REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Senuosius "daktarus" pakeisianti nepilnamečių Vilijampolės nusikaltėlių grupuotė sunkiai suvaldoma jau šiandien. Kol kas Kauno teisėsaugininkai mūšius su ja laimi, tačiau tos pergalės - laikinos.

REKLAMA
REKLAMA

"Ar be teisėsaugos ir teismų dar kas nors ką nors daro dėl tų vaikų?!" - piktinasi su mažaisiais Vilijampolės banditais besigalynėjanti Kauno miesto apylinkės prokuratūros prokurorė Renata Oželienė. Tarp jos ganomų "avelių" - ir vienuolikmečiai teisės "profesoriai", puikiai žinantys, kad dar 3 metus jie už nieką nebus baudžiami.

REKLAMA

Liepto galas?

Teismui perduodama baudžiamoji byla, kurioje Vilijampolės paaugliai kaltinami sunkiu sveikatos sutrikdymu. Už tai gresia laisvės atėmimas iki 12 metų, tačiau maksimali bausmė, kurią galima skirti nepilnamečiams, - 10 metų.

Nukentėjusysis - 40-metis jų kaimynas. Kaip ir dauguma mikrorajone siautėjančių paauglių aukų, jis buvo išgėręs. Per išpuolį vyriškį lydėjo draugas bei giminaitė. Jie teigia buvę bejėgiai prieš agresyviai nusiteikusius paauglius. Užpultasis daužytas kumščiais, spardytas, o kai pargriuvo, užpuolikai ant jo šokinėjo. Sumušta galva, sulaužytos kojos.

REKLAMA
REKLAMA

Apkraustę leisgyvės aukos kišenes paaugliai jose nieko nerado.

Kartu su paaugliais bus teisiamas ir 19-metis Irmantas Antanavičius. Jis vienintelis tarp kaltinamųjų - dar neteistas. Bandyta jį gelbėti ir šį kartą. Vienas iš bendrų bandė įrodinėti, kad vietoj I.Antanavičiaus su jais buvo kitas, dar keturiolikos neturintis paauglys. Pastarasis prisiėmė kaltę, nes žino, kad Lietuvoje teisiama tik nuo keturiolikos, o už melagingų parodymų davimą - tik nuo šešiolikos.

Broliai Rankelės

Jauniausiajam iš kaltinamųjų - šešiolika. Jis jau du kartus teistas. Šiuo metu nagrinėjama dar viena byla, kurioje jis teisiamas su metais jaunesniu broliu. Byloje įvardijami keturi apiplėšimai. Visais atvejais nukentėjusieji - kaimynai, patekę į paauglių spąstus, kai turėjo nemažai pinigų. Užpuolikai žinojo ne tik kada žmonėms mokamos algos ar pašalpos, iššniukštinėtos ir subtilesnės detalės. Pavyzdžiui, viena moteris santaupas nešiodavosi su savimi - kad jų nepavogtų namiškiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jaunesnysis iš brolių šią vasarą buvo suimtas ir nuteistas laisvės atėmimo bausme - už tai, kad vidury dienos išplėšė iš moters rankų mobilųjį telefoną. Ši tuo metu juo kalbėjo. "Ačiū!" - tėškė jai į veidą 15-metis ir nubėgo, lydimas kvatojančių draugų.

Kitą dieną apiplėštoji sutiko jį parduotuvėje. Šį kartą moteris buvo ne viena - ją lydėjęs draugas paauglį sulaikė ir iškvietė policiją. Teismas leido nepilnametį suimti. Netrukus į policiją atėjo jo draugų atsiųstas dvylikametis. Prisiimdamas kaltę jis siūlė policijai sandėrį - paleiskite sulaikytąjį ir rytoj atnešiu pagrobtą telefoną.

REKLAMA

Teismas skyrė 28 parų suėmimą. Nuosprendis - per švelnus tik iš pirmo žvilgsnio. Tai buvo pirmoji paauglio akistata su Temide, o pirmą kartą rekomenduojama juos iš viso atleisti nuo bausmės.

Nuosprendis pakeistas

Visi minėti paaugliai priklauso tai pačiai Vilijampolės grupuotei. Jos "ikona" - 20-metė G. S. Kaip LŽ jau rašė, teista už išpuolius prieš P.Vileišio vidurinę mokyklą, kurią lankė iki kol buvo pašalinta. G. S. kaltinta 3 padegimais ir mokyklos vadovių terorizavimu.

Nagrinėjant jos bylą teisme, grupuotės nariai buvo etatiniai žiūrovai. Paskelbus nuosprendį, mergina paleista teismo salėje. Ir tai įkvėpė grupuotę naujiems žygiams - kuo toliau, tuo labiau ji bando būti panaši į klasikinę mafiją (įkūrė bendrą kasą, pasiskirstė pareigomis ir pan.)

REKLAMA

Tada G. S. pripažinta kalta tik dėl vieno iš trijų padegimų. Jai skirta dvejų metų laisvės atėmimo bausmė, vykdymą atidedant metams. Iš 114 tūkst. litų, kuriuos iš padegėjos prašė priteisti Kauno savivaldybė, nuosprendyje teliko 45 tūkstančiai. Išteisino tada Kauno miesto apylinkės teismas G. S. ir dėl direktorės pavaduotojos, kuri pakelta naktį iš miegų turėjo klausytis plūdimosi telefonu, terorizavimo.

Toks sprendimas priimtas, teisiamajai pareiškus, kad ji neturi už ką atsiprašyti pedagogių ir gailisi tik dėl to, kad įkliuvo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prokurorų prašymu, Kauno apygardos teismas nagrinėjo šią bylą iš naujo ir pripažino G. S. kalta dėl visų inkriminuotų nusikaltimų. Jai skirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė, šios vykdymą atidedant maksimaliam trejų metų laikotarpiui. Tai reiškia, kad tiek laiko ji privalės, kaip skelbiama nuosprendyje, kiekvieną mėnesį Kauno savivaldybei mokėti po 130 litų. (Iš 20-metės, kuri įpareigota pradėti dirbti, priteista visa savivaldybės prašyta suma.) Dar vienas jai skirtas įpareigojimas - per mėnesį atsiprašyti pedagogių.



Motinos tik gimdo

REKLAMA

G. S. pedagogių neatsiprašė ir tai jau pagrindas kreiptis į teismą dėl jai skirtos bausmės peržiūrėjimo.

Izoliavimas nuo visuomenės - šiandien vienintelis būdas, padėsiantis išardyti tokias gaujas. Vis daugiau tėvų to prašo patys. Vieno už automobilių vagystes suimto 16-mečio motiną, išgirdusią, kad svarstomas klausimas, ar nesušvelninti sūnui skirtos kardomosios priemonės, net ištiko isterija. "Net nebandykit! Aš ir taip neišsimoku už visus jo darbelius!" - šaukė ji.

Jokios realios kitų institucijų pagalbos teisėsaugininkai teigia nesulaukiantys. Mėgino dirbti už jas patys, bandydami iškelti bylą vienai daugiavaikei motinai. Jos sūnūs - aprašytos gaujos nariai. Baudžiamajame kodekse yra straipsnis, už piktnaudžiavimą tėvų teisėmis ar pareigomis grasinantis laisvės atėmimu iki 5 metų. Tačiau, kad Lietuvoje būtų nuteistas nors vienas su savo vaiku nesusitvarkantis tėvas, dar neteko girdėti.



Greta Čižinauskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų