REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo narė Asta Baukutė atsidūrė korupcinio skandalo centre. Apetitai, kaip rodo „Balsas.lt“ gauti dokumentai, augo bevalgant.Informacija apie tai, kad Seimo nariai linkę įdarbinti giminaičius ar draugus, kurie net nesirodo darbe - seniai cirkuliavo po Seimą.

REKLAMA
REKLAMA

Įdarbinimas be parašų, svetimos mokėjimo kortelės naudojimas...

Viename iš toliau pateikiamų ranka rašytų dokumentų, skirtų "Ikiteisminio tyrimo įstaigai", Jonu Stasiukynu prisistatantis asmuo, jau spėjęs padirbėti Seimo narės padėjėju, pasakoja įdomią istoriją. „Š.m. sausio mėn. pabaigoje mano pažįstama Viktorija Barkauskaitė (buvusi Tautos prisikėlimo partijos (TPP), o dabar "Ąžuolo" frakcijos narės Astos Baukutės padėjėja, - „Balsas.lt“) pasiūlė įsidarbinti man Seimo narės Astos Baukutės padėjėju.  (...) Vasario pradžioje aš sužinojau, jog esu įdarbintas, nors nepasirašiau jokių įdarbinimo dokumentų. Po to buvau paprašytas atsidaryti atskirą banko sąskaitą su mokėjimo kortele ir ją perduoti Viktorijai, neatplėšus voko su PIN kodu,“ – rašoma dokumente.

REKLAMA

Toliau pareiškime tvirtinama, kad Viktorija Barkauskaitė aiškino reikalavimus perduodanti pačios A. Baukutės nurodymu. Tai patvirtina ir pati V. Barkauskaitė savo pareiškime, kurį šiandien įteikė Generalinei prokuratūrai.

2009 m. kovo mėnesį Seimo narė esą pareiškusi V. Barkauskaitei, kad jos nebetenkina iš sudaryto fiktyvaus įdarbinimo gaunamos pajamos. Mat Jonas Stasiukynas neturi aukštojo universitetinio išsilavinimo ir jam tegalima „mokėti“ B kategorijos valdininko atlyginimą. A. Baukutei, girdi, norėjosi A kategorijos lygio įplaukų. Netrukus į J. Stasiukyno vietą buvo surasta bakalauro laipsniu galinti pasigirti Dalia Budrikaitė (pridedamuose dokumentuose patvirtinamas išsilavinimas, leidžiantis „prasukti“ didesnius pinigus).

REKLAMA
REKLAMA

V. Barkauskaitė portalui „Balsas.lt“ sakė (žr. video siužetą) pradžioje tiesiog suradusi prašytą kandidatą į patarėjus, o įtarimų jai kilę tik tuomet, kai A. Baukutė pareikalavo perduoti jai svetimą banko kortelę. Ją Seimo narė žadėjo vėliau grąžinti, kai būsią sutvarkyti kažkokie formalumai.

Kas imdavo pinigus?

Pridedamuose popieriuose matyti, jog pinigų judėjimas Jono Stasiukyno vardu atidarytoje sąskaitoje, tikrai vyko.

2009 m. kovą J. Stasiukyną apie atleidimą informavo taip pat, kaip ir apie priėmimą – telefonu. Niekur pasirašyti nereikėjo. Šiek tiek problemų iškilo, kuomet vyriškis užblokavo „savo“ banko kortelę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak liudijimų, Seimo narė apkaltino savo darbščiąją padėjėją „pasisavinus pinigus“. Kaip pažymi V. Barkauskaitė, D. Budrikaitė, galiausiai įdarbinta nebuvo, padėjėjos santykiai su parlamentare pašlijo. Tai esą ir paskatino padėjėją ieškoti teisybės.

Dar vienas įdomus šių įvykių štrichas atsiskleidžia pateikiamoje nuotraukoje. Asmuo, pasiimantus pinigus iš J. Stasiukyno kortelės, yra, „Balsas.lt“ šaltinių teigimu, labai jau panašus į Tautrimą Rupulevičių – Astos Baukutės sūnų. Veikiausiai jį atpažinti bei tai patvirtinti galėtų ir „Balsas.lt“ skaitytojai. Jo tėvas, Astos Baukutęs vyras Kęstutis Rupulevičius, yra aplinkos ministro Gedimino Kazlausko patarėjas.

REKLAMA

A.Baukutė baugina teismais

Pati A.Baukutė aiškina, kad minėta istorija - melas ir šantažas. Ji žiniasklaidai aiškino, kad ją šantažuoti bandė iš darbo atleista jos buvusi padėjėja V. Barkauskaitė.

A.Baukutės teigimu, ji nusprendė atleisti padėjėją dėl prasto darbo ir tuomet sulaukė jos grasinimų. Parlamentarė tikino niekuomet asmeniškai nesinaudojusi jokiomis padėjėjų kortelėmis, o už darbą padėjėjoms apmokėjo Seimo kanceliarija.

Seimūnė žurnalistams anksčiau sakė ketinanti buvusią padėjėją V. Barkauskaitę  paduoti į teismą dėl šmeižto ir garbės bei orumo įžeidimo.

REKLAMA

Dėl savo problemų V. Barkauskaitė kreipėsi į TPP frakcijos seniūną Laimontą Dinių. Jis prisipažino žiniasklaidai, jog sulaukęs V. Barkauskaitės skundų dėl jos atlyginimo mokėjimo problemų.

Parlamento vadovas A. Valinskas žadėjo prokuratūrai pateikti dokumentų kopijas, jei ši kreiptųsi. Kaip minėta, į prokurorus kreipėsi pati V.Barkauskaitė. Mergina portalui "Balsas.lt" teigė, kad Seimo narės vieši pareiškimai perpildė jos kantrybės taurę. Supratusi, jog įtraukta į neteisėtas veikas, ji teigia, pavėluotai.

Portalo kalbinti teisininkai nurodė, jog Seimo narei galėtų būti taikomas Baudžiamojo Kodekso 228 str. 2 dalį. Už sukčiavimą, kai fiktyviai įdarbintas asmuo neva teikia paslaugas, kurių dezinformuotas gavėjas (valstybė) realiai negauna, galėtų grėsti iki šešerių metų nelaisvės. Tiesa, Seimo narė turi neliečiamybę ir, norint ją teisiškai persekioti, reiks parlamentinės procedūros.

Praėjusią savaitę valdančioji TPP frakcija Seime skilo į dvi. Iš jos pasitraukę 8 Seimo nariai įkūrė „Ąžuolo“, ten perėjo ir A.Baukutė. Seimo TPP frakcijoje liko 12 narių.






REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų