REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į socialinio draudimo sistemą siūloma įtraukti sielovados darbuotojus - kapelionus ir dvasinius asistentus.

REKLAMA
REKLAMA

Tokį Sveikatos draudimo įstatymo papildymo projektą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Gediminas Navaitis.

REKLAMA

Jo teigimu, projekto rengimą paskatino noras rūpintis pacientų ne tik fizine, bet ir dvasine būsena sveikatos priežiūros institucijose.

"Įstatymo projektu siekiama atkreipti įstatymo leidėjo dėmesį į sveikatos draudimo reikšmę sielovados darbuotojams (kapelionams ir dvasiniams asistentams) ir siūloma į sveikatos draudimu draudžiamų asmenų sąrašą įtraukti ir sielovados darbuotojus", - sako G. Navaitis.

Priėmus siūlomą įstatymo pakeitimą, parlamentaro teigimu, pagerėtų ligonių (ypač sergančių sunkiomis ligomis) dvasinė būklė ir turėtų teigiamos įtakos tolesniam sėkmingam jų gydymui.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal projektą, iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto apmokama medicininė reabilitacija, slauga, socialinės paslaugos bei patarnavimai, priskirti asmens sveikatos priežiūrai, apimtų ir "slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninėse, sveikatos priežiūros įstaigose dirbančių psichologų, socialinių darbuotojų, tradicinių religinių bendruomenių ar bendrijų paskirtų kapelionų ir (ar) dvasinių asistentų paslaugas arba patarnavimus, skirtus palaikyti pacientų somatinę, psichologinę, dvasinę sveikatą".

G. Navaitis siūlo įstatyme apibrėžti kapeliono ir dvasinio asistento sąvoką.

Kaip numatyta projekte, "kapelionas - tradicinės religinės bendruomenės ar bendrijos dvasininkas tradicinės religinės bendruomenės ar bendrijos pavedimu sveikatos priežiūros įstaigoje teikiantis dvasinę pagalbą ir religinius patarnavimus".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dvasinis asistentas, pagal projektą, "pasaulietis ar vienuolis, tradicinės religinės bendruomenės ar bendrijos pavedimu padedantis kapelionui teikti dvasinę pagalbą ir religinius patarnavimus sveikatos priežiūros įstaigose".

G. Navaitis siūlo, kad teikiamos įstatymo pataisos įsigaliotų nuo 2010 m. sausio 1 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų