REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ir toliau sąlygas Lietuvai diktuoti trokštantys dujų tiekimo tarpininkai dėl savo tikslų gali paaukoti energetinę šalies nepriklausomybę. Tai padaryti įmanoma turint už savo pečių valstybinius postus išsaugojusius globėjus, garsėjančius įtaka teisėsaugos ir politinėms struktūroms.

REKLAMA
REKLAMA

Specialiųjų tyrimų taryba (STT) ir Vilniaus apygardos prokuratūra, šiomis dienomis atlikusi dokumentų poėmius Ūkio ministerijoje, jau paskelbė, kad atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo valstybės tarnautojų piktnaudžiavimo tarnyba steigiant suskystintų dujų importo terminalo valdymo įmonę Gamtinių dujų terminalas.

REKLAMA

Tačiau kadenciją baigiantis premjeras Gediminas Kirkilas vakar suskubo pareikšti, kad šia situacija labiausiai suinteresuoti naujosios įmonės konkurentai - dabartiniai dujų tiekėjai. „Neabejoju projekto skaidrumu ir strategine svarba, neabejojau, kad prieš jį bus kovojama. Tai ir pasitvirtino“, - staiga prabilo premjeras.



Domisi steigimu

Vyriausybės įpareigota Ūkio ministerija įmonės, turėsiančios Lietuvoje pastatyti suskystintų dujų terminalą ir taip užtikrinti šaliai alternatyvų Rusijos gamtinėms dujoms tiekimą, steigimo sutartį su koncerno „Achemos grupė“ įmone „Achema“ pasirašė spalio viduryje. Pagal sutartį 80 proc. šios įmonės akcijų priklauso valstybei, 20 proc. - „Achemai“.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip vakar aiškino tyrimą dėl gamtinių dujų terminalo vykdančios Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius, teisėsaugininkai, atlikę poėmius, Ūkio ministerijoje paėmė dokumentus, reikalingus atliekant jau anksčiau pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl galimo nusikaltimo valstybei ir piktnaudžiavimo tarnyba. R. Jancevičius taip pat pranešė pavedęs pavaldiniams surinkti medžiagą dėl Gamtinių dujų terminalo steigimo sutarties teisėtumo - esą abejojama, ar teisėtai privataus kapitalo atstovai buvo atrinkti ne konkurso tvarka, bet per apklausą, taip pat ar ūkio ministras turėjo tinkamus įgaliojimus pasirašyti įmonės steigimo sutartį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ūkio ministerija tvirtina, kad „Achema“ pasirinkta per apklausą, neskelbiant konkurso, nes viešasis pirkimas buvo nedidelės apimties - įmonės įstatinis kapitalas siekia tik 100 tūkst. litų, iš jų 80 tūkst. litų - valstybės įnašas.

Seni interesai

Suskystintų dujų terminalo statyba Lietuvoje planuojama ne vienus metus. Prieš kelerius metus apie panašų projektą ypač aktyviai samprotavo su Rusijos dujų gigantu „Gazprom“ siejama dujų tiekimo tarpininkė Lietuvoje „Dujotekana“. Tuo metu kelią faktiškai monopolizuoti Lietuvos dujų tiekimo rinką „Dujotekanai“ užkirto ne kas kitas, bet ūkio ministro pareigas ėjęs Viktoras Uspaskichas, kaip teigiama, turėjęs savų interesų remti bendros talpyklos statybos Latvijoje idėją.

REKLAMA

Kaip dar vienas argumentas, dėl kurio tiesioginis „Dujotekanos“ dalyvavimas dujų terminalo statyboje įvardytas kaip negalimas, yra Europos Sąjungos keliamas griežtas reikalavimas energetikoje diversifikuoti gamybos, tiekimo ir perdavimo įmones. „Susikirtimas dėl dujų buvo akivaizdus visada: anksčiau - tarp „Dujotekanos“ ir V. Uspaskicho, šiuo metu - tarp tos pačios „Dujotekanos“ ir „Achemos“. Dabar, kai paaiškėjo, kad dujų terminalą ketinama statyti nedalyvaujant „Dujotekanai“, imamasi priemonių projektą sustabdyti“, - LŽ tikino įtakingas šaltinis teisėsaugos struktūrose.

REKLAMA

„Dujotekana“, prieš kelerius metus vykusio vadinamojo Valstybės saugumo departamento (VSD) skandalo metu pagarsėjusi dėl galingo užnugario, garantuoto pačių aukščiausių valstybės ir VSD pareigūnų, šių ryšių neprarado iki šiol. Būtent jie, kaip teigiama, gali jei ne sužlugdyti, tai bent gerokai užvilkinti suskystintų dujų terminalo statybą.

Analogiška situacija

Panaši situacija, pasisukusi valstybei nepalankia linkme, į viešumą iškilo dar praėjusiais metais, baigus parlamentinį tyrimą dėl VSD veiklos. Kaip paaiškėjo iš paviešintos tyrimo medžiagos, prieš kelerius metus VSD aktyviai dalyvavo Rusijos interesų sferoje esančių verslininkų varžytuvėse dėl Kauno termofikacijos elektrinės, o visam procesui dirigavo valstybininkais iki šiol save vadinantys asmenys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš pareigūnų liudijimų Seimo NSGK tapo žinoma, kad talkinti „Dujotekanai“ buvo pasiųsti keli Kauno padalinio saugumo darbuotojai. Juos pas konfliktuojančius verslininkus esą siuntė tuo metu VSD vadovą Arvydą Pocių laikinai pavadavęs D.Dabašinskas.

Liudiję pareigūnai, tuo metu paklausti, kiek patikima informacija, kad VSD konflikte dėl Kauno elektrinės atstovavo „Dujotekanos“ vadovo Rimando Stonio interesams, sakė: „Koks patikimumas? Na, sakyčiau, šimtaprocentinis. Ten matyti, kaip viskas vyksta. Kadangi reikėjo skubėti, ten, Kaune, buvo neramu, R .Stonys spaudžia A. Janušką, A. Januška spaudžia saugumo vadovus, saugumo vadovai siunčia savo žmones padėti R. Stoniui aiškintis, duoda pasiūlymus, ką reikėtų daryti, per ką reikėtų daryti. Darykite per spaudą, ir t. t., ir t.t.“



Tiesioginis spaudima
s

REKLAMA

Šiuo metu „Dujotekanai“ karštligiškai bandant įkelti koją į platesnę dujų rinką, „draugų būrelis“ naujovių neieško. A. Januška, veikdamas gal net už paties premjero nugaros, vėl kalbasi su D.Dabašinsku, nurodymai keliauja VSD Trečiosios (ekonominių valstybės pagrindų) valdybos viršininkui Linui Jurgelaičiui, pasižymėjusiam Kauno termofikacijos elektrinės užvaldymo metu, o surinkti duomenys - naujajam STT vadovo pirmajam pavaduotojui Aidenui Karpui, jau seniai vadinamam „valstybininkų“ žmogumi, bendradarbiavusiu su mielais bičiuliais dar nuo darbo Muitinės kriminalinės tarnybos vadovu laikų. Į muitinę A. Karpų buvo rekomendavęs buvęs VSD vadovas Arvydas Pocius, su kuriuo jis dirbo Marijampolės prokuratūroje.

REKLAMA

„Kalbant apie tyrimą dėl gamtinių dujų terminalo, atkreipkite dėmesį į vieną aplinkybę, - sakė LŽ šaltinis teisėsaugos struktūroje. - Šiuo metu STT tiria įmonę, kuri veiklos net nėra pradėjusi ir kurioje nėra nė cento valstybės pinigų. Tai, kad tokios veiklos imtųsi žemesnės grandies pareigūnai, negavę aukščiausios vadovybės nurodymų, yra neįmanoma. Situacija kita: informacija STT perduota iš VSD, o per juos - ir iš pačios Vyriausybės, į kurią suplaukė visa su įmonės steigimu susijusi informacija.“

Tai, kad tiek už premjero, tiek už ūkio ministro nugaros gali būti žaidžiami savi žaidimai, liudija ir skandalui įsiplieskus nuskambėjęs ūkio viceministro Vytauto Naudužo, kuris į šį postą taip pat deleguotas iš „valstybininkų“ citadelės - Užsienio reikalų ministerijos, komentaras. Paklaustas, kaip buvo formuojama gamtinių dujų terminalo įmonė, V. Naudužas sakė negalintis atsakyti, kas nusprendė nerengti viešo konkurso valstybės partneriui parinkti. Anot jo, „Achemos“ pranašumas - kad ji daugiausia suvartoja dujų Lietuvoje, be to, yra eksportuojanti įmonė, o eksportą palaikyti reikia dėl krizės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viceministras, disponuojantis visa informacija ir ją kontroliuojantis, apdairiai nutylėjo esminę aplinkybę, kurią minėjo ūkio ministras V. Navickas. O būtent: ūkio ministro teigimu, prieš Vyriausybės įpareigojimu pasirašydamas įmonės steigimo dokumentus, jis prašė STT vadovo Žimanto Pacevičiaus patikrinti, kad „viskas padaryta skaidriai“, tačiau sulaukė tik atsakymo, jog „turi būti laikomasi įstatymo“. Šiuo metu Ž. Pacevičius atostogauja, jį pavaduoja A. Karpus. Puikus metas ieškoti korupcijos įmonėje, kuri net nepradėjo veiklos ir kuriai nereikia valstybės biudžeto lėšų. Ir sužlugdyti projektą, kuris vadinamas antruoju Lietuvos išvadavimu, - priklausomybės nuo vieno dujų šaltinio pabaiga.

Jurga Tvaskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų