REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sostinės savivaldybės darbuotojai, priklausantys profesinei sąjungai,  trečiadienį rengia solidarumo akciją – į darbą jie ateis apsirengę juodais drabužiais. Pasak profsąjungos lyderio Dariaus Šalūgos, taip elgiamasi ne tik todėl, kad daugelis darbuotojų ligi šiol nežino, ar nuo spalio pirmosios bus išmesti į gatvę. Žmones piktina nelygybė.

REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol savivaldybėje buvo 942 etatai, po reorganizacijos jų liks 710. Atleidimo lapelius gavo apie 500 savivaldybės darbuotojų. Nežinantys, ar liks darbe žmonės teigia, kad darbas savivaldybės administracijoje pusiau paralyžiuotas jau porą mėnesių.

REKLAMA

Savivaldybės darbuotojų profesinės sąjungos lyderis D. Šalūga portalui „Balsas.lt“  teigė, jog labiausiai visus piktina faktas, kad nėra nustatyta tikslo – kiek norima sutaupyti. „Kas apskaičiavo, kiek valstybė išleis kompensacijoms, išmesdama žmones į gatvę, kiek reikės socialinių išmokų? Kiek „Sodra“ turės papildomų išlaidų? Juk profesinė sąjunga siūlė ir visų savanoriško išėjimo nemokamų atostogų variantus, kitokias taupymo priemones. Niekam nereikia taupyti, nes niekas neįvardija skaičių. Ką dabar veiks žmogus, kuriam 50 metų? Niekam nerūpi nei žmonės, nei taupymas, matome grynai politinį sprendimą,“ – tvirtino profsąjungos lyderis.

REKLAMA
REKLAMA

Kad šiemet nieko nebus sutaupyta, pripažįsta ir sostinės valdžia, tačiau meras Vilius Navickas žada, jog reorganizacija labai atsipirks kitąmet ir bus pasiekta iki 20 milijonų litų ekonomija. Sostinės vadovai taip pat pabrėžia, kad profsąjunga dalyvavo rengiant reorganizacijos projektą.

Kalbinti savivaldybės darbuotojai teigė, kad tokios „nedarbingos“ atmosferos savivaldybėje dar nėra buvę, nes didžiulė dalis tarnautojų telaukia, kuo baigsis politinį valymą primenanti reorganizacija.

Lygūs ir lygesni

Darbuotojus piktina dar ir dvigubi taupymą bei skaidrumą garsiai deklaruojančios valdžios taikomi standartai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuometinis Vilniaus savivaldybės administracijos vadovas Gintautas Paluckas, dar metų pradžioje yra pasirašęs įsakymą Nr. 40-210, draudžiantį mokėti priedus administracijos darbuotojams. Tai padaryta neva siekiant taupyti ir padėti valstybei bei sostinei susidoroti su finansine krize bei pinigų trūkumu.

„N u s t a t a u,  kad išimtiniais atvejais sprendimą dėl priemokų ar priedų skyrimo ir jų dydžio Savivaldybės administracijos valstybės tarnautojams ir darbuotojams, dirbantiems pagal darbo sutartis, bei biudžetinių įstaigų vadovams gali priimti tik Administracijos direktorius,“– vasario mėnesį skelbė įsakymas.

REKLAMA

Bet, kaip pavyko išsiaiškinti „Balsas.lt“, yra ir kitokie įsakymai.  2009 m. rugsėjo 25 d. įsakymas Nr. 23-118 byloja apie mero, konservatoriaus Viliaus Navicko, požiūrį. 1. S k i r i u   2009 m. rugsėjo mėnesį 60 proc. priemoką prie pareiginės algos už įprastą darbo krūvį viršijančią veiklą ir papildomų užduočių, atliekamų viršijant nustatytą darbo trukmę, atlikimą Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sekretoriato vyriausiajai specialistei... ; S k i r i u   2009 m. rugsėjo mėnesį priedus prie tarnybinių atlyginimų  už skubių, svarbių ir sudėtingų  darbų (užduočių) atlikimą šioms Tarybos sekretoriato darbuotojoms, dirbančioms pagal darbo sutartis... . Viso, priedai skirti 7 darbuotojams.

REKLAMA

Vicemeras, liberalcentristas Gintautas Babravičius 50 proc. priedus 2009 m. rugpjūčio 31 d. įsakymu Nr.   23-112, skyrė dar penkiems darbuotojams.

Priedais, taupymo gadynėje, darbuotojus yra pamaloninęs ir vicemeras Romas Adomavičius. 2009 m. birželio 16 d. įsakymas – Nr.   23-94.

Dar anksčiau – 2009 m. balandžio 29 d., sakymą  Nr.   23-71 priedų skyrimo įsakymą yra pasirašęs liberalcentristas, vicemeras Stanislovas Šriūbėnas. Jo rugpjūčio 21 d. įsakymas Nr. 23-109 peržengia ir anksčiau įvardintas ribas. „Iškirtininiams“ asmenims yra skiriami 90 proc. dydžio priedai iki metų pabaigos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų