REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po to, kai metų pradžioje buvo paviešinti skandalingi faktai apie tai, kaip Seimo nariai savo asmeninėms reikmėms taško mūsų pinigus, detalių ataskaitų, kur išleistos lėšos, skirtos parlamentinei veiklai, nuo balandžio mėnesio nerasi nė su žiburiu.

REKLAMA
REKLAMA

"Vakarų ekspreso" kalbinti parlamento kanceliarijos atstovai tikino, esą politikai išsigando ir nebeperka prabangių porcelianinių indų, nebevažinėja taksi, tiksliai nurodo, kokioms reikmėms išleistos lėšos reprezentacijai.

REKLAMA

Visgi jų žodžius kaip kirviu nukerta praėjusios savaitės skandalas: paaiškėjo, kad Seimo narė Asta Baukutė net neturėdama vairuotojo pažymėjimo už mūsų pinigus nuomojasi visureigį "Toyota Land Cruiser", kuriuo važinėja jos vyras Kęstutis Rupulevičius. Tas pats, kuris įtariamas neseniai Vilniaus centre nuvertęs šviesoforą ir pasišalinęs iš įvykio vietos.

"Vakarų ekspresas" pasidomėjo, kaip parlamentinei veiklai skirtas lėšas antrąjį metų pusmetį leido Seimo nariai klaipėdiečiai. Paaiškėjo, kad beveik visus jų pinigus "suryja" automobiliai.



Negauna medžiagos

REKLAMA
REKLAMA

Pagal naujai priimtą tvarką visi parlamentarai privalo Seimo kanceliarijos Finansų departamentui kas metų ketvirtį pateikti ataskaitas kur ir kiek išleista pinigų, skirtų parlamentinei veiklai.

Pirmojo ketvirčio ataskaitos buvo paviešintos tik po to, kai per šalį nuvilnijo skandalas po skandalo. Dabar vėl viskas paslėpta po devyniais užraktais, nors jau baigiasi ir trečiasis metų ketvirtis. Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas sakė nesuvokiantis, kodėl jo vadovaujama komisija iš parlamento kanceliarijos negauna šių dokumentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Trečiadienį kviesime Seimo kanclerį į posėdį ir prašysime, kad jis pasiaiškintų", - sakė politikas.

Seimo opozicijos lyderis Valentinas Mazuronis ataskaitų viešinimo klausimą pažadėjo artimiausiu metu iškelti parlamento valdyboje.

"Tos išlaidos turi būti aiškiai sudėliotos, reglamentuotos. Ypač dėl prabangių automobilių, biurų nuomos. Turėtų būti konkreti riba, už kiek galima nuomotis darbui skirtą automobilį, o jei nori prabangesnio - plok iš savo algos. Dabar - betvarkė", - komentavo jis.

Seimūnai išsigando?

Tuo tarpu Kanceliarijos Finansų departamento direktorė Danutė Petrauskienė tvirtino, kad A. Salamakino vadovaujama komisija esą dokumentus gali gauti, tačiau ne taip buvo surašytas prašymas, tad politikai ir gavo ne tai, ko norėjo.

REKLAMA

"Visi Seimo nariai atsiskaito. Po tų skandalų kai kas pasikeitė. Pavyzdžiui, negalima pirkti įrangos jei neturi biuro. Jei įrašoma, kad išleisti pinigai vaišėms, turi būti nurodyta, kas buvo vaišinami, kodėl. Jei teikiamos dovanos, taip pat turi būti nurodyta kam, net su to žmogaus ar organizacijos telefono numeriu", - teigė ji.

Paklausta, ar ataskaitose pastebėjo kokių nors keistų pirkinių, valstybės tarnautoja atsakė neigiamai.

"Žinote, po tų skandalų dabar visi visko bijo. Tradiciškai daugiausiai pinigų išleidžiama automobilių nuomai, biurų išlaikymui. Visgi po ketvirčio lieka ir nepanaudotų pinigų - apie 100-130 tūkstančių litų", - sakė ji.

REKLAMA

"Vakarų ekspresui" kai kurie Seimo nariai užsiminė, jog parlamente yra ir tokių įžūlių parlamentarų, kurie absoliučiai visas parlamentinei veiklai skirtas lėšas išleidžia vien automobilio ar biuro nuomai, jo išlaikymui. Galima tik įsivaizduoti, koks tai turėtų būti automobilis ar biuras, jei iki rugsėjo kas mėnesį Seimo nariai gaudavo 3 728 Lt. Nuo rugsėjo suma sumažinta iki 3 289 Lt. Spalį ji turėtų dar labiau mažėti. Pirmąjį ketvirtį "vokeliuose" buvo mokama net po 3 942 Lt.

Vieša paslaptis yra tai, kad po 4 metų pasibaigus išperkamajai nuomai prabangūs automobiliai tampa Seimo narių nuosavybe. Kitaip - mes jiems nuperkame prabangias mašinas, nors pinigai turėtų būti naudojami tik parlamentinei veiklai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mašina - šeimyninė

Klaipėdietis Vytautas Grubliauskas teigė, kad jo išlaidos kas mėnesį pasiskirsto daugmaž vienodai. 2 900 Lt jis sumoka už 2007 m. mikroautobuso "Peugeot Boxer" nuomą, draudimą, aptarnavimą.

"200 litų tenka atseikėti už kompiuterį ir jam priskirtą bei pritaikytą įrangą - lazerinį spausdintuvą, kopijuoklį, fakso aparatą bei visapusišką tokios įrangos priežiūrą, aptarnavimą. Neribojama ir persiunčiamų duomenų apimtis, mobilusis internetas. Tuo kompiuteriu dažniausiai naudojasi mano biuro Klaipėdoje darbuotojai. Likę 180 litų skiriami kurui ir kanceliarinėms išlaidoms. Tačiau man asmeniškai kurui per mėnesį reikia apie 800 litų, tad didžiąją dalį šių išlaidų padengiu iš savo algos. Ir kanceliarines prekes perku iš savo kišenės. Kas mėnesį tenka pridurti apie 1200-1700 litų iš savo kišenės", - sakė jis.

REKLAMA

Paklaustas, kodėl nuomojasi mikroautobusą, V. Grubliauskas paaiškino, kad gausi 7 asmenų šeima savo mašinos neturi, tad ir tenka nuomotis autobusiuką, kuriame visi patogiai tilptų.

"Labai dažnai tenka važiuoti į Klaipėdą, kitus Lietuvos kampelius. Dėl to, kad neturime nuosavos mašinos, gyvename Vilniuje, kur viskas šalia", - paaiškino jis.

Daug keliauja

Jauniausioji Seimo narė Agnė Bilotaitė iš peties paišlaidavo balandžio mėnesį: ataskaitoje nurodyta 6 143 Lt suma. Gegužę išleisti 3047 Lt, o birželį - 980 Lt. Iš viso per tris mėnesius kurui išleistas 3 931 Lt, automobilio remontui - 300 Lt. Tiesa, A. Bilotaitė važinėja savo transporto priemone.

REKLAMA

Už 919 Lt pamaitinti svečiai, dovanoms, rėmeliams, knygoms išleisti 533 Lt, skelbimams spaudoje, reklamai, jos platinimui - 3 017 Lt.

"Skelbimai - informacija apie mano veiklą, jos ataskaitos, sveikinimai. Organizavau kelias pilietiškumo akcijas, renginius, buvo pakviesti moksleiviai, jiems organizuoti pietūs, įsteigti prizai. Jaunimo akademijoje samdytas lektorius, sausainių buvo. Stengiuosi viską skaidriai daryti", - sakė ji.

Politikė taip pat pridūrė, kad spalį teks važinėti mažiau, nes bus sumažintos išmokos.

Gėlės ir šakotis

Evaldas Jurkevičius daugiausiai pinigų iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų išleidžia automobilio nuomai - po 1 494 Lt kas mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis balandį už 84 Lt užsiprenumeravo žurnalą "Valstybė", 360 Lt sumokėjo už biuro nuomą Klaipėdoje, 23 Lt paklojo mašinos plovimui, kurui išleido 659 Lt.

Gegužę už 323 Lt pirko dažų biuro remontui, kuro pylėsi už 856 Lt. 1 450 Lt parlamentaras paklojo už transporto priemonės nuomą Klaipėdos senjorų bendruomenės ekskursijai.

Per tris mėnesius 310 Lt išleista reprezentacinėms, 100 - pašto išlaidoms. Už 179 Lt dalyvauta informacinėje radijo laidoje.

"Reprezentacinės išlaidos - tai gėlės įvairiomis oficialiomis progomis, įvairios dovanos, šakotis, kava ir taip toliau. Čia renginiams skirta", - sakė jis.

REKLAMA

"Lizinguota"

Seimo senbuvė Irena Šiaulienė prieš keletą mėnesių, vardydama savo išlaidas per pirmąjį metų ketvirtį sakė, jog jai atsibodo "drožti" savo nuosavą automobilį. Todėl ir ji neatsispyrė pagundai bei išsinuomojo naujutėlaitį, šių metų "Volvo S80". Už šį automobilį kas mėnesį tenka pakloti po 2 083 Lt. Į šią sumą įskaičiuotas ir techninis aptarnavimas, draudimas.

"Aš anksčiau neišnaudojau visos skiriamos sumos, nes nebuvau išsinuomojusi automobilio. Neskubėjau, nes buvo neaišku, kokia bus tvarka. Labai didelę dalį išlaidų sudaro kuro sąnaudos. O reprezentacijai skiriu pinigus pagal situaciją: gėlėms, vaišėms, dovanoms, knygoms, kepiniams, paveikslams ir kita", - sakė ji.

REKLAMA

"Kur leido - nežiūrime"

Gediminas KONČIUS, Valstybės kontrolės Ryšių su visuomene skyriaus vedėjas:

Atlikdami Seimo kanceliarijos auditą žiūrime, ar tinkamai yra vedama apskaita. Kitaip tariant, jei yra išlaidos, turi būti ir jas patvirtinantys buhalteriniai dokumentai. Tačiau tikrinti, ar pagrįstai leistos lėšos parlamentinei veiklai, negalime. Seimo valdyba nustatė savo tvarką, ji ir gali nustatyti, ar leista ten, kur reikia.

Denisas NIKITENKA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų