REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parlamentarų išlaidavimo skandalas tarsi atominė bomba sukrėtė visą Didžiosios Britanijos visuomenę bei valdžios elitą, tačiau Lietuvoje, kur mokesčių mokėtojų lėšų tratinimas jau tapo norma, tvyro olimpinė ramybė.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo nariai už mūsų pinigus iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų perka prabangius porcelianinius indus, keliauja taksi, važinėja prabangiomis mašinomis, kurios vėliau jiems ir atitenka, nuomojasi patalpas viešbučiuose, perka net mišraines, varškę, kitus maisto produktus. Per pirmąjį šių metų ketvirtį jau sugebėta išleisti beveik 1,5 mln. litų, tačiau nė su žiburiu nepavyks tiksliai išsiaiškinti kam.

REKLAMA

Slaptas viešumas

Seimo tinklalapyje yra pateikta pirmojo metų ketvirčio suvestinė, kurioje galima pamatyti, kiek politikai išleido pinigų "parlamentinei veiklai". Tačiau ta ataskaita - abstrakčių formalumų kratinys.

Pavyzdžiui, nurodyta, kad šimtai tūkstančių išleisti "reprezentacinėms išlaidoms". Kas tai? Prabangūs kostiumai, kaklaraiščiai, suknelės, batai, kosmetika? Neparašyta. Detaliau išsiaiškinti - Sizifo darbas. Seimo kanceliarijos Finansų departamento direktorė Danutė Petrauskienė sakė, kad politikai drausmingai nešė dokumentus, kurių - šūsnys, tad esą iškart pasakyti, ar tinkamai panaudoti pinigai nepavyktų.

REKLAMA
REKLAMA

Tikrintojų vaidmuo patikėtas parlamento Etikos ir procedūrų komisijai, taigi politikai tikrina patys save.

Dabar parlamentarai kanceliarinėms išlaidoms atsiskaitytinai kas mėnesį gauna apie 3,5 tūkst. litų avansu. Pirmuosius tris šių metų mėnesius ši suma siekė 3,9 tūkst. litų. Antrojo ketvirčio išlaidų išklotines reikės pateikti liepą. Nepanaudotos lėšos turėtų būti grąžinamos į biudžetą.

Laukia atostogų?

Į politikų išlaidavimą sunkmečiu sureagavo buvusi Seimo narė, klaipėdietė Aldona Staponkienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Seimo vadovybė turi siūlyti teisės aktų pakeitimus, kad Seimo nariai negalėtų elgtis tiesiog ciniškai. Vienas parlamentaras už mokesčių mokėtojų pinigus įsigijo prabangų indų servizą, kitas iš tėvo firmos nuomojasi prabangų automobilį. Trečias, per girtavimą netekęs vairuotojo pažymėjimo, į darbą už mūsų pinigus važinėja taksi automobiliu! Tai kodėl tuomet neapmokėjus už kelionę taksi dėstytojui, gydytojui. Jie juk taip pat į darbą važiuoja", - dėstė klaipėdietė.

Ji akcentavo, kad pats baisiausias dalykas yra valdžios, partijų lyderių tyla. Tarsi laukiama, kol nurims skandalo banga Didžiojoje Britanijoje, Lietuvoje spauda apie tai neberašys, o tuomet - birželis, atostogos, ir vėl viskas po senovei.

REKLAMA

Dar tobulins

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas tikino, kad Lietuvos parlamentarai esą pasimokys iš skandalo Didžiojoje Britanijoje. Jo manymu, dabar jau žengtas pirmasis žingsnis - paviešintos sumos. Antrasis žingsnis - viešinti internete visas išlaidas su visomis detalėmis.

"Tai būtų labai didelės apimties dokumentas, tačiau viešumui pinigų gailėti nereikėtų. Dabar skaidrumo trūksta. Žiūrėjau aš tuos jų čekius. Svečių maitinimas, viešbučio patalpų, sporto klubo nuoma... Baisu, kai įsigilini. Dabar aš prašau pagrįsti išlaidas, kviečiu asmeniškai, įspėju. Kai kurie jau grąžino pinigus į biudžetą. Tie susitepę patys nesiskelbs, tai iliuzija", - pripažino Seimo senbuvis.

REKLAMA

Jo tvirtinimu, abejonių keliančias išlaidas parlamentarai pridengia "susitikimais su rinkėjais".

"Tai kokie čia gali būti susitikimai viešbutyje ar sporto klube? Ką, mokyklų tam nėra? O prabangų servizą už mokesčių mokėtojų pinigus įsigijęs Gediminas Navaitis - išskirtinis. Galėjo už 50-60 litų indų nusipirkti, bet išleido 2 tūkstančius litų. Teisiškai leisti pinigus indams kavai atsigerti galima, bet už 2 tūkstančius litų!.. Jam "dzin". Kaip nuo žąsies vanduo. Na, kas čia per žmogaus būdas...", - nesuprato A. Salamakinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis atskleidė, kad tas pats G. Navaitis už kanceliarines lėšas vieną vakarą iš Vilniaus į Kauną už 500 litų vyko taksi. Vėlgi - teisiškai taksi važinėtis galima, bet G. Navaitis turi savo požiūrį.

"Aš siūlysiu Seimo valdybai pakeitimus. Pavyzdžiui, jei buvo svečių pietūs, privalai pateikti aiškinamąjį raštą - su kuo, kodėl pietavai", - dėstė politikas.

Automobiliai - sau

Parlamento pirmąją vicepirmininkę ir valdybos narę Ireną Degutienę labiausiai piktina mokesčių mokėtojų pinigų tratinimas išperkamajai automobilių nuomai.

REKLAMA

"Čia jau viršūnė. Išsinuomoja prabangiausią automobilį, iš kanceliarinių lėšų moka po kelis tūkstančius per mėnesį, o kadencijai pasibaigus tą automobilį pasilieka sau. Tad mokesčių mokėtojai nuperka politikui asmeninį automobilį. Kažkada Seimo nariai turėjo žiguliukus, vėliau - golfukus. Buvo autoūkis. Neperrenka tavęs kitai kadencijai, mašina lieka Seime", - prisiminė politikė.

Tad ji siūlo geriau nupirkti visiems Seimo nariams tarnybines, neprabangias, taupias mašinas ir pritaikyti senąją tvarką. Tuomet nebereikėtų iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų leisti pinigus kurui, nuomai, techninei priežiūrai, tepalams keisti.

REKLAMA

"Mes tikrai mąstome, kaip tą tvarką tobulinti. O paviešinti skandalai tik įrodo supuvusias moralines normas. Aš negaliu atsistebėti, kaip naudojamos mūsų visų lėšos, man sveiku protu nesuvokiama", - sakė ji.

I. Degutienė teigė, kad pati visų skiriamų pinigų kanceliarinėms išlaidoms net nepanaudojanti. Tai įrodo ir ataskaita - per 3 mėnesius ji išleido vos 2 835 litus. Tuo tarpu dauguma parlamentarų nesivargindami ištratino kone visą leistiną sumą - arti 12 tūkst. litų per tris mėnesius.

"Apskritai aš manau, kad reikėtų per pusę sumažinti skiriamas lėšas kanceliarinėms išmokoms. Bet ar kas nors man pritartų?" - retoriškai klausė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Neišlaiko išbandymo"

Irena ŠIAULIENĖ, Seimo senbuvė:

Tikėkimės, kad politikai pasimokys. Tačiau ir dabartinė sistema yra ydinga, nes bijoma erzinti tautą didelėmis algomis. Praėjusią kadenciją mus plakė dėl tvarkos, kai už kanceliarines išlaidas nereikėjo atsiskaityti, išvadino tai "vokeliais". Bet tie 3 tūkstančių litų ekonominio kilimo metu juk buvo "mizerna" alga pagal konstitucinį Seimo narių statusą. Reikėtų pridėti tas išmokas prie algos, padaryti ją vieną ir leisk, kur tinkamas. To turėtų užtekti kanceliarinėms išlaidoms. Tuomet nebūtų ir pagundų. O dabar politikai neišlaiko išbandymo pinigais, vyksta tikrinimai, įtarinėjimai, kažkas perka indų servizą pagal savo įsivaizduojamą orumo lygį... Aš daugiausiai išleidau kurui, organizavau renginius. Pas rinkėjus važinėjau savo automobiliu, tačiau dabar paimsiu lizingu. Kam man "drožti" savo mašiną?

REKLAMA

"Valdiškos banko kortelės"

Evaldas JURKEVIČIUS, Seimo naujokas:

Niekas iš Seimo senbuvių manęs nemokino, kaip "prasukti" bizniuką su tomis išmokomis. Tačiau aš išsakiau savo nuomonę - neturi būti jokių pervedimų į asmenines politikų sąskaitas. Sąskaita turi būti valstybės ižde, o Seimo nariams duodamos banko kortelės. Tik su jomis leisti atsiskaityti. Tuomet ir matytume, kur pinigai panaudojami. Turi būti valdiška banko kortelė su limitu. O dabar... Esame lietuviai, švogerių kraštas, tad ir sąskaitas-faktūras gali kokie nors pusbroliai išrašyti. Man apmaudu, kad apie lėšų švaistymą nė žodžio negirdėjome iš Seimo pirmininko. Man daugiausiai pinigų reikia kurui, nes labai dažnai važinėju pas rinkėjus. Taip, ir aš naudojuosi nauja mašina, yra sudaryta su banku veiklos nuomos sutartis. Galės tas automobilis po kadencijos likti Seime, man jo nebereikės.

REKLAMA

"Įvertins rinkėjai"

Andrius KUBILIUS, premjeras:

Patys Seimo nariai turi įvertinti savo elgesį, be to yra Etikos komisija, kuri taip pat turi teisę ir pareigą vertinti. Jeigu reikės, ieškosime būdų, kaip dar sugriežtinti atsakomybę. Manau, kad didžioji dalis Seimo narių elgiasi ir padoriai, ir etiškai. O tie, kurie dažnai aprašomi žiniasklaidoje, turi patys suvokti. Jeigu pats Seimo narys neturės savo viduje to sąžiningumo prievaizdo, tai jokios taisyklės ir jokie reglamentai nepadės, bet padės vienas dalykas - rinkėjų valia, kuri, na, kad ir po kelerių metų, bet bus labai aiškiai pareikšta.

REKLAMA
REKLAMA

Kanceliarinės išlaidos (per ketvirtį)

    *      Agnė BILOTAITĖ - 11 830 Lt

    *      Vytautas GRUBLIAUSKAS - 11 799 Lt

    *      Evaldas JURKEVIČIUS - 11 573 Lt

    *      Eligijus MASIULIS - 1 497 Lt

    *      Irena ŠIAULIENĖ - 4 628 Lt

    *      Pranas ŽEIMYS - 10 036 Lt

    *      Gediminas KIRKILAS - 0 Lt

    *      140 parlamentarų išlaidos - 1 462 604 Lt

Pokyčiai Didžiojoje Britanijoje

Išsamios išklotinės apie kiekvieno parlamentaro išlaidas bus kas tris mėnesius skelbiamos internete, o išlaidas tvirtins parlamentui nepriklausanti speciali audito komisija.

Politikams draudžiama už mokesčių mokėtojų pinigus pirkti sodininkų ar valytojų paslaugas, įsigyti elektroninę buitinę ar virtuvės techniką, baldus.

Parlamento nariai privalės pranešti mokesčių inspekcijai, kuris būstas yra pagrindinis, o kuris - "antrieji namai". Jei pastarieji bus parduodami ir gaunamas pelnas, parlamentarai privalės sumokėti nekilnojamojo turto mokestį.

Denisas NIKITENKA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų