REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujai įsigaliojusi tvarka šiais metais ir uostamiesčio Tarybos narius privertė griebtis plunksnos bei informuoti rinkėjus apie savo nuveiktus darbus ataskaitose, kurios jau pradėtos viešinti.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ne visiems tokia tvarka patinka: pavyzdžiui, Klaipėdos miesto meras nė nesiruošė vykdyti Vyriausybės atstovės Klaipėdos apskrityje Kristinos Vintilaitės reikalavimo savo ataskaitą pateikti laiku - iki gegužės 1-osios.

REKLAMA

Atsiskaityti rinkėjams ir Tarybai miesto galva turėtų tik per kitą Tarybos posėdį, kuris greičiausiai vyks gegužės 28 dieną.

Meras neskuba

K. Vintilaitė balandžio pabaigoje R. Taraškevičiui išsiuntė raštą, kuriuo reikalavo "neatidėliojant įgyvendinti Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo 20 straipsnio 7 dalį ir per savaitę nuo reikalavimo gavimo dienos pateikti mero 2008 metų veiklos ataskaitą".

R. Taraškevičiui toks raštas nepatiko.

"Kodėl ta ataskaita kelia tokį ažiotažą Klaipėdoje? Man keista. Kituose miestuose to nėra. Na, taip, iki gegužės 1-osios turėjau pateikti savo asmeninę ataskaitą, pavėlavau. Nematau tame tragedijos. Savo, kaip ir savivaldybės veiklos, ataskaitas pateiksiu kito Tarybos posėdžio metu. Jis vyks gegužės 21 arba 28 dieną. Nenoriu skubėti", - "Vakarų ekspresui" sakė R. Taraškevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Iš pradžių planuota, kad Taryba rinksis gegužės 7 dieną, tačiau dauguma kalbintų Tarybos narių nurodė kitą konkrečią datą - gegužės 28-ąją.

Išgirdusi mero komentarą dėl reikalavimo laiku atsiskaityti prieš rinkėjus K. Vintilaitė neslėpė nuostabos.

"Jei jis nenori laiku atsiskaityti, privalės manęs prašyti pratęsti atsiskaitymo terminą ir pateikti delsimo motyvus. Ataskaitos neparengė ir Kretingos rajono meras, tačiau ten įvyko valdžios persigrupavimas, tad delsimas - suprantamas. Tačiau Klaipėdoje jokių perversmų neįvyko, valdžia nepasikeitė. Merui turėjo užsifiksuoti tai, kad jis privalo pateikti ataskaitą. Matyt, jis nemano, kad tai svarbu, o tokia pozicija - bloga. Ataskaitos pateikimas - vienas iš drausmės požymių santykiuose su rinkėjais ir Taryba", - mūsų dienraščiui sakė valdininkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Popieriaus gadinimas?

Vėluoja pateikti ataskaitas ir eiliniai miesto Tarybos nariai.

Pagal teisės aktus, Tarybos nariai savivaldybės tinklalapyje savo veiklos ataskaitas turėjo paviešinti iki balandžio 1 dienos.

Atsižvelgiant į tai, kad Tarybos veiklos reglamento naujoji redakcija su minėta nuostata įsigaliojo tik šių metų balandžio 6 dieną, Tarybos Etikos komisija rekomendavo veiklos ataskaitas pateikti iki gegužės 1 dienos.

Iki gegužės 5-osios savo ataskaitas buvo viešai paskelbę 8 Tarybos nariai. Su įvardytais metų pasiekimais galima susipažinti savivaldybės tinklalapyje.

REKLAMA

Tačiau ne visi politikai mano, kad tokių raštiškų ataskaitų reikia. Tarybos narys ir dainininkas Edmundas Kučinskas "Vakarų ekspresui" sakė, kad tai - tik popieriaus gadinimas.

"Na, reikės pateikti tą ataskaitą, jeigu jau toks noras yra, bet aš manau, kad tai - eilinis "popierizmas". Juk popieriuje gali surašyti, ką nori, tai nieko nereiškia. Kam reikia tų vardijimų: kokiuose komitetuose, komisijose dirbai, kokie klausimai buvo pateikti... O kaip apibūdinti darbą su žmonėmis? Negi aš turiu surašyti vardus ir pavardes tų, kuriems padėjau, versti juos pasirašyti ataskaitoje?" - samprotavo E. Kučinskas.

REKLAMA

Jis kritikavo ir bandymus ataskaitoje įvardyti save kaip aktyviausią arba ne Tarybos narį.

"Jei aš per posėdį atėjau ir penkis kartus pasisakiau prie mikrofono, jau esu aktyvus? Koks čia aktyvumas? Tai gali būti trukdymas dirbti arba eilinis politikavimas", - sakė jis.

Rusų sąjungos atstovas Viačeslavas Titovas "Vakarų ekspresą" tikino jau parašęs savo veiklos ataskaitą.

"Nežinau, gal tai ir reikalinga, - rašyti ataskaitas. Aš parašiau, perduosiu Tarybos sekretoriui. Darau viską viešai", - sakė jis.

"Parodo požiūrį į darbą"

Alina VELYKIENĖ, Tarybos Etikos komisijos pirmininkė:

Ataskaitas pateikti privaloma kasmet, o ne rinkėjų atsiklausti ir pasirodyti tik prieš rinkimus. Juk tose ataskaitose ir matyti, kokius politikus žmonės išrinko. Negalima tik formaliai į posėdžius vaikščioti, kelti ranką. O mero nenoras laiku pateikti ataskaitą vertintinas labai neigiamai. Jis juk nuolat giriasi, kad jau 17 metų dirba Taryboje. Ir pernai vėlavo atsiskaityti, ir šiemet vėluoja. Tai parodo jo požiūrį į darbą. Man tik įdomu, ar nėra specialiai vėluojama pristatyti ataskaitą? Juk birželio 7 dieną vyks rinkimai į Europos Parlamentą, tad ar mero ataskaita nebus proga pasigirti ir pareklamuoti savo atstovaujamą partiją prieš rinkimus?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rašo politikai

Kęstutis GABŠYS: "Miesto tarybos posėdžiuose buvau pagrindinis frakcijos pranešėjas socialinės politikos klausimais, rengiau "šešėlinės" mero ir administracijos direktoriaus ataskaitas."

Vygantas VAREIKIS: "Per 2008 metus dalyvavau miesto tarybos posėdžiuose (išskyrus keletoje, kuomet buvau išvykęs į ilgalaikę komandiruotę Didžiojoje Britanijoje)."

Alina VELYKIENĖ: "Darbo grupėje analizavome įkainius (mokamo automobilių stovėjimo. - Aut. past.), rinkliavos pagrįstumą, galimas pasekmes transporto srautų reguliavimui, miesto centro oro taršai bei naštą gyventojams. <...>Esminės išvados rinkliava buvo suskaityta laike po 20 min., rinkliavos trukmė sumažinta iki 18 val."

REKLAMA

Eugenija ODEBRECHT: "Dalyvavau darbo grupėje, rengusioje nekilnojamo turto mokesčio lengvatų skatinimo tvarkos patvirtinimą, senamiesčio teritorijoje. Šis sprendimas tapo svarbiu savivaldybės įrankiu skatinant turizmą, galerijų, antikvariatų, lauko kavinių kūrimąsi senamiestyje."

Marius USONIS: "Parašiau tris paklausimus administracijos direktoriui, svarbiausias iš kurių būtų siūlymas internetu transliuoti savivaldybės tarybos posėdžius."

Benas ŠIMKUS: "Už parėmimą paminėto žygio (jaunųjų šaulių nakties pėsčiųjų žygis Klaipėdos sukilimo dalyvių keliais. - Aut. past.), esu apdovanotas Padėkos raštu, pasirašytu Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos, Klaipėdos apskrities skyriaus Valdybos pirmininko."

REKLAMA

Judita SIMONAVIČIŪTĖ: "Dalyvavau ir vadovavau komisijai, kuriai tarybos sprendimu pavesta peržiūrėti AB "Klaipėdos energija" akcininkų sutartį. Pagal šią sutartį atsiranda galimybė Klaipėdoje statyti Termofikacinę elektrinę."

Rolandas BRAŽINSKAS: "2008-07 paskirtas į AB "Klaipėdos energija" akcininkų sutarčiai peržiūrėti ir naujai akcininkų sutarčiai parengti derybinę grupę. Veiklos rezultatas - peržiūrėta ir suderinta sutartis, kuri užtikrins akcininkų įsipareigojimus ir naujo objekto - termofikacinės elektrinės atsiradimą."

(Kalba netaisyta)

Denisas NIKITENKA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų