REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savi marškiniai arčiau kūno, kaip ir partijos bičiuliai valdžioje. Toks politikos principas, ypač keičiantis Seimų kadencijoms, jau seniai nieko nestebina. Laimingieji, kuriems pavyko tapti ministrais ar bent žinybų vadovais, mikliai apauga savais, patikimais žmonėmis, kuriems gyvenimas nebuvo toks dosnus. Nei žiniomis, nei patirtimi pasigirti negalintys saviškiai pirmiausia užsėda padėjėjų, patarėjų, sekretorių ir kitas šiltas vietas, nereikalaujančias per didelės atsakomybės.

REKLAMA
REKLAMA

Patyrinėjusios dabartinių ministrų aplinką „Lietuvos žinios“ drąsiai gali teigti, kad saviškiais labiausiai rūpinasi Liberalų ir centro sąjunga (LiCS) bei Tautos prisikėlimo partija (TPP). Nepamiršta savųjų ir konservatoriai.

REKLAMA

Teisinga pakraipa

Stipriausia saviškių komanda supa sveikatos apsaugos ministrą liberalcentristą Algį Čapliką. Buvęs Seimo pirmininko pavaduotojas iš parlamento atsivedė savo buvusią pagalbininkę Ingą Milašiūtę, LiCS interesams atstovavusią Vyriausiojoje rinkimų komisijoje. Patarėjais taip pat tapo ministro partijos kolega psichiatras Martynas Marcinkevičius ir rinkimus į Seimą pralaimėjęs kitas partijos bičiulis Rimantas Remeika. Pedagogas, praėjusios kadencijos Seime vadovavęs Informacinės visuomenės plėtros komitetui, sveikatos apsaugos ministrui padės „sveikatos“ baruose.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak buvusio parlamentaro R.Remeikos, sritis, kurią dabar tenka kuruoti, jam pažįstama, su šiais reikalais teko susidurti vadovaujant Seimo komitetui.

Savųjų globos tradicijas ne pirmus metus puoselėja liberalcentristų tėvonija tapusi Vidaus reikalų ministerija (VRM). Dar visai neseniai išskirtiniu statusu bei darbo grafiku ministerijoje galėjo džiaugtis buvusio ministro Regimanto Čiupailos patarėjas ir bendrapartietis Arvydas Garbaravičius. Naujasis VRM vadovas Raimundas Palaitis tradicijos nepažeidė ir patarėju pasirinko į parlamentą nepatekusį kolegą Saulių Lapėną. Architekto išsilavinimą turintis buvęs Seimo narys padės ministrui spręsti Išorės sienų ir Europos grąžinimo fondų administravimo klausimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kompetencija ir pasitikėjimas

Saviškiai be darbo nepaliko ir buvusio kultūros ministro Jono Jučo. Nuo šiol kartu su kitu partijos bičiuliu Jonu Čekuoliu jis patarinės Seimo pirmininko pavaduotojui liberalcentristui Raimondui Šukiui.

LiCS vicepirmininkas Seimo narys Žilvinas Šilgalis neigė, kad pagalba darbo netekusiems bičiuliams yra partijos valdžios aprobuota pozicija. „Natūralu, kad kolega kitu savo kolega pasitiki labiau, šis faktorius tikrai nėra paskutinėje vietoje“, - pripažino Ž.Šilgalis. Politiko nuomone, logiška, kad patarėjus ministrai pirmiausia renkasi iš tų žmonių, su kuriais drauge dirbo Seime, pažįsta juos kaip profesionalus.

REKLAMA

Paklaustas, kokiais klausimais R.Šukiui patarinės J.Jučas, Ž.Šilgalis priminė, kad eksministras nėra vien tik kultūros žmogus - ankstesnę kadenciją jis buvo ir Seimo narys. Tad patirties turįs visose srityse.

Patarėjų neperša

Naujasis aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas, į šią kėdę deleguotas TPP, į patarėjus pasirinko taip pat nesėkmingai į Seimą kandidatavusį „prisikėlusiųjų“ atstovą Kęstutį Rupulevičių (jo žmona aktorė Asta Baukutė tapo Seimo nare). Teatro režisieriaus ir teisininko išsilavinimą turintis K.Rupulevičius LŽ sakė ministerijoje kuruosiąs nelegalių statybų sritį.

REKLAMA

Dar vienas „prisikėlusiųjų“ atstovas, suklupęs per Seimo rinkimus, dabar konsultuoja kultūros ministrą Remigijų Vilkaitį. LŽ vakar taip ir nepavyko išsiaiškinti, kokią sritį ministras patikėjo filologijos bakalauro išsilavinimą turinčiam buvusiam UAB „Video Zounds“ kūrybos direktoriui Liudui Šukiui. Pasak bendradarbių, patarėjas buvo kažkokiame renginyje, todėl jokiais telefonais neatsiliepė.

Pasak TPP valdybos nario parlamentaro Vinco Babiliaus, rinkdamiesi kadrus partijos deleguoti ministrai turėjo visišką laisvę. „Partija negali „piršti“ ministrui partinio nekompetentingo arba jam neparankaus žmogaus, nes tai keltų įtampą“, - sakė V.Babilius.

Ištikimus kadrus, su kuriais kartu dirbo Seime, į naująją darbovietę išsivedė ir ministrai konservatoriai: žemės ūkio - Kazimieras Starkevičius bei socialinių reikalų ir darbo - Rimantas Dagys.

Raimonda Ramelienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų