REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dalis Seimo etikos sergėtojų vis labiau šiaušiasi prieš savo vadovą Algimantą Salamakiną. Nujausdamas bręstantį maištą šiandien jis žada iš esmės pasikalbėti su kolegomis.

REKLAMA
REKLAMA

Per daug kalba ir taip peržengia kompetencijos ribas, prastai organizuoja Seimo Etikos ir procedūrų komisijos (EPK) darbą - tokių priekaištų negailima socialdemokratui A.Salamakinui. Viešai mesti akmenį į komisijos pirmininką kol kas nedrįstama. Aiškintis santykius su juo žadama šiandien per EPK posėdį už uždarų durų.

REKLAMA

Traukia į klampynę.

Nesutarimų tarp A.Salamakino ir dalies jo vadovaujamos komisijos narių esama jau kurį laiką. Iš pradžių priešiškai vadovo atžvilgiu nusiteikę kolegos svarstė galimą komisijos pirmininko rotacijos klausimą. Tačiau paaiškėjus, jog tokio dalyko Seimo statutas nenumato, imta ieškoti kitų išeičių. Norima skelbti nepasitikėjimą A.Salamakinu, bet baiminamasi, kad nebus sulaukta pakankamos kolegų paramos.

REKLAMA
REKLAMA

LŽ kalbintas A.Salamakinas prisipažino jaučiantis kai kurių komisijos narių nepasitenkinimą. Anot Seimo EPK vadovo, jis nepalankiai vertinamas dėl principingos pozicijos svarstant įvairius klausimus. „Nuolat bandoma mane traukti į kažkokią klampynę, aiškinama, kad nereikia reikšti nuomonės“, - pasakojo jis.

Tačiau dėl to A.Salamakinas pernelyg neišgyvena. „Komisijos pirmininko kėdės nesilaikau. Jei kai kam nepatinka mano vadovavimas, galima atitinkamai šį klausimą išspręsti“, - aiškino jis.

Nepatenkintos „žvaigždės“

Teigiama, jog labiausiai ant A.Salamakino dantį griežia Seimo Tautos prisikėlimo partijos (TTP) frakcijos nariai. Jie esą ypač nepatenkinti tuo, kad komisija itin uoliai imasi nagrinėti „žvaigždžių“ frakcijos atstovų prasižengimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Seimo EPK dirbantys TTP frakcijos nariai - Vytautas Kurpuvesas ir Mantas Varaška - neigia nepritariantys A.Salamakino veiklai. „Komisijai jis vadovauja gana gerai, daugiau nieko negaliu pasakyti“, - LŽ tikino V.Kurpuvesas. Ilgą laiką nuo įvairių klausimų svarstymo Seimo EPK nusišalindavęs M.Varaška taip pat tvirtino priekaištų A.Salamakinui neturįs. „Negalėčiau plačiai vertinti jo vadovavimo gebėjimų“, - sakė jis. M.Varaškos teigimu, komisijoje daugiau nepatenkintųjų A.Salamakinu yra tarp opozicijos atstovų.

REKLAMA

Plepa, bet neblogas

Seimo EPK priklausantis „darbietis“ Mečislovas Zasčiurinskas pabrėžė, kad apie A.Salamakiną kalbėti nelinkęs. „Manau, šios temos nereikia eskaluoti. Turime būti suinteresuoti tik tuo, kad komisija kuo efektyviau dirbtų“, - įsitikinęs jis.

Komisijos narė Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovė Dalia Teišerskytė nepalaiko nė vienos iš konfliktuojančių šalių. Anot jos, kolegos turėtų elgtis solidžiau ir nesivelti į nereikalingus ginčus. „Jei EPK pirmininko darbe yra trūkumų, turime juos apsvarstyti ir įpareigoti jį atitinkamai elgtis. Seimo įvaizdis ir taip jau nekoks. Jei dar parlamento etikos sargai pradės tarpusavyje graužtis, bus gėda prieš visą Lietuvą“, - kalbėjo Seimo narė.

REKLAMA

D.Teišerskytė gana palankiai vertino ne pirmą kartą Seimo EPK vadovaujantį A.Salamakiną. Kaip vieną didžiausių kolegos trūkumų parlamentarė nurodė per didelį plepumą. „Jis turi savybę užbėgti įvykiams už akių ir pirmas pakomentuoti tai, ko EPK dar nėra nusprendusi“, - aiškino D.Teišerskytė.

Seimo narė vylėsi, kad dalį EPK kilusių nesutarimų leis išspręsti neseniai patvirtinta nauja komisijos darbo tvarka. Pagal ją nė vienas parlamento etikos sargas negali išsakyti komisijos pozicijos tam tikrais klausimais, kol ji nėra galutinai patvirtinta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gali ir patylėti

Anot A.Salamakino, prieš jį besišiaušiantys Seimo EPK nariai siekia izoliuoti jį nuo žiniasklaidos, visuomenės ir tuo pat metu sumažinti komisijos autoritetą. „Žinoma, man nesunku patylėti, bet juk savo nuomonės, kur nereikia, nereiškiu. Pagal Seimo statutą, kai įtariamas koks nors prasilenkimas su parlamentaro etika, turiu teisę svarstyti, ar tai Seimo EPK vertas klausimas“, - dėstė jis.

Šiandien rengiamame Seimo EPK posėdyje A.Salamakinas ketina kelti klausimą dėl susiklosčiusios situacijos ir ateities perspektyvų. Per pusvalandį jis žada išsakyti savo nuomonę apie komisijos darbą ir išklausyti kolegas. „Užtenka to chaoso. Susėsime ir, tikiuosi, viską išsiaiškinsime“, - vylėsi A.Salamakinas.

Roberta Tracevičiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų