REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konkretaus sprendimo projekto šią kadenciją nėra sukūręs ir pasiūlęs praktiškai nė vienas uostamiesčio politikas. Bent jau Klaipėdoje tautos išrinktieji mandatą labiau naudoja plepalams, kritikai, beprasmėms diskusijoms ir savęs populiarinimui. Tokia situacija dar kartą įrodo, kad iš tiesų miestą valdo ne politikai, o profesionalūs valdininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo narių darbą ir aktyvumą galime vertinti pagal jų pasiūlytus įstatymų pakeitimus, o kaip tuomet įvertinti Tarybos nario veiklą?

REKLAMA

"Vakarų ekspreso" kalbinti verslininkai tikino, kad vietos politikų indėlio jie nematantys, savikritiški buvo ir patys politikai, pripažinę, kad mandato galiomis naudojamasi nepakankamai ir neretai - net ne pagal paskirtį.

Nebelanko posėdžių

Vietos savivaldos įstatyme yra konkrečiai apibrėžtos savivaldybės tarybos nario teisės: viena jų - reglamento nustatyta tvarka siūlyti savivaldybės tarybai svarstyti klausimus, rengti savivaldybės tarybos sprendimų projektus.

REKLAMA
REKLAMA

Kitaip tariant, politikas turi visas galimybes parengti miestiečiams naudingas vietines taisykles, kurios galiotų tik toje savivaldybėje. Pavyzdžiui, vilniečiai ėmėsi iniciatyvos drausminti viešoje vietoje rūkančius asmenis: už ne į šiukšliadėžę numestą nuorūką taikomos piniginės bausmės.

Tačiau Klaipėdoje miesto Tarybos nariai beveik nesinaudoja įstatymo suteikta teise. "Vakarų ekspreso" kalbinti politikai teigė, kad daugiausiai idėjų ir pasiūlymų gimsta ne individualiai ruošiant Tarybos sprendimo projektus, o diskutuojant komitetuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išties darbas juose yra labai svarbus, tačiau miesto politikai įteisino tokią tvarką, kad nuo rugpjūčio galima nedalyvauti komitetų posėdžiuose bei nenukentėti finansiškai. Anksčiau už pravaikštas būdavo sumažinamos išmokos: nelankei komiteto posėdžio - "vokelyje" gausi 20 proc. mažiau pinigų. Praleidai Tarybos posėdį - 30 proc. Tad stropumu nepasižymintys politikai netekdavo ir iki 50 proc. išmokos.

Dabar gi už pravaikštas niekas nebebaudžia. Ir tokia tvarka akivaizdžiai atsispindi Tarybos narių lankomumo rodikliuose. Pavyzdžiui, Strateginės plėtros komiteto posėdžiai jau virto tikrų tikriausia nepagarba interesantų atžvilgiu, nes į posėdžius politikai nesirenka, žmonės jų laukia, gaišta laiką sekretorė.

REKLAMA

Galimybių laukas

Uostamiesčio Tarybos sekretorius Vidmantas Plečkaitis mūsų dienraščiui sakė, kad kolegas ruošti sprendimo projektus neva atbaido makabriška tvarka bei paprasčiausias nemokėjimas rengti tokius dokumentus.

Tiesa, tik išrinkus šios kadencijos Tarybą buvo bandyta organizuoti seminarą, kurio metu politikai išmoktų raštvedybos, susipažintų su tautos suteiktomis galiomis bei išmoktų jomis pasinaudoti.

"Bet jokie mokymai taip ir neįvyko. Kai kurie kolegos net piktinosi, esą jie ir taip viską išmano. Todėl galimybe ruošti sprendimo projektus nepasinaudojama. Kolegos pristato tik tuos pakeitimus, kurie susiję su komitetų, komisijų, Tarybos veikla, reglamentu. Visgi yra ir kitų būdų pademonstruoti savo aktyvumą", - teigė V. Plečkaitis.

REKLAMA

Vienas jų - paklausimai, kurių buvo labai daug kadencijos pradžioje, o dabar ženkliai sumažėjo.

"Paklausimai adresuojami administracijai. Dar yra pareiškimai, rezoliucijos. Efektyvus instrumentas ir protokoliniai pavedimai. Vienas jų - pasiūlymas nagrinėti klausimą, kad nebūtų apmokestinamas automobilių stovėjimas savaitgaliais. Jis garsiai nenuskambėjo, nors išties pradžioje buvo bandyta įteisinti mokamą stovėjimą ir savaitgaliais. Visgi dauguma protokolinių pavedimų yra savotiškai populistiniai, ir jie prasilenkia su įstatymais", - pripažino Tarybos sekretorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip ryškią Tarybos narių asmeninę iniciatyvą būtų galima įvardyti ir bandymus grąžinti bendrą mokėjimo už komunalines paslaugas knygelę, tačiau nuo 2007-ųjų, kai ši iniciatyva gimė, tvarka iki šiol neįteisinta. Tiesa, vakar darbo grupė pristatė savo darbo rezultatus, bet ar ta tvarka iš tiesų įsigalios, - dar laiko klausimas.

Per daug funkcijų

Politikų manymu, savarankiškai parengti sprendimo projektą esą labai sudėtinga.

"Net ir elementarų dokumentą dėl komiteto sudėties pakeitimo normaliai paruošti užtrunka 3-4 dienas, o jei politikas Tarybos sprendimo projektą rengtų, užtruktų 2-3 mėnesius. Reikia derinti su juristais, kalbininkais, įrodinėti savo tiesą komitetuose, viską surašyti logiškai, pagal įstatymus, parengti lyginamuosius dokumentus, derinti su administracijos finansininkais... Nors pats Tarybos narys gali tik suformuluoti idėją, o visą biurokratinį darbą pavesti atlikti administracijos darbuotojams", - pasakojo V. Plečkaitis.

REKLAMA

Savivaldybės administracijos direktorius Aloyzas Každailevičius "Vakarų ekspresui" teigė, kad net 99,9 proc. visų projektų ruošiama valdininkų, o ne politikų.

"Tai labai sudėtingas procesas, politikai neturi praktikos", - pripažino jis.

Buvęs uostamiesčio meras Povilas Vasiliauskas rėžė tiesiai šviesiai: pagal teisės aktus Tarybos nariams užkrauta pernelyg daug veikimo sričių, todėl dauguma politikų ieško nišos, kur galima būtų lengviau pasireikšti.

"O tos sritys - plepėti arba kritikuoti, neatliekant savo tiesioginių funkcijų. Pati savivaldos sistema yra ydinga. Reikėtų sumažinti funkcijų, palikti kelias, bet labai ryškias. Tuomet matytume, kurie politikai išties dirba, o kurie tik plepa. Juk dabar galima labai lengvai pasislėpti nuo tiesioginio darbo", - teigė jis.

REKLAMA

Kalbinti politikai minėjo Naglio Puteikio veikimo stilių: jis labai mėgsta išklausyti žmones, žadėti, tačiau apčiuopiamų rezultatų dažniausiai nėra. Ne kartą teko matyti, kaip interesantai giria N. Puteikį, kad šis įsiklausė į jų problemas, o pasidomėjus, ar problemą pavyko išspręsti, atsakoma neigiamai.

"Todėl ir sakau, kad Tarybai užkrauta pernelyg didelė kompetencija. Daugelyje pasaulio valstybių tarybos tik tvirtina biudžetą, ruošia metinę programą ir kontroliuoja administraciją, išklausydama ataskaitas. Kita vertus, reikia būti pilietišku, užsispyrusiu ir pasinaudoti administracijos aparatu. Dabar matau, kad ši Tarybos kadencija pasyvi, o gal politikai nusivylė, pamatę, kad nieko jiems nepavyksta? Iš šalies žvelgdamas galiu pasakyti, kad ir administracijos darbas nusipelno kritikos", - dėstė P. Vasiliauskas.



Pasisakymai erzina

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvęs parlamentaras, dabartinis miesto Tarybos narys Valentinas Greičiūnas mūsų dienraščiui teigė, kad rasti svarstykles, kuriomis būtų įvertintas politiko darbas Taryboje, nesą lengva.

"Juk vyksta kolektyvinis darbas. O tie pasisakymai tiek Seime, tiek municipalinėje valdžioje tėra "šnekalai". Aš pagal tokius kriterijus veiklos nevertinu. Taip, nesu rengęs sprendimo projektų, tačiau visada dalyvauju diskusijose, išsakau savo nuomonę. Tad vertinant politikų darbą reikia sudėti daug komponentų. Žinoma, yra tokių, kurie tik sėdi, kilnoja ranką, ir viskas", - pasakojo V. Greičiūnas.

REKLAMA

Jį labiausiai piktino tie kolegos, kurie savo darbą imituoja nesibaigiančiais komentarais, pasisakymais.

"Yra tokių Tarybos narių, kurie visais įmanomais klausimais turi nuomonę, vaidina visažinius, nors išties sukelia tik juoką. Jie gaišina brangų laiką", - kritikavo politikas.

Miestui anksčiau vadovavęs Benediktas Petrauskas taip pat pastebėjo, kad iš nuolatinio komentavimo naudos mažai.

"Juk 99 proc. visokių siūlymų atmetami. Kolegos reiškiasi pagauti emocijų, nepasveria visų niuansų, nesugeba iki galo suformuluoti reikalo esmės, tad tie pasisakymai reikalingi tik dėl jų pačių. Tai - laiko nebranginimas. Ir pastebėjau, kad tie kalbėtojai dažniausia dirba valstybinėse institucijose, o verslo žmonės laiką brangina", - "Vakarų ekspresui" sakė jis.

REKLAMA

B. Petrauskas įvardijo ir priežastį, kodėl kolegos nerengia dokumentų.

"Viskas priklauso nuo klausimo supratimo. Jei neturi, ką geresnio pasiūlyti, projektą reikia patvirtinti, neatidėlioti. Jei matai, kad taisyklės ar tvarka neveiks - nebijoti pasiūlyti taisyti. Tačiau išties tų pasiūlymų, ypač - realių, labai mažai. Tarybos nariai nepakankamai naudojasi savo galiomis. Nors aš traktuoju taip: jei per mūsų valdymo laikotarpį atlikti darbai, už kuriuos mes balsavome, tai ir yra veiklos įvertinimas. Kalbu apie universalią sporto areną, rekonstruotas Danės krantines, nutiestas gatves, remontus", - svarstė Tarybos narys.

REKLAMA
REKLAMA

Tai, kad Tarybos nariams trūksta žinojimo, pripažino ir Kęstutis Gabšys.

"Man pavyko pasiekti, kad lauko kavinių savininkai būtų atleisti nuo rinkliavos iki metų pabaigos. Išties dauguma Tarybos narių yra visuomenininkai, tad jiems labai sunku parengti teisinius dokumentus. Kitas dalykas - būtina palaikyti labai glaudžius santykius su administracija. Jei nori, kad reikalai pajudėtų, turi įtikinti, kad reikia daryti. O jei valdininkai stosis piestu, nieko nepavyks. Jie taip sugeba manipuliuoti, kad ir pats politikas po kurio laiko nebenori prisiimti projekto autorystės. Jei valdininkai užsispirs, idėja žlugs", - niuansus dėstė Tarybos narys.

Užgožia intrigos

Uostamiesčio verslininkas Audrius Statkevičius Tarybos narių aktyvumą įvertino ironiškai.

"Žinote, negalėčiau nė penkių Tarybos narių pavardžių išvardyti. Jie tarsi kažką daro, bet neaišku, ką. Trūksta ir aktyvumo, ir informacijos. Matyti, kad didžioji dalis Tarybos narių mąsto ne apie miesto, o apie savo reikalus, užsiima lobizmu, stengiasi "prastumti" tam tikrus sprendimus, naudingus tam tikroms struktūroms, o ne miestui bei miestiečiams", - "Vakarų ekspresui" sakė jis.

REKLAMA

Verslininkas pasigedo ir aktyvesnės miesto mero veiklos.

"Reikėtų įpareigoti jį, administracijos vadovybę labiau rūpintis viešąja tvarka, priversti verslininkus susitvarkyti savo apleistus pastatus senamiestyje, miesto centre. O verslui paramos jokios nejaučiu. Politikai galėtų labiau pasidomėti, kuo kvėpuoja verslininkai. Dabar gi mes matome tik intrigas, konfliktus, postų dalybas, o ne darbą miestui", - kritikavo jis.

"Galiomis naudojasi menkai"

Rimantas TARAŠKEVIČIUS, Klaipėdos miesto meras:

Prisipažinsiu, kad ir pats per visą savo darbą Taryboje nesu parengęs sprendimo projekto, tačiau iniciatyvų buvo labai daug. Išties nemaža dalis sprendimo projektų gimsta komandoje, kai aptariame problemas ir ieškome jų sprendimo būdų. Pačiam parengti tokį dokumentą būtų labai sudėtinga, tačiau politikai gali teikti pasiūlymus. Kelias yra atviras įgyvendinti savo idėjas komitetuose, galų gale per mane, nes aš turiu daugiau galių įpareigoti administraciją parengti vieną ar kitą dokumentą. Tačiau Tarybos nariai beveik nesinaudoja tokia prerogatyva. Ir tegul neįsižeidžia Valerijonas Bernotas, kuris valdančiąją daugumą paliko neva dėl to, kad buvo varžomos jo teisės. Niekas nieko nevaržė, tik jis pats iniciatyvos nesiėmė. Nors kai reikėjo įteisinti "vokelius", sugebėjo šį reikalą sutvarkyti, jis buvo vienas iš tvarkos pakeitimo iniciatorių. Tiesa, vėliau per balsavimą nusišalino.

REKLAMA

Visgi turime suvokti, kad Taryboje dirba visuomenininkai. Aktyvumą galima vertinti pagal tai, kiek lankė posėdžių, parengė pasiūlymų. Nesame išskirtiniai, pažvelkite, juk ir Seime yra daug tokių jo narių, kurie nieko neveikia, net teisės aktų neskaito. Aktyvumą galima vertinti ir dar vienu aspektu: tai Tarybos nario pasirengimas svarstant klausimus. Štai Kretingos rajono taryboje per porą trejetą valandų sugebėdavo balsuoti dėl 50 klausimų. Politikai būdavo gerai susipažinę su medžiaga, daug diskutavę komitetuose. O pas mus batalijos persikelia į Tarybos posėdžius.

Tad reziumė tokia: Tarybos nariai galėtų aktyviau pasinaudoti suteiktomis galiomis, realizuoti save, o jei patys negali - tai daryti per administraciją, komitetus.

Denisas NIKITENKA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų