REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Milijoninį turtą valdantys Seimo nariai parlamentinei veiklai skirtas lėšas išleidžia iki paskutinio cento, o kai kurie iš jų – itin skrupulingi: parlamento buhalterėms pristato ir nė vieno lito nesiekiančias sąskaitas.

REKLAMA
REKLAMA

Kiek ir kur reikia išsiųsti laiškų, jog išleistum 3 tūkst.Lt? Kaip turi atrodyti vizitinės kortelės už pusantro tūkstančio?  Kaip per tris mėnesius galima nuvažiuoti daugiau nei 20 tūkst. kilometrų (išleisti kurui beveik 8 tūkst. litų)? Kodėl vienam Seimo nariui biuro patalpų nuomos kaina nesiekia nė lito per mėnesį, tuo metu kitas šiam tikslui sugeba išleisti tūkstančius? Kiek reikia kalbėti telefonu, kad sąskaita už paslaugas siektų daugiau nei 5 tūkst. Lt.?

REKLAMA

Tokių klausimų kyla skaitant pirmadienį Seimo Etikos ir procedūrų komisijos paskelbtas Seimo narių lėšų su parlamentine veikla susijusioms išlaidoms apmokėti 2009 m. liepos, rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais suvestines. 

Tiesa, tradicija už parlamentines lėšas nuomotis prabangius automobilius - vis dar gaji. Didžioji dalis pinigų skiriama būtent šiam tikslui.

Straipsnio pabaigoje - lentelės

Bradauskas skaičiuoja ir centus

Kelias dešimtis milijonų litų siekiantis turtas, regis, tikrai ne priežastis taupyti mokesčių mokėtojų pinigus. 36 mln. Lt. vertės turtą valdantis „vienalietuvių“ frakcijai priklausantis parlamentaras Valdemaras Valkiūnas su parlamentaro darbu susijusias išlaidas išleidžia iki paskutinio cento – maksimalią galimą sumą 9 tūkst. 838 litus ir 50 centų.

REKLAMA
REKLAMA

Lygiai taip pat elgiasi ir kitas Seimo milijonierius  Bronius Bradauskas. 20 mln. litų turtą su žmona valdantis socdemas – itin skrupulingas: parlamento buhalterijai jis pateikia ir 0,77 Lt siekiančias sąskaitas už banko sąskaitos aptarnavimą.

Panašiai elgiasi ir Glaveckų šeima. Liberalsąjūdietis Kęstutis Glaveckas ir konservatorė-krikdemė Rūta Rutkelytė, deklaravę turį turto ir pinigų už daugiau nei 10 mln. litų.

Milijonieriais tituluojami socdemai Andrius Šedžius ir Jonas Jagminas, „prisikėlėlių“ vedlys, pensininko algą ėmęs Arūnas Valinskas, „tvarkietis“ Jonas Ramonas – įspūdingos pinigų sumos šių politikų sąskaitose ne kliūtis leisti parlamentinei veiklai skiriamus pinigus maksimaliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, liberalcentristas Artūras Zuokas rodo pavyzdį, kaip parlamentinius litus galima išleisti kūrybingai: milijonierius Seimo buhalterėms pristatė beveik 2,5 tūkst. litų siekiančią sąskaitą už „kelionę ir apgyvendinimą užsienyje".

Kai kurie parlamentarai, nors patys ir vairuoja, mėgsta būti vežami. Šiuo aspektu vienvaldė lyderė „prisikėlėlė“ Ingrida Valinskienė, už taksi bei kitas transporto paslaugas per kelis mėnesius paklojanti 1 tūkst. 300 Lt. Nuo jos neatsilieka ir vairuotojo teisių neturintis „vienalietuvis“ Rokas Žilinskas, taksi pravažinėjęs kiek daugiau nei 1 tūkst. litų.

REKLAMA

„Prisikėlėlio“Antaną Nedzinsko bemaž ketvirtadalis visos parlamentinės veiklos ir jos išlaidų - „kanceliarinės“ prekės. Jaunasis politikas per keletą mėnesių tam atseikėjo 2 tūkst. 500 litų, o buvęs bendražygis, o dabar „vienalietuviams“ priklausantis Jonas Stanevičius tiems patiems dalykams išleido vos 5 litus. “Kanceliarinėms prekėms“ negaili ir buvęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas  Jonas Dagys (2 tūkst. 300 Lt.)

Liberalcentristas Arūras Melianas, „prisikėlėlė“ Zita Užlytė bei A. Valinsko bendražygis Dainius Budrys, atrodo, vadovaujasi posakiu, jog mokytis reikia visą gyvenimą, be to, tą galima daryti ir už parlamentinei veiklai skiriamus pinigus. Šie politikai „mokymo kursams“ deklaravo išleidę atitinkamai 350, 490 ir 1 tūkst. litų.

REKLAMA

Už biurą – mažiau nei litas

Kaip ir kur išsinuomoti biurą per mėnesį mokant mažiau nei litą? Į šį klausimą tegali atsakyti liberalsąjūdietė Dalia Teišerskytė, nurodžiusi, jog biuro patalpas nuomoja už 2,58 Lt. Tokia sumą poetė pakloja per 3 mėn., konservatorius-krikdemas Mantas Adomėnas – 25 Lt. Tuo metu „tvarkietis“ Remigijus Ačas, kaip įprasta, visas lėšas išleidžia vien tik patalpų nuomai (beveik 10 tūkst. Lt.), „vienalietuvis“ Rokas Žilinskas (4 tūkst. Lt.), Egidijus Vareikis (beveik pustrečio tūkst. Lt.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liberalcentristui Arminui Lydekai bene trečdalis parlamentinės veiklos – laiškų rašymas? Mat politikas deklaruoja už pašto prekes ir paslaugas sumokėjęs daugiau nei 3 tūkst. litų. Kai kurie parlamentarai, anot ataskaitos, šiam tikslui neskiria nė lito, o kai kurie, tarkime, A. Lydekos partijos kolega A. Melianas išsiverčia ir su pora litų.

Reprezentacijai skirti 10 Lt ar beveik 4 tūkst.? Regis, šį tikslą skirtingai supranta konservatorius-krikdemas Saulius Pečeliūnas (10 Lt.) ir liberalcentristai A. Melianas (daugiau nei 4 tūkst. litų), Juozas Liesys (2 tūkst. 300 Lt.), "valstietis" Antanas Baura (beveik 2 tūkst. Lt.)

REKLAMA

Kaip turi atrodyti socdemo Edvardo Žakario vizitinės kortelės už 1 tūkst. 600 Lt? J. Stanevičius ir konservatorius-krikdemas Emanuelis Zingeris išsiverčia ir su keliasdešimt litų.

Yra ir taupančių

Vis dėlto parlamentines lėšas taip drąsiai leidžia ne visi Seimo nariai. Konservatorius-krikdemas Česlovas Vytautas Stankevičius galėtų būti pavyzdžiu – per tris mėnesius jis tepanaudojo vos 81 Lt., Seimo pirmininkė Irena Degutienė, išleidusi 355 Lt. Skandalai dėl liberalsąjūdiečio Gedimino Navaičio galimai neskaidriai leistų parlamentinių pinigų, atrodytų, išėjo į naudą – politikas panaudojo mažiau nei ketvirtadalį jam skirtų pinigų (1 tūkst. 900 Lt.). Panašiai elgiasi ir „darbietė“ Loreta Graužinienė, panaudojusi kiek daugiau nei 2 tūkst. Lt.

REKLAMA

15 brangiausiai automobilius besinuomojančių parlamentarų (2009 III ketv.)


Vincas Babilius, Tautos prisikėlimo partija (TPP), 9808,26


Birutė Vėsaitė, socialdemokratė, 8919,72


Valentinas Bukauskas, "darbietis", 8458,77


Asta Baukutė, TPP, 8325,58


Vida Marija Čigriejienė, konservaorė-krikdemė, 8208


Vytautas Grubliauskas, liberalsąjūdietis, 8030,67


Arūnė Stirblytė, TPP, 8000


Mečislovas Zasčiurinskas, "darbietis" 7669,27


Dalia Teišerskytė, liberalsąjūdietė, 7650


Rūta Rutkelytė, konservatorė-krikdemė, 7596


Justinas Karosas, socialdemokratas, 7542,02


Dailis Alfonsas Barakauskas, "tvarkietis", 7500


Žilvinas Šilgalis, liberalcentristas, 7497


Rimantas Sinkevičius, socialdemokratas, 7459,71


Mantas Adomėnas, konservatorius-krikdemas, 7405,24


15 parlamentarų, kurių automobilių eksploatacija (kuras, tepalai ir kt.) - brangiausia


Stanislovas Giedraitis, socialdemokratas, 7822,57


Kazimieras Kuzminskas, konservatorius-krikdemas, 6045,72


Aleksandr Sacharuk, "Viena Lietuva", 6043,06


Jonas Jagminas, socialdemokratas, 5354,21


Andrius Mazuronis, "tvarkietis", 5252,87


Antanas Nedzinskas, TPP, 4653,92


Arvydas Vidžiūnas, konservatorius-krikdemas, 4583,35


Andrius Šedžius, socialdemokratas, 4563,85


Kęstutis Masiulis, konservatorius-krikdemas, 4519,26


Laimontas Dinius, "Viena Lietuva", 4509,31


Petras Gražulis, "tvarkietis" 4488,48


Kęstas Komskis, "tvarkietis", 4420,37


Jonas Ramonas, "tvarkietis", 4226,23


Rimas Antanas Ručys, "tvarkietis", 4036,32


Vytautas Galvonas, "tvarkietis" 3877,61

Šaltinis: LR Seimo kanceliarijos duomenys

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų