REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vos prasidėjus Vyriausybės valandai Seime, parlamentarai ėmė ministrų ir premjero klausinėti apie Gvantanamo kalinių atgabenimą į Lietuvą. „Tvarkietis“ Valentinas Mazuronis teigė, kad tokiu būdu Lietuva tampa trečiarūše valstybe, kuri priima kitos valstybės„atliekas“, ir retoriškai klausė, ar Vyriausybė „įjungusi buldozerį vėl prisidirbs“.

REKLAMA
REKLAMA

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos Seime seniūnas V. Mazuronis klausė, ar Vyriausybė ketina, nepasitarusi su visuomene ir Seime, savavališkai spręsti šį klausimą.

REKLAMA

Premjeras Andrius Kubilius teigė, jog šiuo klausimu sprendimo dar nėra. Valstybės gynimo taryba suteikė įgaliojimus užsienio reikalų ministrui tęsti derybas šiuo klausimu su JAV ir ES partneriais. Pasak jo, šį klausimą svarsto ne tik Lietuva, bet visos ES šalys, todėl nevertėtų mūsų šalies priskirti trečiarūšėms valstybėms.

Klausimą dėl Gvantanamo kalinių iškėlė ir „darbietis“ Vytas Gapšys. Jis domėjosi, koks teisinis statusas bus suteiktas kaliniams, jei jie bus atgabenti į Lietuvą, kas jų laukia ir kaip apskritai ketinama spręsti šią situaciją.

REKLAMA
REKLAMA

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius pripažino, kad jam ir pačiam dar nėra viskas iki galo aišku. Tačiau jis patikino, kad tai nebus paviršutiniškai svarstomas klausimas. „Mes tą klausimą dar labai smarkiai svarstysime. Taip, bus atsižvelgta ir į teisinius interesus, ir į nacionalinius interesus“, - sakė teisingumo ministras.

Partija „Tvarka ir teisingumas“ šiandien išplatino pranešimą spaudai, kuriame kategoriškai pasisako prieš „bet kokius Lietuvos valdžios ketinimus Lietuvos Respubliką paversti svetimos valstybės kalinių priežiūros zona“. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vadovaujantis Lietuvos įstatymais, nėra jokių teisinių prielaidų įkalinti kitų šalių piliečius, jeigu jie nepadarė nusikaltimo Lietuvoje. Nebent konservatorių ir jiems prijaučiančių koalicija prieš tai surengtų demokratijos laidotuves vienoje iš Europos Sąjungos valstybių. Kitas dalykas – tenkinant iš tiesų demokratišką sprendimą uždaryti Gvantanamo kalėjimą priėmusios Amerikos administracijos prašymą priimti jos kalinius, gerokai sumažėtų ne tik pačios Lietuvos valstybės teritorijos saugumas, bet ir visų užsienyje esančių Lietuvos piliečių saugumas“, - pranešime cituojamas partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Rolandas Paksas. 

REKLAMA

Vakar užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas žurnalistams sakė, kad trečiadienį prezidentūroje vykusio Valstybės gynimo tarybos posėdžio metu ministerija įpareigota konsultuotis šiuo klausimu su JAV administracijos atstovais.

Pasak jo, į Lietuvą galėtų būti priimta mažiau nei 10 asmenų, kurie „nekeltų grėsmės Lietuvos saugumui ir viešajai tvarkai“.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų