REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Andrius Kubilius ketvirtadienį teigė besistebintis šią dieną įvyksiančiais statutinių vidaus reikalų sistemos pareigūnų protestais ir pavadino juos politinių tikslų siekimu.

REKLAMA
REKLAMA

"Kartais atrodo, kad kai kurie veiksmai šiandien skirti ne kokiam nors rimtam reikalui spręsti, o galbūt yra susiję su politika. Pavyzdžiui, iš tikrųjų esu nustebęs dėl statutinių pareigūnų protestų (...) Kai kas arba nesupranta realybės, arba paprasčiausiai pradeda politikuoti, naudotis valstybės objektyviomis problemomis ir žmonių susirūpinimu", - interviu "Žinių radijui" sakė ministras pirmininkas.

REKLAMA

Jis tikino nesuprantantis, kodėl protestuojama, kadangi šiemet statutiniams pareigūnams 8-iais mln. litų padidintas darbo užmokesčio fondas, o atlyginimai pakelti dar pernai. Tokias algas sunkmečio sąlygomis esą sunku išlaikyti.

"Spalio mėnesį jau artėjant krizei, kai buvo pasididinti atlyginimai visoje policijos sistemoje iš paties darbo užmokesčio fondo, dabar fondui praktiškai nepakitus - nesumažėjus, o kiek padidėjus, išlaikyti visus metus tokį patį atlyginimą, koks buvo padarytas pernai spalio mėnesį, yra pakankamai sudėtinga", - aiškino A.Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

Jis atmetė protestus organizuojančių profsąjungų teiginius, jog kai kurių pareigūnų algos nesiekia vidutinio atlyginimo šalyje dydžio.

"Atlyginimas statutinio pareigūno pernai buvo 2681 litas, šiemet - 2726 litai, ir toks atlyginimas tikrai yra didesnis nei vidutinis darbo užmokestis šalyje. Yra statutinių pareigūnų, kurių darbo užmokestis yra ženkliai didesni nei vidutinis atlyginimas, pavyzdžiui, Valstybės saugumo departamento statutinių pareigūnų atlyginimai šiais metais išaugo 700 litų ir sieks 4884 litus", - vardino premjeras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A.Kubilius siūlė pareigūnams užuot protestavus "gerbti valstybės vardą" ir rodyti pavyzdį kitiems valstybės gyventojams.

"Man atrodo, kad iš tikrųjų būtų gerai, kad ypač tie, kurie tarnauja valstybei ir tie, kurie nešioja tokį garbingą vardą kaip valstybės tarnautojai, valstybės pareigūnai, kad jie šį vardą gerbtų ir iš tiesų šiuo sunkesniu valstybei metu elgtųsi taip, kaip priklauso elgtis tiems, kurie nešioja tokį garbingą vardą, ir rodytų pavyzdį kitiems šalies gyventojams, o nesisamdytų reklamos agentūrų tam, kad skatintų kažkokias tai emocijas ir tokiu būdu dalyvautų politikoje ar pasiektų kitokių tikslų", - sakė premjeras.

REKLAMA

"Iš patirties žinau, kad tokios paslaugos tikrai kainuoja nemažai, žinau, kad nemažai kainuoja visokie interneto puslapiai ir žaidimai, kuriuos kuria profsąjungos vardan politinių tikslų", - kalbėjo A.Kubilius.

Jis pats teigė neketinantis susitikti su protestuotojais, kadangi vyks į Kauną, kur susitiks su žemdirbiais. Pasak premjero, su pareigūnais ketina kalbėtis kai kurie ministrai.

Ketvirtadienį visoje šalyje vyksiančioje įspėjamojoje protesto akcijoje "Basas pareigūnas - nesaugūs žmonės" dalyvaus beveik tūkstantis pareigūnų iš skirtingų Lietuvos teisėsaugos įstaigų.

REKLAMA

Vilniuje ir visuose apskričių centruose susibursiantys ugniagesiai, muitininkai, pasieniečiai, policininkai ir viešojo saugumo tarnybos pareigūnai sieks dar kartą atkreipti Vyriausybės dėmesį į, pasak jų, katastrofišką teisėsaugos sistemos įstaigų padėtį.

Sostinėje protestas bus rengiamas prie Vyriausybės rūmų, o apskričių centruose - prie apskričių viršininkų administracijų būstinių.

Ketvirtadienio akciją organizuoja Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimas, Lietuvos ugniagesių gelbėtojų profesinių sąjungų susivienijimas ir Muitinės darbuotojų profesinės sąjunga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisėsaugos, muitinės, pasienio pareigūnų profsąjungos protesto akcijoms rengti telkiasi ir viešųjų ryšių bei reklamos specialistus, už kurių paslaugas jos moka tūkstantines sumas. Protesto akcijas rengiančių organizacijų atstovai "investuoja" ne tik į scenarijų rengimą, bet atseikėja lėšų ir žaidimams internete ar vaizdo klipams kurti.

Lietuvos policijos biudžetui šiemet numatyta skirti 766,612 mln. litų asignavimų. Palyginti su 2008 m., šiemet asignavimai sumažėjo 7,8 procento.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų