REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš VSD atleistą D. Dabašinską V. Ušackas siunčia į Kijevą

Iš Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinio direktoriaus pavaduotojo pareigų atleistas Dainius Dabašinskas yra skiriamas ministru patarėju ambasadoje Kijeve.

REKLAMA
REKLAMA

Tai penktadienį per spaudos konferenciją teigė užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas.

Valstybės saugumo departamente (VSD) prieštaringai vertinamą generalinio direktoriaus pavaduotoją Dainių Dabašinską pakeitė Romualdas Vaišnoras. Būtent D. Dabašinskas neoficialiai buvo laikomas realiuoju VSD vadovu.

REKLAMA

Po penktadinio rytą įykusio susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaite, VSD generalinis direktorius Povilas Malakauskas tikino, jog  D. Dabašinskas dėl asmeninių priežasčių pats nusprendė trauktis iš savo pareigų .

VSD šefas, nesyk kritikuotas dėl jo vadovaujamos tarnybos neveiklumo, pakartojo, jog pats apie atsistatydinimą negalvoja.

“VSD generalinis direktorius yra skiriamas penkių metų kadencijai, tačiau nežiūrint į tai, jeigu man bus duota bent menkiausia užuomina, išreikštas nepasitikėjimas arba užuomina apie tai, be abejo, aš laikysiuos tos penkių metų kadencijos nuostatos. Tokių užuominų aš negavau”, - po susitikimo sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA



Prieš susitikimą P. Malakauskas atrodė neblogai nusiteikęs (V. Kopūsto/ELTA nuotr.)



Po susitikimo su D. Grybauskaite VSD šefas šypsotis nebuvo linkęs (V. Kopūsto/ELTA nuotr.)

Kaip ELTA jau rašė, praėjusią savaitę Prezidentė atleido VSD direktoriaus pavaduotoją Darių Jurgelevičių. Valstybės vadovė paaiškino D. Jurgelevičių atleidusi atsižvelgdama į faktus, kad "jis dubliavo dvi funkcijas, gavo beveik du atlyginimus, turėjo du rangus, dirbo vienoje struktūroje Gruzijoje, kai nebuvo atleistas kitoje". Pasak Prezidentės, "buvo keista situacija. Taigi reikėjo tai skaidrinti".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VSD vadovas teigė, jog optimizuojant struktūrą jam užtenka trijų pavaduotojų.

"Dabar aš turiu tris pavaduotojus. Tai yra Alvydas Kunigėlis, Andrius Tekorius ir R. Vaišnoras", - sakė P. Malakauskas.

Pasak Prezidentės atstovo spaudai Lino Balsio, Prezidentė pabrėžia, kad VSD turi būti depolitizuota institucija, jos veikla turi būti optimizuota, struktūra patobulinta, aiškiai nustatyti parlamentinės kontrolės mechanizmai.

Valstybės vadovės nuomone, turi būti parengtas aiškus mechanizmas, kaip VSD bendraus su Seimu, Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetu, kad "12 pažymų istorijos" nepasikartotų.

REKLAMA

Atsakydamas į D. Grybauskaitės poziciją dėl būtinybės depolitizuoti VSD, P. Malakauskas teigė, jog ši institucija nesivelia į politines diskusijas.

"Jokių politinių pareiškimų, diskusijų žiniasklaidoje mes nekomentavome ir nekomentuosime, o į visus klausimus, kurie gali kilti institucijoms ir institucijų vadovams, kuriems aš esu atskaitingas, aš į juos atsakinėjau ir atsakinėsiu ateityje", - sakė VSD vadovas,

Komentuodamas vadinamąją "12 pažymų istoriją", P. Malakauskas pažymėjo, jog VSD veikė įstatymais nustatyta tvarka.

REKLAMA

"Mes turime aiškiai atskirti, kurios vadinamos pažymos yra vidinio susirašinėjimo dokumentai, kuriose yra operatyvinė operacija. VSD niekada jokios informacijos neslėpė, apibendrinta informacija pažymų pavidale, įskaitant tą informaciją, apie kurią kalbama, buvo pateikta Seimui ir komitetams. Visa informacija, tai yra vidinio susirašinėjimo dokumentai, apie kuriuos kalbama, buvo pateikti Generalinei prokuratūrai, ji susipažino ir su operatyvinėmis bylomis ir savo atsakymą pateikė Seimo valdybai, tas atsakymas yra ir man žinomas. Jokio pagrindo pradėti ikiteisminiams tyrimams nėra", - aiškino P. Malakauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat pažymėjo gavęs ir teisėjo prašymą "viename iš atvejų susipažinti su šiais dokumentais".

"Ir aš tą leidimą daviau. Teisėsauga, tai yra tiek prokuratūra, tiek teismas, galėjo ir susipažino su visa jiems reikalinga medžiaga. Teisinė sistema žino viską", - pažymėjo P. Malakauskas.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų