REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Į piketą prie Seimo rūmų susirinkę trijų profesinių sąjungų atstovai antradienį reikalavo, kad Seimas nekeistų dabartinės ligos pašalpos mokėjimo tvarkos. Jie nori, kad sergantiems darbuotojams pašalpas mokėtų darbdaviai, jeigu to padaryti negali "Sodra".

REKLAMA
REKLAMA

Nešini plakatais su raginimais "nereanimuoti "Sodros" darbuotojų sąskaita", Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos, Darbo federacijos bei profesinės sąjungos "Solidarumas" atstovai grupelėmis po kelis žmones apsupo Seimą.

REKLAMA

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas sakė, kad Seimo svarstomos pataisos, jeigu jos būtų priimtos, pablogintų dirbančio žmogaus finansinę padėtį.

Pasak jo, dabar darbdaviai verčia žmones eiti ieškotis pažįstamų medikų ir prašyti nedarbingumo pažymos - taip darbdavys tikisi sutaupyti lėšų, nes nemoka darbuotojams algos.

A.Černiauskas sakė, kad ligos pašalpos mokėjimą perkėlus ant darbdavio pečių, būtų išspręstos ligos simuliavimo problemos ir darbuotojas nenukentėtų.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, per tris ligos dienas, kurių siūloma nebekompensuoti, žmogus, gaunantis minimalų atlyginimą, prarastų 120 litų.

"Tai jis neturės nei už ką nusipirkti pavalgyti, nei už ką nusipirkti vaistų", - prie Seimo žurnalistams sakė A.Černiauskas.

Jis tvirtino, kad Seimui neįsiklausius į reikalavimus nekeisti ligos pašalpos mokėjimo susirgus ir išėjus iš darbo tvarkos, bus rengiamas visuotinis mitingas, kurio datos A.Černiauskas negalėjo pasakyti.

Pasak jo, artimiausia protesto akcija numatyta gegužės 1-ąją - Tarptautinę darbo dieną - eitynės planuojamos nuo Žvėryno tilto per Gedimino prospektą iki Sereikiškių parko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Ši diena bus minima su protesto aspektais, žmonės turės galimybę pasisakyti savo mintis. Tikimės, kad žmonių susirinks daug. Tai bus pirmas žingsnis link nacionalinio įspėjamojo streiko", - kalbėjo Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos lyderis.

Profesinės sąjungos "Solidarumas" pirmininkes pavaduotojas Romualdas Žukovskis prognozavo, kad Seimui nustačius darbuotojams nepalankią ligos pašalpos mokėjimo tvarką, žmonės rečiau į kreipsis į medikus, darbdaviai gali pradėti darbo užmokestį mokėti vokeliuose.

"Neapsimokės mokėti įmokų "Sodrai"... Grįšime į situaciją, kuri buvo prieš 10 metų", - kalbėjo R.Žukovskis.

REKLAMA

Seimas šį antradienį toliau svarstys Vyriausybės pateiktas įstatymo pataisas, kuriomis pašalpą iš "Sodros" siūloma mokėti tik nuo šeštos darbuotojo nedarbingumo dienos. Ligos pašalpą ketvirtą ir penktą kalendorines nedarbingumo dienas mokėtų darbdavys, o už pirmąsias tris žmogaus ligos dienas nebūtų iš viso mokamos jokios pašalpos.

Dabar ligos pašalpa dvi pirmąsias nedarbingumo dienas yra mokama iš darbdavio lėšų, o nuo trečiosios dienos - "Sodra".

Taip pat ligos pašalpą po žmogaus atleidimo iš darbo siūloma "Sodrai" mokėti ne ilgiau kaip penkias kalendorines ligos dienas. Dabar tokia pašalpa mokam 30 dienų.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas antradienį jau išreiškė nesutikimą, kad darbdavys ligos pašalpą darbuotojui mokėtų penkias darbo dienas, o vėliau - nuo šeštosios dienos - ją mokėtų "Sodra".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų