REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Afganistane, kur Lietuva vadovauja Goro provincijos atkūrimo grupei (PAG), ir šiemet dirbs du Lietuvos policijos pareigūnai, kurie toliau mokys vietos policijos pajėgas ir įgyvendins saugumo sektoriaus investicinius projektus.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybė trečiadienį planuoja priimti nutarimą, kuriuo remiantis, į Lietuvos specialiąją misiją Afganistane siunčiami du policijos pareigūnai. Jie komandiruojami 2007 m. vasario 3 d. - 2008 m. vasario 3 d. laikotarpiui.

REKLAMA

Kaip BNS informavo Policijos departamento Viešųjų ryšių poskyrio viršininkas Ramūnas Matonis, į Afganistaną siunčiami du policijos pareigūnai, jau gerai pažįstantys darbą Goro provincijoje - Vilniaus vyriausiojo policijos komisariato pareigūnas Sergejus Kiričenka ir Kriminalinės policijos Tarptautinių ryšių valdybos pareigūnas Vladimiras Naumčikas.

"Bendradarbiaudami su Lietuvos kariais, pareigūnai tęs pradėtus vietos policijos mokymus ir įgyvendins investicijų projektus saugumo sektoriuje", - BNS sakė R.Matonis.

REKLAMA
REKLAMA

S.Kiričenka buvo pirmuoju Lietuvos policijos patarėju Goro provincijoje, ten pradėjęs darbą 2005 metų spalį. Su trumpomis pertraukomis jis Goro provincijoje dirbo iki šiol. V.Naumčikas Goro provincijoje dirbo nuo praėjusios vasaros.

Goro provincijos rekonstrukcijos projektams Lietuva šiemet skirs 4 milijonus litų. Be to, planuojama, kad keli milijonai litų Lietuvos vadovaujamai Goro provincijos atkūrimo grupei teks iš Europos Komisijos Afganistanui skiriamų 10 mln. eurų, kurie bus paskirstyti tarp PAG vadovaujančių Europos Sąjungos valstybių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos diplomatų teigimu, šiemet Specialiosios misijos veikloje viena prioritetinių sričių išliks parama Goro provincijos saugumo sektoriaus reformai. Be to, kad planuojama tęsti ir plėtoti policijos pareigūnų mokymą, bus plečiamas darbas su kitomis Goro teisėsaugos struktūromis - saugumo departamentu, prokuratūra ir teismais. Planuojama investuoti į teisėsaugos darbo priemones ir infrastruktūrą.

Pernai vietos pareigūnai buvo mokomi patruliuoti, įvairių policijos ir kriminalistikos procedūrų. Lietuva ir Danija Goro policininkams ir saugumo pareigūnams padovanojo jau kelias dešimtis motociklų, perdavė įvairių tarnybai reikalingų priemonių.

REKLAMA

Nors kariniu požiūriu padėtis Goro provincijoje yra stabili, kriminogeninė padėtis nepalanki. Pagalbos projektuose dalyvaujančių nevyriausybinių organizacijų atstovai nesyk skundėsi dėl nesaugumo ir nusikaltėlių siautėjimo.

Afganistano nacionalinės policijos (ANP) techniniam aprūpinimui ir mokymams Gore skirta 300 tūkst. litų iš maždaug 1 mln. litų, kurie 2006 metais Lietuvos valstybės biudžete buvo numatyti paramai Afganistanui.

Pagrindiniai PAG uždaviniai stiprinant ANP įtaką provincijoje yra policijos pajėgumų, organizacinės sistemos, darbo metodų vertinimas, trumpalaikių ir ilgalaikių tikslų identifikavimas ir pagalba, siekiant užtikrinti pagrindinių policijos funkcijų vykdymą. PAG taip pat nuolatos stebi, kaip vyksta ypatingai svarbių bylų tyrimas, padeda, jei to reikalauja aplinkybės.

REKLAMA

Lietuvos vadovaujama Goro provincijos atkūrimo grupė NATO Tarptautinių paramos saugumui pajėgų (angl. ISAF) operacijoje pradėjo veikti 2005 metų birželio mėnesį. Viena iš pagrindinių grupės užduočių - įtvirtinti Afganistano valdžios įtaką provincijoje, užtikrinti saugumą ir sudaryti tinkamas sąlygas provincijos atkūrimui. Šiuo metu PAG tarnauja pulkininko Almanto Leikos vadovaujami maždaug 120 karių iš Lietuvos, taip pat kariai iš Kroatijos, Danijos, Islandijos.

PAG veikloje nuo 2005 metų liepos mėnesio dalyvauja Lietuvos specialioji misija, kurioje, be policininkų, dirba civiliai pareigūnai iš Užsienio reikalų ir Krašto apsaugos ministerijų. Kartu su Specialiąja misija dirba JAV civiliai specialistai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų