REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po LNK laidos „Srovės“, kurioje buvo atskleisti dano ir Peteliškių vaikų globos namų auklėtinių santykiai, prasidėjo teisminiai procesai. Danas padavė į teismą LNK televiziją, Lietuvos Respublikos vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigą bei labdaros ir paramos fondo „Padėkime vaikams ir seneliams“, kuriam priklauso Pikeliškių vaikų globos namai, vadovę Oną Kuprienę.

REKLAMA
REKLAMA

Trečiaisiais asmenimis yra patraukti vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė ir laidos „Srovės“ autoriai Audrė Kudabienė bei Gintaras Kudaba.

REKLAMA

Kaip Eltai paaiškino R. Šalaševičiūtė, Danijos pilietis Kimas Madsenas (Kim Madsen) kreipėsi į teismą dėl to, kad, jo manymu, laidoje formuojama nuomonė, jog jis yra pedofilas, užsiiminėja vaikų tvirkinimu, ketina užsiimti ar užsiima prekyba vaikais bei neteisėtu įvaikinimu, grasina fiziniu ir kitokiu susidorojimu O. Kuprienei, galinimai kyšininkauja ir neteisėtai proteguoja savo interesus įvairiose Lietuvos Respublikos institucijose ir užsiima sukčiavimu. Dėl to K. Madsenas mano, kad jis turi ginti savo garbę ir orumą.

REKLAMA
REKLAMA

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė pažymėjo, kad ji, pasisakydama laidoje, nei tiesiogiai, nei netiesiogiai nė vienu iš ieškinyje įvardintų teiginių K. Madseno neapkaltino.

„Ieškinyje įvardinti tik du sakiniai, susiję su mano teiginiais, jog man nepatinka, kad K. Madsonas, užuot pasirūpinęs, kad mergaitės saugiai grįžtų į globos namus, neaišku, kur su jomis buvo ir ką veikė. Taip pat pasakiau, kad nieko negaliu įtarti, nes kas ir kaip buvo, turi išsiaiškinti teisėsaugos institucijos. Šis mano teiginys nebuvo nurodytas ieškinyje“, - teigė R. Šalaševičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak vaiko teisių apsaugos kontrolierės, Pikeliškių globos namų veiklos tyrimo metu buvo atliktas psichologinis tyrimas ir vertinimas, kurio išvados buvo pateiktos Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigai, Vilniaus rajono vaiko teisių apsaugos tarnybai ir O. Kuprienei. „Išvadose buvo pažymėta, kad mergaitės nakvojo biure. K. Madsenas prisiėmė didelę atsakomybę, leisdamas mergaitėms būti negyvenamosiose patalpose“, - teigė R. Šalaševičiūtė.

Pasak danui atstovaujančio advokato Mariaus Devyžio, K. Madsenas ir jo šeima teikė materialinę pagalbą Pikeliškių globos namuose gyvenantiems vaikams, rūpinosi šių vaikų švietimu bei gyvenimo sąlygomis. Pats K. Madsenas yra augęs vaikų namuose, todėl tapęs verslininku ir išplėtojęs verslą Europoje nutarė padėti skurdiems Lietuvos vaikų globos namams.

REKLAMA

Pasak advokato, O. Kuprienė, pamačiusi, kad tarp jos vadovaujamo fondo globojamų vaikų ir danų šeimos užsimezgė draugiški santykiai, ėmė riboti verslininko šeimos vizitus į Pikeliškes bei globotinių bendravimą su užsieniečių šeima.

K. Madsenas bendraudamas su vaikais esą pastebėjo, kad O. Kuprienė jam sako netiesą apie paramos naudojimą, kad globėja šmeižia savo vaikus.

Teigiama, jog didžiausią nuostabą Lietuvos įstatymais ir nusistovėjusia tvarka danui sukėlė tai, kad vaikai bėgo iš Pikeliškių globos namų, nes juose trūko maisto, įstaigoje patirdavo psichologinį smurtą.

REKLAMA

Pasak dano atstovo, K. Madsenas suabejojo O. Kuprienės kaip vaikų globėjos sąžiningumu, ji esą pradėjo jį viešai šmeižti. Advokato teigimu, R. Šalaševičiūtė nesiėmė ginti Pikeliškėse globojamų vaikų teisių, o ieškojo pateisinimų įtartinai globėjos veiklai.

„Danijos pilietis buvo labai nustebęs, kaip aukštas pareigas einanti vaiko teisių apsaugos kontrolierė ėmėsi per televiziją subjektyviai vertinti jo tariamai atliktus veiksmus vaikų atžvilgiu, net prakalbo apie neva padarytus teisės pažeidimus baudžiamosios teisės srityje, niekuomet nepasiteiravusi jo pozicijos ir neišklausiusi jo nuomonės. Galima susidaryti įspūdį, kad ji vienašališkai gina O. Kuprienės veiklą, nevengdama tam panaudoti net televiziją, nors pagal galiojančius įstatymus vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus pareigybė yra nepriklausoma ir savarankiška, ji visų pirma turėtų ginti vaikų, o ne kitų asmenų interesus“, - sakė advokatas M. Devyžis.

Anot jo, Danijos pilietis teismo prašo atsakovams- Vaiko teisių apsaugos tarnybai, O. Kuprienei ir LNK - priteisti 50 tūkst. litų neturtinę žalą. Pinigus ketinama atiduoti globos namuose gyvenantiems vaikams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų