REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus meras Vilius Navickas teigia darantis labai gerą darbą, kai „taupydamas“ lėšas atleidžia du šimtus žmonių ir čia pat moka priedus tiems, kurie jam ir jo bendražygiams patinka.

REKLAMA
REKLAMA

Sostinės Savivaldybės darbuotojai, priklausantys profesinei sąjungai, surengė solidarumo akciją – į darbą atėjo apsirengę juodais drabužiais.

REKLAMA

Pasak profsąjungos lyderio Dariaus Šalugos, taip elgiamasi ne tik dėl to, kad daugelis darbuotojų nežinojo, ar nuo spalio 1-osios bus išmesti į gatvę.

Žmones piktino ir nelygybė. Taupymą deklaruojanti valdžia toliau malonina priedais tuos, kurie jai įtinka.

Du šimtai žmonių – į  darbo biržą

Iki šiol Savivaldybėje buvo 942 etatai, tačiau po reorganizavimo jų liks 710. Nežinantys, ar liks dirbti, žmonės teigia, kad darbas Savivaldybės administracijoje pusiau paralyžiuotas jau porą mėnesių.

REKLAMA
REKLAMA

Savivaldybės darbuotojų  profesinės sąjungos lyderis D. Šaluga portalui „Balsas.lt“ teigė, kad bene labiausiai visus piktina faktas, jog iki šiol nėra tiksliai nustatyta, kiek norima sutaupyti.

„Kas apskaičiavo, kiek valstybė išleis kompensacijoms išmesdama žmones į gatvę, kiek reikės socialinių išmokų? – sako profsąjungos lyderis. – Kiek „Sodra“ turės papildomų išlaidų? Juk profesinė sąjunga siūlė ir visų savanoriško išėjimo nemokamų atostogų variantą, kitokių taupymo priemonių. Niekam nereikia taupyti, nes niekas nenurodo skaičių ar sumos, kuri turi būti sutaupyta. Ką dabar veiks žmogus, kuriam 50 metų? Mes žinome, kokia padėtis darbo rinkoje. Niekam nerūpi nei žmonės, nei taupymas, matome grynai politinį sprendimą.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Šaluga tvirtino, kad viena darbuotoja atleidimo pažymą gavo likus dienai iki atleidimo.

Nukentės paprasti miestiečiai

Kalbinami sostinės Savivaldybės darbuotojai teigė, kad tokios nedarbingos atmosferos Savivaldybėje dar nėra buvę, nes didžiulė dalis tarnautojų telaukia, kuo baigsis politinį valymą primenantis reorganizavimas.

Iš 24 veikiančių langelių, prie kurių aptarnaujami į Savivaldybę besikreipiantys žmonės, po pertvarkymo gali likti tik 8. D. Šaluga sako, kad miesto taryba nėra uždara akcinė bendrovė ir jos valdyme reikia laikytis kiek kitokių principų. “Jei UIAB-ui kokia nors nedidelė veikla nėra pelninga, jis gali tiesiog jos atsisakyti ir susikoncentruoti į tai, kas verslui atneša pelną. Deja, savivaldybėje tai nėra įmanoma. Jei žmonėms reikia pažymų, tai jų ir reikia. Jei reikia spręsti klausimus, tai – niekur nedingsi. Nėra taip paprasta atsisakyti daugelio funkcijų,” – tvirtino jis.

REKLAMA

Pašnekovas portalui „Balsas.lt“ negalėjo pasakyti, kiek kartų pailgės besikreipiančiųjų laukimo laikas, bet užtikrino, kad taip tikrai bus. Jis pabrėžė, kad miesto valdžia net neketina į tai gilintis.

Pasak D. Šalugos, svarbiausia sostinės politikams yra gerai atrodyti keliant taupymo vajų ir visi sprendimai priimami „pažiūrėjus į lubas“. Anot jo, galima sakyti, nukenčia „kraugeriai valdininkai“, tačiau niekas esą neapskaičiavo nei pasekmių, nei naudos ar žalos.

Lygūs ir lygesni

Darbuotojus piktina dar ir dvejopi standartai, kuriuos taiko taupymą bei skaidrumą garsiai deklaruojanti valdžia.

Dar metų pradžioje tuometinis Vilniaus savivaldybės administracijos vadovas Gintautas Paluckas yra pasirašęs įsakymą Nr. 40-210, draudžiantį mokėti priedus administracijos darbuotojams. Tai padaryta neva siekiant taupyti ir padėti valstybei bei sostinei susidoroti su finansine krize bei pinigų trūkumu.

REKLAMA

„N u s t a t a u,  kad išimtiniais atvejais sprendimą dėl priemokų ar priedų skyrimo ir jų dydžio Savivaldybės administracijos valstybės tarnautojams ir darbuotojams, dirbantiems pagal darbo sutartis, bei biudžetinių įstaigų vadovams gali priimti tik Administracijos direktorius“ – šiemet vasarį skelbė administracijos vadovo įsakymas.

Strateginis mero mąstymas

Į mero pareigas išrinktas V. Navickas prisistatydamas žadėjo peržiūrėti jau parengtą 2009 metų Savivaldybės biudžeto projektą. „Biudžetas ne visai strategiškai suformuotas, barstomi trupiniai visiems“, – kalbėjo sostinės vadovas.

Ir strategiškai pamąstęs nusprendė dalyti malones dosniau, bet ne visiems.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip pavyko išsiaiškinti portalui „Balsas.lt“, buvo ir kitokių įsakymų. 2009 m. rugsėjo 25 dienos įsakymas Nr. 23-118 rodo mero konservatoriaus V. Navicko požiūrį.

„S k i r i u  2009 m. rugsėjo mėnesį 60 proc. priemoką prie pareiginės algos už įprastą darbo krūvį viršijančią veiklą ir papildomų užduočių, atliekamų viršijant nustatytą darbo trukmę, atlikimą Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sekretoriato vyriausiajai specialistei (...); S k i r i u   2009 m. rugsėjo mėnesį priedus prie tarnybinių atlyginimų už skubių, svarbių ir sudėtingų darbų (užduočių) atlikimą šioms Tarybos sekretoriato darbuotojoms, dirbančioms pagal darbo sutartis (...)“ Iš viso priedų skirta 7 darbuotojams.

REKLAMA

Vicemeras liberalcentristas Gintautas Babravičius 2009 m. rugpjūčio 31 d. įsakymu Nr. 23-112 50 proc. priedus skyrė dar penkiems darbuotojams.

Priedais taupymo gadynėje kai kuriuos patikusius darbuotojus yra pamaloninęs ir vicemeras Romas Adomavičius. 2009 m. birželio 16 dienos įsakymas – Nr. 23-94.

Dar anksčiau – 2009 m. balandžio 29 dienos įsakymą – Nr. 23-71 priedų skyrimo įsakymą –yra pasirašęs vicemeras liberalcentristas Stanislovas Šriūbėnas.

Šis politikas savo numylėtiniams buvo gerokai dosnesnis nei kolegos. S. Šriūbėno pasirašytas rugpjūčio 21 d. įsakymas Nr. 23-109 peržengia ir anksčiau įvardytas ribas.

Čia „išskirtiniams“ asmenims yra skiriami 90 proc. dydžio priedai iki metų pabaigos.

REKLAMA

Meras atsikerta


Vilniaus meras Vilius Navickas visas profsąjungos pretenzijas atmeta ir tvirtina, kad reforma atliekama puikiai ir viskas kruopščiai apgalvota.

Pasak V. Navicko, atleisti bus tie, kas to nusipelnė ir kieno paslaugos miestui nebūtinos.  

„Žemės nuomos mokestį skaičiavo penkiese ir suskaičiavo taip, kad per ketverius metus tesurinko 8 milijonus litų, – piktokai kalbėjo sostinės meras. – Dėl jų „gero darbo“ ir šiandien turime apie 130 bylų, kuriose bandoma išieškoti skolas. Mokėjo tie, kas norėjo. Kokių dar gali būti komentarų? Tegul pasižiūri į savo darbą.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Turtingiausio mero Lietuvoje laurus dėvintis  V. Navickas net nesigynė, kad mokėjo priedus kam norėjo, ir leido suprasti, kad taip elgsis ir toliau. Išlaidavimu ir populizmu jis apkaltino anksčiau miesto administracijos vadovu dirbusį Gintautą Palucką, o pats tvirtino esąs tikrasis sostinės piniginės sargas.

„Toks buvo jo noras – nemokėti. Tad jo ir klauskite, – atsikirto Vilniaus vadovas. – Jie nemokėjo priedų, bet pažiūrėkite, kiek mokėjo už fontanų priežiūrą? Europos aikštėje esančiam fontanui kas mėnesį skyrė 8 000 litų, o mes dabar mokame 600 litų. Patys vaizdavo didelius taupytojus, o išlaidavo į kairę ir į dešinę.“

REKLAMA

Kad šiemet nieko nebus sutaupyta, pripažįsta ir sostinės valdžia, tačiau meras žada, kad reorganizacijos rezultatai bus matyti kitąmet ir bus pasiekta iki 20 milijonų litų ekonomija.

Sostinės vadovai taip pat pabrėžia, kad profsąjunga dalyvavo rengiant reorganizavimo projektą.

Telieka spėlioti, kuri dalis neva sutaupytų milijonų bus taip pat strategiškai ir teisingai išdalyta. Pasak D. Šalugos, svarbiausia sostinės politikams yra gerai atrodyti keliant taupymo vajų

****

2007 metais Vilniaus miesto savivaldybei buvo įteiktas tarptautinis kokybės valdymo standarto ISO 9001:2001 sertifikatas.

REKLAMA

Šiemet gegužę miesto taryba jau sumažino sostinės metinį biudžetą 6,7 proc. Rugsėjį Vilniaus politikai dar apkarpė biudžetą 7,4 proc. – iki beveik 1,058 mlrd. litų.

Miesto meras V. Navickas, jį pavadavę vicemerai ir administracijos vadovas Vytautas Milėnas priedų išrinktiesiems šiemet skyrė mažiausiai 16 kartų.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų