REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujoji valdžia kol kas nesvarsto galimybės atsikratyti nomenklatūros palikimo. Priešingai, Leonido Brežnevo laikus menančiam objektui, kurį valdo valstybės įmonė „Baltija“, prieš Kalėdas Seimas skyrė beveik pusantro milijono litų.

REKLAMA
REKLAMA

Per kitų metų biudžeto priėmimo procedūrą svarstant parlamentarų siūlymus dėl papildomų lėšų, valstybės įmonei „Baltija“ nuspręsta skirti 1,4 mln. litų reabilitacijos centrui rekonstruoti ir naujai medicinos įrangai įsigyti. Nors kai kurie Seimo nariai ragino nebeinvestuoti į „Baltiją“, o įmonę privatizuoti, parlamentarai šio siūlymo neišgirdo ir lengva ranka atseikėjo prašomą pinigų sumą.

REKLAMA

Šiam Palangoje esančiam poilsio ir gydymo kompleksui priklauso įvairaus lygio viešbučiai: dviejų žvaigždžių „Vyturys“, trijų žvaigždžių „Žilvinas“, Jaunimo nakvynės namai, reabilitacijos centras, L.Brežnevo vila vadintas penkių žvaigždučių viešbutis „Auska“, kotedžų kompleksas „Žilvinėlis“.

Reikia valstybei

Vienintelis „Baltijos“ savininkas - valstybė. Pagal Valstybės ir savivaldybių įmonių įstatymą, savininko teises ir pareigas valstybė įgyvendina per Vyriausybę arba jos įgaliotą valdymo instituciją. „Baltijos“ atveju, per Vyriausybės kanceliariją.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Vyriausybės kanceliarijos Ūkio departamento direktoriaus Jono Šniaukštos, svarstymų apie „Baltijos“ privatizavimą būta, tačiau nenorima prarasti viešbučio „Auska“.

„Valstybei būtina turėti tokį objektą, - LŽ sakė J.Šniaukšta. - Viešbutyje yra uždara teritorija, todėl jame patogu rengti tarpvalstybinius renginius, užsienio delegacijų priėmimus. Jei pasiliktume tik šį objektą, o likusius „Baltijos“ viešbučius parduotume, „Auskos“ išlaikymas pabrangtų. Šį viešbutį bandyta perduoti prezidentūrai, tačiau ji atsisakė. Mat reikia atskiro personalo, buhalterijos, patalpų administracijai. Dabar, kai „Auska“ priklauso visam kompleksui, jo išlaikymas paprastesnis. Prireikus galima pasiųsti iš „Vyturio“ arba „Žilvino“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aukšti svečiai

Viešbutyje „Auska“, kuris yra atokiau nuo kurorto centro, o jo teritorija aptverta aukšta tvora, mėgsta ilsėtis prezidentai, premjerai. „Auską“ itin mėgo Algirdas Brazauskas, čia ilsėjosi ir Valdas Adamkus, ir Rolandas Paksas su šeima. „Auskoje“ vyko pirmasis trišalis Lietuvos, Latvijos ir Estijos valstybių vadovų susitikimas, kiti aukšto rango renginiai.

1980 metais pastatytoje ir prieš dešimtmetį rekonstruotoje „Auskoje“ yra aštuoni sovietmetį menantys ištaigingi apartamentai, dvi konferencijų salės, baseinas su pašiltintu vandeniu ir vaizdu į jūrą, sauna, baras, treniruoklių salė, gydomosios vonios ir masažas. Sienas puošia paveikslai, kuriuos nutapė garsūs Lietuvos dailininkai.

REKLAMA

Nepakeičiamas direktorius

Nors viešbučių kompleksas priklauso valstybei, realiai įmonę valdo įmonės direktorius. Nuo pat „Baltijos“ įkūrimo 1991-aisiais jai vadovauja Jonas Juchnevičius. Įmonės darbuotojai vadina jį tiesiog „Batia“ („Tėtušiu“).

Palangiškiai kalba, kad viešbučių komplekse J.Juchnevičius tvarkosi kaip savo kieme. Neretai darbuotojams esą tenka atlikti įvairias užduotis ir „Batios“ ūkyje, tvarkyti santechniką bei kitą įrangą, šalinti įvairius gedimus. Taip pat užsimenama, kad tuo pat metu, kai vyko „Vyturio“ rekonstrukcija, buvo tvarkomas ir galimai J.Juchnevičiaus šeimai priklausantis pastatas Kretingos gatvėje, pačiame Palangos centre.

REKLAMA

Už įvairius nuopelnus turizmui ir rekreacijai apdovanotas, kitąmet septyniasdešimtmetį švęsiantis „Baltijos“ direktorius tarpšventiniu laikotarpiu buvo labai užimtas ir darbo vietoje jo rasti nepavyko. Anot sekretorės, jis dalyvavo įvairiuose susitikimuose.

Nors „Baltijos“ vadovas mėgsta pabrėžti, kad įmonė išsilaiko pati ir jai dotacijų nereikia, reabilitacijos kompleksui renovuoti lėšų prašė skirti iš biudžeto. Tuo metu „Žilvino“ viešbučio teritorijoje naujiems dviejų aikštelių teniso kortams, kurių įrengimas kainavo apie 260 tūkst. litų, lėšų atsirado.

Mindaugas Milinis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų