REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atsikratyti elgetų sumaniusi Ukmergė numatė jiems baudas, siekiančias iki 2 tūkst. litų. Kitų savivaldybių atstovams toks kovos su išmaldos prašytojais būdas kelia juoką.

REKLAMA
REKLAMA

Visi išmaldos prašantys ukmergiškiai ar taip besielgiantys atvykėliai pateko į vietos politikų nemalonę. Rajono taryba ką tik patvirtino Ukmergės savivaldybės teritorijų tvarkymo ir švaros taisykles, į kurias įrašytas ir draudimą elgetauti. Jo nepaisantiems asmenims gresia baudos iki 2 tūkst. litų.

REKLAMA

"Elgetų Ukmergėje nestinga. Žmonės skundžiasi, kad susispietę prie turgaus vartų elgetautojai tiesiog neleidžia praeiti. Išmaldos taip pat prašoma autobusų stoties teritorijoje, net miesto centre", - LŽ pasakojo Ukmergės seniūnas Stasys Jackūnas. Jis teigė, kad iki šiol nebuvo nustatyta tvarka, pagal kurią būtų galima drausti elgetauti. "Net aš, seniūnas, įkyriu elgeta galėjau tik piktintis. Jei būčiau reikalavęs, kad žmogus neprašinėtų pinigų, jis galėjo apkaltinti mane priekabiavimu. Dabar, kai elgetauti uždraudė rajono taryba, aš su šiuo reiškiniu kovosiu", - aiškino S.Jackūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Ukmergės seniūnas tikino, kad rengiant minėtas taisykles ilgai diskutuota dėl įvairių jų punktų, debatų nesukėlė tik draudimas elgetauti. Pasiteiravus, kas inicijavo šį draudimą, S.Jackūnas paaiškino, kad toks punktas yra ne vienos savivaldybės taisyklėse, tad ukmergiškiai jį tik perėmė. Seniūnas prisipažino dar neišsiaiškinęs, kas elgetaujantiesiems rašys protokolus.

Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius Juozas Varžgalys LŽ sakė, kad tai daryti teks seniūnijų, atskirų merijos skyrių darbuotojams, policijos pareigūnams. Elgetas skųsti galės bet kuris gyventojas. Skundus ir protokolus svarstys savivaldybės Administracinių teisės pažeidimų komisija, kuri ir nutars, kokią baudą skirti elgetai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J.Varžgalys tikino, esą draudimą elgetauti, be didžiųjų miestų savivaldybių, yra įtvirtinusi Utena, taip pat Ignalina, Kėdainiai. Tačiau apie tai LŽ paklausti šių savivaldybių atstovai nustebo. "Mintinai žinau ir papunkčiui galiu išvardyti mūsų savivaldybės taisykles, bet tai, kad jose būtų užsiminta apie elgetavimą, man yra staigmena", - teigė Utenos rajono savivaldybės administracijos direktorius Jonas Slapšinskas. Tai, kad Ignalinos rajone būtų uždrausta elgetauti, pirmą sykį teigė girdintis Ignalinos seniūnas Valentinas Rumbutis. "Sakote, uždrausti elgetavimą! O kodėl ne? Visai nebloga idėja!" - šmaikštavo jis. Nieko apie panašų draudimą ar baudas už elgetavimą sakė negirdėjęs ir Kėdainių seniūnas Alvydas Kleiva.

Elgetavimas kaip draudžiamas reiškinys įrašytas į Vilniaus miesto teritorijų tvarkymo ir švaros taisykles. Sostinės savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos poskyrio vedėjo pavaduotojas Julius Morkūnas LŽ patikino, kad Vilniaus elgetas mėgina perauklėti socialiniai darbuotojai, dirbantys kartu su policija. Kadangi bausti piniginėmis baudomis šio socialinio sluoksnio žmones beprasmiška, mėginama ieškoti kitų būdų jiems "perauklėti". "Elgetos supažindinami su socialinėmis paslaugomis, kurias gali gauti, jiems pasiūloma apsigyventi benamių prieglaudose", - sakė J.Morkūnas. Jis apgailestavo, kad elgetos dažniausiai nei auklėjimui, nei rūpybai nepasiduoda.



Daiva BARONIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų