REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors informacija apie iš biudžeto apmokamas politikų išlaidas maskuojama lyg valstybės paslaptis, apie kai kuriuos Seimo buhalteriją pasiekusius kvitus jau sklando legendos. Pasirodo, politikai ne tik įsigudrino už fantastinę kainą išsinuomoti patalpas biurams, bet ir nesigėdi pateikti sąskaitų už nakvynę pajūrio viešbutyje, pietus Seimo valgykloje ar parduotuvėje pirktas dešras, varškę, grietinę.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Gediminas Navaitis solidžią valdiškų pinigų sumą nusprendė investuoti į indus. Šio politiko noras gerti kavą iš porceliano puodelių mokesčių mokėtojams kainuos keletą tūkstančių litų, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

REKLAMA

Paprašytas papasakoti apie kelis tūkstančius litų valstybei atsiėjusį pirkinį rudenį į Seimą išrinktas G.Navaitis nebandė nei slapukauti, nei teisintis. „Pirmiausia paminėta suma truputį per didelė. Kokius 500 litų galite nurėžti“, - „Lietuvos rytui“ sakė politikos naujokas.

G.Navaitis dėstė, kad solidi suma susidarė todėl, jog indus jis pirko žvelgdamas į ateitį: „Artimiausius trejus su puse metų, kol būsiu Seime, daugiau indų pirkti neplanuoju“. Psichologo specialybę turintis liberalas tvirtino Lietuvoje gamintus arbatai ir kavai skirtus servizus laikantis darbo kabinete Seime.

REKLAMA
REKLAMA

Iš Seimo buhalterijai pateikiamų kvitų galima susidaryti įspūdį, jog parlamentarai svečius vaišina ne tik kava ar arbata, bet ir dešromis, pieno produktais, įvairiausiomis mišrainėmis. „Lietuvos ryto“ šaltinių žiniomis, maisto produktų už kelis šimtus litų pirko ir buhalterijai kvitus pateikė bent keli politikos naujokai.

Kvitų esama ir už pietus Seimo valgykloje. Galiojanti tvarka numato, kad parlamentarai kanceliarinėmis vadinamų lėšų gali skirti reprezentacijai ir, pakvietę savo svečius į restoraną, pavaišinti ne tik kava arba pietumis, bet ir alkoholiu. Bet iš Seimo buhalteriją pasiekusių sąskaitų esą matyti, kad buvo pietaujama ir be jokios kompanijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš ataskaitų paaiškėjo, kad „tvarkietis“ Remigijus Ačas 22 kvadratinių metrų patalpas biurui Raseiniuose nuomoja už beveik 4 tūkstančius litų. Parlamentaras aiškino, esą pigesnių patalpų išsinuomoti Raseiniuose jis neradęs. Už vieną kvadratinį metrą patalpų R.Ačas moka per 150 litų, nors, pavyzdžiui, pačiame Vilniaus centre biuro patalpas šiuo metu galima išsinuomoti po 40 litų ir dar pigiau.

Anksčiau žiniasklaidoje skelbta, jog kai kurie Seimo nariai pasirašė automobilių nuomos sutartis, kuriose numatyta vėliau juos įsigyti už likutinę vertę. Žiniasklaidoje tuomet minėtos Pauliaus Saudargo, Ligito Kernagio, Antano Bauros pavardės.

REKLAMA

EPK trečiadienį pradėjo svarstyti klausimą dėl lėšų Seimo nario išlaidoms, susijusioms su jo parlamentine veikla, naudojimo, tačiau jame padaryta pertrauka susiginčijus, kam teisės aktai paveda tų išlaidų teisėtumą tikrinti - Seimo kanceliarijos Finansų departamentui, kuriam pateikiami dokumentai, ar EPK.

Seimo statute parlamentaro išlaidoms, susijusioms su darbu Seime, numatyta per mėnesį skirti 1,7 VMDU (vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio) dydžio sumą, šiuo metu siekiančią 3944 litus.

Už kiekvieno mėnesio išlaidas Seimo narys turi atsiskaityti Seimo kanceliarijos Finansų departamentui iki kito mėnesio 10 dienos. Seimo kanceliarijos Finansų departamentui turi būti pateikiami išlaidas patvirtinantys dokumentai, atitinkantys Buhalterinės apskaitos įstatymo reikalavimus apskaitos dokumentams, taip pat išlaidų, susijusių su parlamentine veikla, avanso apyskaita.

Jei Seimo nariai viršytų nustatytus limitus, viršytą sumą turėtų sumokėti patys, nesumokėjus - Finansų departamentas išskaičiuotų nustatytą dydį viršijančią sumą iš Seimo nario darbo užmokesčio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų