REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime gali būti sudaryta dar viena laikinoji tyrimo komisija. Ketvirtadienį parlamentarai po pateikimo pritarė nutarimo projektui, kuriame siūloma sudaryti Seimo laikinąją komisiją numatomo didžiosios dalies Vilniaus savivaldybei priklausančio turto privatizavimo aplinkybėms ištirti.

REKLAMA
REKLAMA

Už tokį nutarimo projektą, kurį pateikė frakcijos Tvarka ir teisingumas seniūnas, opozicijos lyderis Valentinas Mazuronis, po pateikimo balsavo 51 Seimo narys, prieš buvo 5, susilaikė 24 parlamentarai.

REKLAMA

Pradėti parlamentinį tyrimą siūloma matant "dideles tokio sprendimo korupcines grėsmes, pavojus socialiniams visuomenės interesams".

Komisiją siūloma sudaryti iš 12 Seimo narių pagal frakcijų proporcinio atstovavimo principą.

Projektą remiantys politikai ragino ištirti ir užkirsti kelią galimai neteisingam turto naudojimui, tuo tarpu oponentai tvirtino, kad tai būtų kišimasis į savivaldos reikalus. "Esu prieš tokį kišimąsi, nes savivaldybės tarybos nariai atsako prieš savo gyventojus", - sakė konservatorius Edmundas Pupinis.

REKLAMA
REKLAMA

Siūlymą sudaryti laikinąją tyrimo komisiją Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovai vertino ir kaip populizmą. "Tokia savireklama per brangiai kainuoja", - taip "tvarkiečių" iniciatyvą vertino parlamentaras Saulius Pečeliūnas.

Sustabdyti galimai įžūlią korupciją kvietė Seimo narys "tvarkietis" Petras Gražulis. Dėl Vilniaus savivaldybės tarybos veiksmų pasipiktinęs politikas patarė sostinės valdžiai pamąstyti ir apie persikraustymą į šilumines trasas.

"Kas parduoda butus? Valkatos. Pasiūlyčiau savivaldybei: jeigu ji taip blogai gyvena, tegul parduoda, tegul persikrausto į šilumines trasas ir gyvena", - pasiūlė P. Gražulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu Seimas pritartų, komisija tirtų, ar šioje privatizacijoje negalima įžvelgti korupcijos požymių - svarbu, kokiais tikslais ir kokiomis sąlygomis ruošiamasi parduoti savivaldybės centrinį administracinį pastatą. Seimo nariai aiškintųsi, ar nėra sudarytas išankstinis susitarimas dėl pastato pardavimo ir pirkimo sutarties sudarymo ir nutraukimo sąlygų.

Komisija tirtų, ar savivaldybės planai privatizuoti ar pertvarkyti didžiąją dalį sostinės savivaldybės įmonių ("Vilniaus vandenys", šilumos tinklai, viešojo transporto įmonės) nekelia grėsmės viešajam ir socialiniam visuomenės interesams. Per parlamentinį tyrimą taip pat siūloma išsiaiškinti, ar privatizavus šiuos objektus miesto gyventojams nepabrangs šilumos, transporto ir vandens tiekimo paslaugos.

REKLAMA

Projekte siūloma, kad komisija tyrimo išvadas Seimui pateiktų ne vėliau kaip per tris mėnesius nuo šio nutarimo įsigaliojimo.

Nutarimo projekte pažymima, kad Vilniaus miesto savivaldybė šiais metais pradeda centrinio administracinio pastato (Konstitucijos pr. 3) pardavimo procesą. Su būsimu investuotoju ketinama sudaryti sutartį, pagal kurią savivaldybė toliau pastatą nuomotųsi.

Pasak V. Mazuronio, Vilniaus miesto savivaldybė taip pat ketina parduoti didžiąją dalį savo turto - savivaldybei priklausančias įmones, nekilnojamojo turto objektus.

Principinį susitarimą dėl didžiosios dalies savivaldybei priklausančio turto privatizavimo rugsėjo 30 dieną pasirašė visos sostinės valdančiąją daugumą sudarančios frakcijos.

Ar sudaryti laikinąją tyrimo komisiją, Seimas toliau ketina svarstyti lapkričio 17 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų