REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarptautinę darbo dieną valdžios sprendimais nepatenkintos profsąjungos paminėjo trankia muzika. Švenčiančiųjų eitynės nusidriekė keliuose krašto miestuose, tačiau jos toli gražu nepriminė sovietmečio "majovkių".

REKLAMA
REKLAMA

Vakar Vilniaus Gedimino prospektas, Kauno Laisvės alėja ir Šiaulių pėsčiųjų bulvaras mirgėjo nuo vėliavų. Sostinėje tarp pusantro tūkstančio šventinių eitynių dalyvių daugiausia buvo ne darbininkų, o pensininkų ir jaunimo muzikinių kolektyvų, į renginį Kaune atėjo apie pora šimtų miestiečių, Šiauliuose progą pakeiksnoti valdžią rado būrelis Mindaugo Murzos vadovaujamo nacionaldarbininkų sąjūdžio atstovų.

REKLAMA

Painiojo su piligrimais

Sostinės Kalnų parko papėdėje, prie pėsčiųjų perėjos, vakar popietę policininkai stabdė eismą. Ne visi vairuotojai iškart suprato, kodėl yra verčiami gaišti laiką. "Ar žinote, kas čia vyksta?" - LŽ pasiteiravo vienos vairuotojos. "Tikriausiai koks nors svarbus asmuo važiuoja", - spėjo ji. Kitas vairuotojas nė nemirktelėjęs išpyškino, kad eismas esą sustabdytas dėl Taizė bendruomenės piligrimų, suplūdusių į Vilnių iš viso pasaulio. LŽ patikslino, kad čia darbo žmonės švenčia savo dieną. "Bet mes jų nepalaikome, - susipratęs kalbėjo visureigio vairuotojas. - Mes - kapitalistai."

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu Kalnų parko estradoje garso režisieriai, muzikos kolektyvai, šašlykų kepėjai jau laukė atžygiuojančios minios. Prie scenos kelių žmonių grupelė skubėjo persirengti tautiniais drabužiais. Tai modernaus folkloro grupė "Aisva". "Pramiegojome! Turime pasitikti minią", - prisistatė jonaviečių kolektyvo narys Raimundas Mykolaitis.

Per pusantros valandos eitynių dalyviai sukorė kelių kilometrų atstumą - nuo Vingio parko pėsčiųjų tilto iki Kalnų parko. Čia lenkų turistai sustingę spėliojo, kas čia tokie trimituodami atžygiuoja. Kiti užsieniečiai stengėsi tilpti į kadrą, kad įsiamžintų karnavališkame balionėlių ir vėliavų fone.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apsiėjo be šūkių

Spalvingoje ir triukšmingoje minioje šmėžavo socialdemokratų ir socialliberalų lyderių veidai. Visus dalyvius lydėjo šventei išnuomotas bestogis geltonasis turistų autobusas ir jaunuolių orkestras "Vilnius". Šio kolektyvo trimitininkai, nenustoję groti visų eitynių metu, tikino dar "nepametę" plaučių ir galintys net ilgiau pūsti.

Tačiau Kalnų parke jų laikas baigėsi: čia scena buvo patikėta įvairiems tautinių dainų ir šokių ansambliams. Tarp muzikantų pasirodymų savo kalbas įterpė eitynių ir koncerto organizatoriai. Tačiau kalbėta neilgai ir be skambių pareiškimų. Socialdemokratų partijos Vilniaus skyriaus vadovas Romas Adomavičius priminė, jog Darbo diena pirmąkart Lietuvoje paminėta 1893 metais Sereikiškių parke. Kartu jis atkreipė dėmesį, kad vakar Lietuva minėjo narystės Europos Sąjungoje penktąsias metines. "Tačiau viskas yra kur kas sudėtingiau. Situacija verčia ne tik švęsti, bet ir ieškoti išeičių", - užsiminė politikas.

REKLAMA

Renginyje dalyvavo ir Lietuvos prezidento posto siekiantys buvusi valstiečių liaudininkų lyderė Kazimiera Prunskienė bei socialdemokratų pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Laukė daugiau dalyvių


Nors sostinės savivaldybės administracija buvo davusi leidimą suburti 4 tūkst. žmonių eitynes, į jas susirinko apie 1,5 tūkst. dalyvių.

Šis geranoriškas renginys - garsiųjų sausio 16-osios riaušių atgarsis. Nors vakar tarp šventės dalyvių šmėžavo keli radikalai bei anarchistai, Tarptautinė darbo diena praėjo taikiai.

Primename, kad palankiai baigėsi ir riaušėmis virtusio protesto organizatorių teismo procesas: Lietuvos darbo federacijos, profesinės sąjungos "Solidarumas" bei Profesinių sąjungų konfederacijos lyderiai buvo išteisinti.

Marijus Širvinskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų