REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas nusprendė toliau nesvarstyti Seimo statuto pataisos, kuria būtų suteikta teisė parlamentarams patiems dar savo kadencijai susimažinti atlyginimus. Teisės ir teisėtvarkos komitetui vakar pareiškus, kad tokia pataisa galėtų prieštarauti Konstitucijai, dauguma Seimo narių nusprendė toliau nebesvarstyti šio projekto.

REKLAMA
REKLAMA

Po balsavimo Seimas pritarė komiteto išvadai. Už balsavo 79, prieš – 19, susilaikė 7.

Praėjusią savaitę Seime buvo pateiktas Statuto pakeitimo projektas, kuriuo būtų siekiama numatyti parlamentarams galimybę patiems susimažinti savo ir ministrų atlyginimus. Po pateikimo parlamentarai projektui pritarė.

REKLAMA

Vakar Teisės ir teisėtvarkos komitetas, atsižvelgęs į Seimo kanceliarijos Teisės departamento išvadą ir Konstitucinio Teismo suformuotą doktriną, preliminariai įvertino, kad toks projektas galimai prieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijos 60 straipsnio 3 daliai.

Tvarkos ir Teisingumo frakcijos narys Petras Gražulis Seime sakė, kad parlamentarams pasilikti tokias algas, kurios yra nustatytos praėjusio Seimo, kai mažinami atlyginimai bene visiems valstybinio sektoriaus darbuotojams, yra nemoralu.

REKLAMA
REKLAMA

Jam pritarė ir projekto iniciatoriaus, konservatorius Česlovas Stankevičius. „Ką mes galėsime pasakyti ir kaip mes žiūrėsime į akis tiems, kuriems mažės atlyginimai, o Seimo narių atlyginimai išliks tokie patys“, – apgailestavo TS-LKD narys.

Tautos prisikėlimo partijos frakcijos Seime seniūnas Laimontas Dinius skambius kolegų pasisakymus apie tai, kad parlamentarai verčia visus taupyti, tačiau patys nenori, pavadino paprasčiausiu politikavimu. „Susimažinkime sau kanceliarines išlaidas, ir viskas“, – siūlė L. Dinius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokios pat nuomonės buvo ir socialdemokratas Algirdas Sysas, raginęs kreipti daugiau dėmesio į kitas Statuto straipsnio dalis ir mažinti kitas Seimo narių pajamas, o ne atlyginimus.

„Tvarkietis“ Julius Veselka nematė problemos dėl to, kad Seimas pritarė komisijos išvadoms. „Mes tampam panašūs į Filipinų musulmonus  – vietoj to, kad dirbtumėm, rėkiam ir verkiam.“ Jis pasiūlė tiems parlamentarams, kurie nesijaučia nusipelnę atlyginimo, pasekti Seimo pirmininko Arūno Valinsko pavyzdžiu ir atsisakyti atlyginimo – „kam mes čia save plakame, jei visas teises turime?“.

REKLAMA

Baigdamas kadenciją 2004-2008 metų Seimas priėmė pataisas, kuriomis pakeitė parlamentarų atlyginimų skaičiavimo sistemą, pakeliant atlyginimus, tačiau sumažinant priedus parlamentinio darbo išlaidoms kompensuoti.

Č. Stankevičius pateikė projektą, kuriuo parlamentarams būtų numatyta galimybė patiems susimažinti savo ir ministrų atlyginimus.

Iki šiol Seimo narių atlyginimas buvo 4,6 tūkstančių litų, iš jų „į rankas“ -  3,5 tūkstančio. Išmokos už išlaidas parlamentinei veiklai sudarydavo dar apie 8,5 tūkstančio litų. Lapkričio 13 dieną seimūnai nutarė, kad nuo kitos kadencijos Seimo nariai gaus apie 11 tūkstančių litų atlyginimą. Atskaičius mokesčius liks apie 8,5 tūkstančio. Prie šios solidžios sumos prisidės ir sumažėjusi išmoka už išlaidas parlamentinei veiklai - 3,8 tūkstančio litų. 

Pagal naujai priimtas Seimo statuto pataisas išlaidos parlamentinei veiklai sumažintos nuo 3,4 iki 1,7 vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio (VMDU. Šiuo metu tai yra 2236 litai), t. y. nuo 7602 iki 3801 lito.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų