitetinėje ligoninėje.

Paprastai „gyvybės langelis“ įrengiamas gimdymo namų sienoje. Tai – speciali kapsulė, į kurią iš gatvės įdėjus naujagimį, budintį personalą pasiekia perspėjimo signalas, ir specialistai skubiai pasirūpina vaiku, kuriuo negali ar nenori rūpintis mama.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmasis pasaulyje „gyvybės langelis“ buvo įrengtas XII amžiaus pabaigoje Vatikane, „Šventosios Dvasios“ ligoninėje, kur buvo priimami ir prižiūrimi mamų palikti kūdikiai, iki tol mirdavę gatvėje. Prancūzijoje „gyvybės langeliai“ atsirado XVII amžiuje. Pirmieji šiuolaikiniai „gyvybės langeliai“ 2000 metais įrengti Vokietijoje.

Taip pat kūdikių išsaugojimo įrengimai gydymo įstaigose statomi Šveicarijoje, Austrijoje, Lenkijoje, Čekijoje, Japonijoje, Italijoje, Belgijoje, Slovakijoje, Vengrijoje, JAV.

Čekijoje nuo 2005 metų įsteigti 22 „gyvybės langeliai“ – juose buvo palikta ir išsaugota 12 vaikų. Per metus Vokietijoje „gyvybės langeliuose“ vidutiniškai paliekama apie 50 naujagimių.

Plačiau apie tai - LNK vakaro žiniose.

Lietuvos Radijas, LNK

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų