REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas nukirto Vytauto Greičiaus „Gordijaus mazgą“

Aukščiausiojo teismo pirmininkas Vytautas Greičius galų gale atleistas iš pareigų (seniai) pasibaigus jo įgaliojimų laikui. Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas, sveikindamas parlamento sprendimą nukirsti Gordijaus mazgą, sakė, kad jokie argumentai negali nustelbti sveiko proto kriterijaus.

REKLAMA
REKLAMA

Už V. Greičiaus atleidimą balsavo 96 Seimo nariai, prieš – 1, susilaikė 6.

Nors Vytautas Gapšys Darbo partijos vardu prašė balsuoti slaptai, Seimas tokiam siūlymui nepritarė. Vėliau „darbiečiai“ pareiškė susilaikantys nuo balsavimo, kadangi sprendimą turi priimti „tie, kurie užvirė tą košę“.

REKLAMA

Julius Veselka teigė negalintis balsuoti „už“, kadangi jis esą girdėjęs kalbų, kad V. Greičiaus atleidimas yra mainai su Prezidentūra – neva Dalia Grybauskaitė dabar paskirs kariuomenės vadą, kuris bus tinkamas Tėvynės Sąjungai – Lietuvos krikščionims demokratams.

Pirmadienį vykusiame susitikime su V. Greičiumi šalies vadovė pabrėžė, kad neturi jokio asmeninio nusiteikimo prieš V. Greičių, tačiau išreiškė nuostatą, kad paskirti jį antrajai kadencijai būtų netikslinga.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos Prezidentės nuomone, vienas iš instrumentų pasiekti ir sustiprinti pasitikėjimą teismais yra rotacijos principo įgyvendinimas.

Kadenciją baigęs Prezidentas Valdas Adamkus tris kartus savo dekretais siūlė atleisti V. Greičių iš AT pirmininko pareigų pasibaigus įgaliojimų laikui, primena ELTA. Buvusios kadencijos Seimas du kartus balsavo ir atmetė šalies vadovo dekretą dėl V. Greičiaus atleidimo. Trečiajam dekretui po pateikimo parlamentas yra pritaręs, bet jis liko svarstymo ir priėmimo stadijos.

V. Greičiaus galiojimai baigėsi praėjusių metų liepos 8-ąją.

Gegužės 15 d. Konstitucinis Teismas paskelbė, kad pasibaigus AT pirmininko (ar šio teismo skyriaus pirmininko) įgaliojimų laikui nėra jokių konstituciškai pateisinamų aplinkybių, dėl kurių teisėjų neatleidimas iš pareigų būtų suderinamas su Konstitucija ir Seimo nario priesaika.

Pagal Lietuvos Konstituciją AT pirmininką skiria ir atleidžia Seimas Prezidento teikimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų