REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaistų prieinamumo gerinimo ir kainų mažinimo priemonių planas Seimo Sveikatos reikalų komitete buvo sukritikuotas ir nutarta jį koreguoti.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu dokumentą komitetui pristatęs sveikatos apsaugos ministro patarėjas Martynas Marcinkevičius tvirtino, kad planą įgyvendinus gyventojų išlaidos vaistams sumažėtų 90-150 mln. litų per metus, o valstybė sutaupytų 50-60 mln. litų.

REKLAMA

Planas numato keliolika priemonių, kurias įgyvendinus atpigtų vaistai.

Norima įvesti tvarką, pagal kurią kompensuojamų vaistų mažmeninės kainos ir pacientų priemokos būtų vienodos visoje Lietuvoje. Be to, siūloma kontroliuoti vaistines, kad jos turėtų pigiausių vaistų ir siūlytų juos pacientams, o receptas būtų rašomas tik bendriniu (cheminiu) pavadinimu. Taip pat norima, kad gydytojai skirtų tikslų vaistų kiekį, o ne visą pakuotę.

REKLAMA
REKLAMA

Siūloma ištirti, kokie šalies gydytojai gydo pacientus brangiausiais kompensuojamais vaistais.

Taip pat plane numatyta įvesti antkainius vaistinėms, didmeninėms vaistų prekybos įmonėms, vaitų gamintojams.

"Iš principo antkainiai Lietuvoje nėra dideli, bet atskirais atvejais pasitaiko labai aukšti - vieno vaisto kainos skirtumas skirtingose vaistinėse gali būti net 30 litų, o antkainis - 60-70 proc.", - kalbėjo M.Marcinkevičius.

Siūloma griežtinti vaistų pardavimo kontrolę - norima vaistines įpareigoti pirkėjui patiekti informaciją apie turimus tos pačios rūšies vaistus. M.Marcinkevičiaus teigimu, vaistininkas turėtų pirkėjui atsukti kompiuterio ekraną, kad žmogus savo akimis pamatytų vaistų sąrašą ir galėtų iš jo rinktis pigiausius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Darbietė" Dangutė Mikutienė pasigedo analizės, kaip planas, jeigu jis būtų įgyvendinamas, paveiks rinką ir jos dalyvius.

Prezidento Valdo Adamkaus patarėja Raimonda Janonienė tvirtino, kad antkainiai padidins tų vaistų kainas, kurie dabar yra pigiausi.

Sveikatos reikalų komiteto ekspertė Danguolė Jankauskienė siūlė užsiimti pigesnių vaistų rinkų paieška.

Parlamentaras Linas Karalius siūlo remtis Vengrijos patirtimi ir apmokestinti vaistų gamintojų ir platintojų vadybininkus, siūlančius vaistus gydytojams. Jo teigimu, licencija galėtų kainuoti 200 litų ir vien tik iš šis mokesti biudžetą papildytų 22 mln. litų.

REKLAMA

Komiteto pirmininkas Antanas Matulas siūlo griežčiau reguliuoti vaistų reklamą.

"Tabako reklama uždrausta, alkoholio apribota, ir klesti papildų reklama", - sakė parlamentaras.

Nepriklausomų farmacijos įmonių asociacijos pirmininkė Elena Kvedarienė pasiūlė griežčiau kontroliuoti į vaistų reklamą investuojamas lėšas, kurias vaistų gamintojams arba tiekėjams grąžina vartotojai.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų