REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Man labai gerai, kad Arūnas Valinskas yra politikoje. Kol jis ten, aš turiu labai gerą darbą. Tam tikra prasme jis yra mano darbdavys“, – prisipažįsta laidoje „Dviračio šou“ į A.Valinską persikūnijantis Kauno mažojo teatro aktorius Ramūnas Šimukauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Seimo pirmininko linksmybės, teikiančios peno humoristinės laidos kūrėjams, nelabai dera žmogui, organizuojančiam tautos atstovybės darbą ir reprezentuojančiam Lietuvą tarptautinėje arenoje, mano „Valstiečių laikraščio“ kalbinti pašnekovai.

REKLAMA

Humoristinis personažas

„Lengvų darbų nebūna, nebent pragare, – paklaustas, ar lengva kurti Seimo pirmininko vaidmenį, sakė aktorius R.Šimukauskas. – Personažas sukurtas maždaug prieš metus, dabar jau lengva juo žaisti. Sukurti jį buvo sunkiau: reikėjo įtikinti žiūrovus, kad personažas yra panašus. Atrodo, kad pavyko“, – sakė aktorius, kurio išraiškingai tariamą „nu jeigu taip, tai tada nafik“, ko gero, atmintinai žino kiekvienas Lietuvos mokinukas.

REKLAMA
REKLAMA

R.Šimukauskas prisipažino, kad pats prototipas teikia puikios medžiagos personažui kurti. Seimo pirmininkas A.Valinskas ne toks nykus kaip, pavyzdžiui, buvęs fi nansų ministras Algirdas Šemeta. „Šiuo atveju buvo lengviau, nes tai žmogus su charakteriu, temperamentu, specifi niais žodeliais. Tai, be abejo, palengvina užduotį“, – prisipažino aktorius.

Tačiau R.Šimukauskas turi savitą nuomonę apie humoro vaidmenį politikoje. „Kai rinkėjai išrenka žmogų, iš anksto žinodami, kad jis juokaus ir svaidysis aštriais žodžiais, politikai turėtų labai rimtai susimąstyti. Gal jie padarė kažką ne taip, jeigu rinkėjas renkasi aštresnio žodžio ir sąmojo politiką. Manau, kad politikas iš viso nėra profesija. Tai rinkėjo fantazija. Šiuo atveju matome Lietuvoje įkūnytą rinkėjų fantaziją ir demokratinėje valstybėje prieš ją reikėtų nusiimti kepurę. Ar aš asmeniškai balsuočiau už A.Valinską, tebūnie mažytė paslaptis“, – savo požiūrio į Seimo pirmininką neišdavė aktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Net karaliai turėjo juokdarius

R.Šimukausko nuomone, lietuviai turi stiprų humoro jausmą – be jo nebūtų penkiasdešimt metų išgyvenę Sovietų Sąjungoje. „Tauta galėjo išgyventi tik su humoro jausmu. Lietuviai tai puikiai demonstruoja ir dabar per rinkimus. Ar manote, kad vieną kitą partiją, kuri anksčiau atsirado kaip dabar A.Valinsko – vienam sezonui, rinko humoro jausmo neturintys žmonės? Manau, kad lietuviai labai dažnai valdžią išrenka dėl humoro“, – svarstė aktorius.

Tačiau aktorius nesijaudina dėl to, kad turime linksmą Seimo pirmininką. „Rimta mūsų Prezidentė, rimtas ir premjeras. Įsivaizduokite, kad ir Seimo pirmininkas būtų rimtas. Būtų nuobodu. Juk ir karalystėse būdavo karalius, o aplink jį – svita, kurioje būdavo juokingų žmonių“, – savo požiūrį į politines aktualijas dėstė aktorius.

REKLAMA

Kas juokinga vienur, graudu kitur

„Seimo pirmininkas, nors išrinktas valdančiosios daugumos, turi būti visus Seimo narius, visas frakcijas bendram darbui telkiantis žmogus. Bet kažin ar tokią fi gūrą, kuri Algimantą Salamakiną ir jo asmenyje visą Seimo Etikos ir procedūrų komisiją siunčia velniop, o savo oponentus vienoje televizijos laidoje išvadina parazitais, galima laikyti telkiančia“, – „Valstiečių laikraščiui“ sakė Seimo opozicijos lyderis, frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas Valentinas Mazuronis.

REKLAMA

Seimo pirmininkas A.Valinskas per posėdžius nevengia aštresnio žodžio, šmaikštesnio posakio. Ar tai erzina Seimo narius? O gal priešingai – padeda iškrauti įtampą? V.Mazuronio manymu, humoras šou versle ar į vakarėlį pasilinksminti susirinkusiems žmonėms ir sakomas plenarinio posėdžio metu turėtų skirtis. „Kas juokinga vienoje vietoje, šiek tiek graudu kitoje. Manau, kad pirmininkas to nelabai pastebi ir neatskiria“, – teigė parlamentaras.

A.Valinsko pokštams atlaidesnė pasirodė opozicinės Darbo partijos vicepirmininkė, buvusi kandidatė į prezidentus Loreta Graužinienė. „Kiekvienas vertina pagal save. Jeigu žmogus šiek tiek supranta humorą, papokštavimas per posėdį gali padėti atsipalaiduoti, padėti susivokti. Seime vyksta labai aštrios diskusijos ir kartais pauzė reikalinga. Todėl nieko blogo neįžvelgčiau, jeigu tie papokštavimai yra vietoje ir laiku“, – sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo viršininkas?

Opozicijos lyderiui užkliūva, kad išrinktas Seimo pirmininku A.Valinskas nelabai suprato, kokios pareigos jam teko. „Man susidarė įspūdis, kad jis save suvokė kaip Seimo ir visų Seimo narių viršininką, vadovą ar vedėją. Bet Seimo specifi ka kitokia. Žmones į Seimą renka rinkėjai, ir jie atstovauja rinkėjams. Nei Seimo pirmininkas, nei jo pavaduotojai nėra parlamentarų viršininkai arba jų pavaldiniai. Manau, kad A.Valinskas to taip pat nelabai supranta“, – įtarė V.Mazuronis.

V.Mazuronio nuomone, Seimo pirmininku turėtų būti renkamas ne politikos naujokas, o Seime bent vieną kadenciją praleidęs žmogus. „Yra labai daug niuansų. Reikia ne tik išmanyti techninius dalykus (darbotvarkės sudarymą ir kitus), bet ir ieškoti sutarimo tarp skirtingoms partijoms priklausančių Seimo narių“, – mano V.Mazuronis.

REKLAMA

Nusivylė bendražygiu

„Velnias, aš tikrai nebenoriu šnekėti. Jau įgriso man tas Valinskas iki gyvo kaulo“, – su nevilties gaidele balse atsakė parlamentaras Saulius Stoma, paprašytas pateikti pavyzdžių apie Seimo pirmininko diktatoriškas savybes, apie kurias viešai prabilo šią savaitę. Rašytojas priminė savo interneto dienoraštį, kuriame jis dar birželio mėnesį nupiešęs buvusio bendražygio portretą. Straipsniu „Atsibusk iš valdžios sapno, Arūnai!“ rašytojas ir publicistas A.Stoma tuomet asmeniškai kreipėsi į Tautos prisikėlimo partijos (TPP) pirmininką. Apkaltinęs bendražygį, kad savo asmenines draugystes iškėlė aukščiau kolegiškumo ir vienasmeniais sprendimais pavertė TPP dar vienu savo „uab‘u“, S.Stoma aprašė savo požiūrio į A.Valinską transformaciją: „Juk Tu, Arūnai, turėjai pačius puikiausius duomenis tapti ryškiu politiniu lyderiu. Esi protingas, charizmatiškas, greitos reakcijos, puikiai besijaučiantis viešumoje. Dar prieš pusmetį man atrodė, kad turi ir pakankamai idealizmo. Kas Tau atsitiko iškart po laimėtų rinkimų? Atsakyti į šį klausimą geriausiai galėtum Tu pats. Man atrodo, kad, kaip dažnai būna, ir su Tavimi įvyko ta psichologų aprašyta staigi asmenybės infl iacija, kai žmogus nelauktai gauna daugiau valdžios nei tuo metu būna pasiruošęs pakelti.“

REKLAMA

Seimui vadovauja vaikas


„Vaiko būsena“, – gerokai trumpesnę A.Valinsko psichologinę charakteristiką mums pateikė psichologas Algimantas Smailys. Klausiamas, kas slypi po nuolatiniais Seimo pirmininko juokeliais ir šmaikščiais atsakymais į rimtus klausimus, A.Smailys teigė, kad tai ir yra vaiko būsenai būdingi bruožai. „Žmogus, kuris tiki, kad prieš jo žavesį niekas neatsilaikys, kad jam nieko blogo neatsitiks“, – paaiškino psichologas.

Pasak A.Smailio, tokie žmonės sugeba gerai derėtis, nes patys tiki, ką šneka, ir sugeba įtikinti kitus: „Vaiko būsena yra intuityvi, vaikas gana gerai jaučia kitus žmones, sugeba prie jų prieiti. Tačiau silpnos yra kitos būsenos. Silpna tėvo būsena – į moralės normas jam nusispjauti, jis turi savo moralę. Silpna ir suaugusiojo būsena – jis nenumato pasekmių, nelabai linkęs apskaičiuoti. Pasitiki tuo, kad kaip nors išeis.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaiko būsenos žmogus labai painioja dalykinį lygį su emocijomis. „Jeigu dalykiniame lygyje jis pasijunta silpnas, tuoj pereina į santykius: kreipiasi vardu, pradeda juokauti, nusuka temą nuo dalykiškumo į kitus lygius“, – aiškino A.Smailys. Kai neužima atsakingų pareigų, toks asmuo yra visai žavus, geras kompanionas, bet jis tampa pavojingas, atsidūręs valdžioje. „Jis nesilaiko visuotinai priimtų taisyklių, bet kuria savas. Ir nors jam atrodo, kad taisyklių laikosi, iš tikrųjų tai tik taisyklių interpretacija“, – sakė A.Smailys.

REKLAMA

Aktorius bijo prarasti darbą

Antradienis A.Valinskui gali būti paskutinė diena Seimo pirmininko poste. Tą dieną opozicija jam rengia interpeliaciją. Tad aktorius R.Šimukauskas gyvena nerimo nuotaikomis. „Bijau. Gali A.Valinską nuimti, ir aš dėl to labai išgyvenu. Tikrai laikau kumščius, kad jo nenuimtų“, – atvirai prisipažino aktorius. Tai gal ir nenuims, kaip manote? „Manau, kad ne. Nors, aišku, visaip gali būti. Bet nuojauta man sako, kad ten kažkas su kažkuo yra susitaręs. Bet čia aš taip kalbu iš savo asmeninių paskatų. Objektyviam man būti šioje situacijoje labai sunku“, – atsiduso A.Valinsko personažą įkūnijantis aktorius.

Arvydas Jockus

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų