REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime registruojamas Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo pakeitimo įstatymo projektas, parengtas remiantis prezidentės Dalios Grybauskaitės sudarytos darbo grupės siūlymais. Pataisomis siekiama apsaugoti nepilnamečius nuo neigiamo informacijos poveikio, nepažeidžiant saviraiškos ir žodžio laisvės, teigiama prezidentūros pranešime spaudai.

REKLAMA
REKLAMA

Vykdant valstybės prievolę ginti nepilnamečius nuo neigiamo informacijos poveikio, įstatyme siūloma įtvirtinti aiškią tokios informacijos vertinimo ir ribojimo tvarką bei kriterijus. Nustatant, ar informacija gali būti kenksminga nepilnamečiams, siūloma remtis realia tokios informacijos daroma žala nepilnamečių psichinei ir fizinei sveikatai bei jų dvasiniam ir socialiniam vystymuisi.

REKLAMA

Įstatymo pataisomis taip pat siūloma išplėsti Žurnalistų etikos inspektoriaus funkcijas vykdant prevencinę ir analitinę veiklą, pavedant jam, bendradarbiaujant su viešosios informacijos skleidėjais, rengti įstatymo taikymo gaires, praktikos apibendrinimus bei rekomendacijas. Pataisose taip pat akcentuojama atsakingų institucijų, viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų bendradarbiavimo ir prevencinės veiklos svarba.

Kaip ELTA jau skelbė, šalies vadovė D. Grybauskaitė, nors ir nepritarė, šį įstatymą pasirašė, tačiau pažymėjo, kad jį reikia tobulinti.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentė nepritarė įstatyme nustatytam informacijos ribojimo teisiniam mechanizmui. Jos nuomone, siekiant apsaugoti nepilnamečius nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio, turi būti pasirinktos tik nediskriminuojančios, aiškiai apibrėžtos, proporcingos, demokratinėje visuomenėje būtinos priemonės, neleidžiančios pažeisti vaiko teisės į saviraiškos laisvę ir nesuteikiančios jokios galimybės piktnaudžiauti teise.

Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio įstatymą buvo vetavęs kadenciją baigęs Prezidentas Valdas Adamkus, tačiau Seimo narių šalies vadovo argumentai neįtikino.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liepos 14-ąją Seimas, atmesdamas V. Adamkaus veto, pakartotinai priėmė naujos redakcijos Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio įstatymą.

Siekdama kuo skubiau imtis visų teisinių priemonių Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymui tobulinti ir ne populistiniam, bet teisinės valstybės principus atitinkančiam sprendimui rasti, Prezidentė D. Grybauskaitė sudarė darbo grupę, kuri turės pateikti siūlymus dėl šio įstatymo tobulinimo.

Į darbo grupę buvo įtraukti socialinių mokslų atstovai ir žmogaus teisių apsaugos specialistai: Mykolo Romerio universiteto profesorius Gediminas Mesonis ir docentė Edita Žiobienė, Vilniaus universiteto profesorius Vytautas Mizaras ir docentas Dainius Pūras, Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius. Darbo grupės veiklą koordinuoti paskirta Prezidentės vyriausioji patarėja Solveiga Cirtautienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų