REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liberalų sąjūdžio kandidatas į teisingumo ministrus Remigijus Šimašius teigia sieksiantis, jog Lietuvos gyventojams būtų suteiktos galimybės į Konstitucinį Teismą (KT) kreiptis tiesiogiai.

REKLAMA
REKLAMA

„Manyčiau, kad tos galimybės turi būti sudarytos, tačiau šiuo atveju labai svarbu yra balansas, kad Konstitucinis Teismas nebūtų perkrautas bylomis dar labiau negu yra dabar“, - antradienį po susitikimo su prezidentu Valdu Adamkumi sakė R. Šimašius.

REKLAMA

Šių metų birželį Seimas po pirmojo svarstymo pritarė Konstitucijos pataisoms, leisiančioms piliečiams bei įmonėms tiesiogiai kreiptis į Konstitucinį Teismą. Konstitucijos pataisos gali būti priimtos, už tai balsuojant Seime du kartus su ne mažesne kaip trijų mėnesių pertrauka.

Šiuo metu dėl Seimo priimtų įstatymų ir kitų aktų atitikties Konstitucijai į KT gali kreiptis visas Seimas arba parlamentarų grupė, Vyriausybė bei visų lygių teismai. Prezidentas KT gali skųsti Vyriausybės ir Seimo nutarimus.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kaip vertina, kad kadenciją baigęs Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Vytautas Greičius tebedirba šiame poste, R. Šimašius sakė, jog situacija yra „nenormali“. Tačiau pažymėjo, kad jo, kaip teisingumo ministro, galios sprendžiant šį klausimą būtų ribotos.

„Tikiuosi ji (situacija - BNS) išsispręs su nauju Seimu. Tačiau šiuo atveju turiu pasakyti, kad tai yra daugiau Seimo ir prezidento santykių dalykas. Teisingumo ministras tiesioginės įtakos šitiems klausimams neturi“, - kalbėjo kandidatas.

Laisvosios rinkos institutui vadovaujantis R. Šimašius pripažino, kad labiau yra žinomas kaip ekonomistas, tačiau sakė, jog nuo teisinių dalykų nėra nutolęs, o ekonominė patirtis esą jam pravers dirbant ministru.

„Džiugu, kad esu žinomas kaip ekonomistas. Praktiškai visą darbinę karjerą daugiausiai teko dirbti ekonominės analizės srityje. Tačiau, kita vertus, visą tą laiką teko dėstyti, apsiginti doktorantūrą iš teisės srities, vadovauti teisės mokslo žurnalui. Nuo teisinių dalykų esu toli gražu neatitolęs. (...) Teisė turi būti pasiekiama žmonėms, nekainuoti per daug, būti racionali ir efektyvi“, - kalbėjo R. Šimašius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų