REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors idėja apie poilsio dienų kilnojimą sulaukė nemažai kritikos, Vyriausybę šią savaitę pasiekė nutarimo projektas, numatantis poilsio dienų perkėlimą, ir jei jam kitą savaitę bus pritarta, Naujuosius metus švęsime keturias dienas.

REKLAMA
REKLAMA

Naujieji – keturias dienas

Socialinių reikalų ir darbo ministerija, vadovaudamasi Darbo kodeksu, yra parengusi nutarimo projektą, numatantį, kad reikėtų perkelti poilsio dieną įmonėse, įstaigose ir organizacijose, kurios yra finansuojamos iš valstybės ir savivaldybių biudžetų, iš kitų metų sausio dešimtosios dienos (šeštadienio) į sausio antrąją (penktadienį), rašo „Respublika“.

REKLAMA

„Kitą savaitę šis nutarimo projektas bus svarstomas Vyriausybėje, o ar jį patvirtins, ar ne, aš negaliu atsakyti – tą nuspręs ministrai. Tačiau po valstybės sekretorių pasitarimo girdėjau, kad ne visi šiam projektui pritaria“, – „Respublikai“ sakė nutarimo projektą parengusi Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Darbo santykių ir apmokėjimo skyriaus vyriausioji specialistė Rūta Juršaitė.

Jos teigimu, ne visiems yra priimtina, kad po Naujųjų tektų dirbti šešias savaitės dienas.

Su savaitgaliu sutampančios šventinės dienos šiuo metu Lietuvoje yra perkeliamos į artimiausią darbo dieną, tačiau šios tvarkos naujoji Vyriausybė žada atsisakyti. Liepos mėnesį Seimas taip pat atsisakė sekmadieniais švenčiamas Motinos, Tėvo ir pirmąją Velykų dienas kompensuoti laisvu pirmadieniu.

REKLAMA
REKLAMA

Reikia ar nereikia?

Socialinių reikalų ir darbo komiteto nario liberalcentristo Jono Čekuolio teigimu, sunku pasakyti, ar reikia poilsio dienas kilnoti.

„Juokaujama, kad sausio pirmoji - trumpiausia metų diena: tik pabundi, o jau vakaras. Bet čia juokus gal reikėtų ir pabaigti, nes kilnoti poilsio dienas reikėtų kuo mažiau“, – sakė J. Čekuolis.

Parlamentaras pagrindė savo nuomonę tuo, kad dėl poilsio dienų perkėlimo nukenčia verslas: per vėlai sužinoma apie darbo ir poilsio dienas, todėl verslo atstovai, turintys ryšių su užsienio partneriais, su jais negali susisiekti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Todėl turi būti prieš pakankamai daug laiko nutarta, kad įmonės galėtų tinkamai pasiruošti. O dabar iki Naujųjų metų liko mažiau nei pusantro mėnesio, tai to laiko lyg ir mažoka“, – sakė Seimo narys.

Šiai nuomonei pritarė ir kitas liberalcentristas Algis Čaplikas, kadaise pasisakęs už savaitės trukmės Kalėdų atostogas.

„Kaitalioti poilsio dienas yra ydinga praktika. Aš būčiau linkęs šventes švęsti tada, kai jos yra. Aš siūliau poilsio dienas, kurios kiekvienais metais būtų tos pačios. O dabartiniam Vyriausybės principui – momentiniam sprendimui – aš nepritariu“, – sakė A. Čaplikas.

REKLAMA

Tuo tarpu Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkas Artūras Černiauskas teigia, kad jeigu žmonės gali pailsėti, ta galimybe būtinai reikia pasinaudoti, be to, jo teigimu, po švenčių nevyksta efektyvus darbas.

„Po Naujųjų metų vieną dieną ateiti į darbą ir paskui vėl turėti laisvą savaitgalį, mano nuomone, nelogiška, todėl geras sumanymas yra perkelti laisvą dieną į kitą savaitę ir paskui dirbti šešias dienas“, – „Respublikai“ sakė LPSK pirmininkas.

Anot A. Černiausko, po švenčių susirinkus produktyvus ir kokybiškas darbas vis tiek nevyksta: vieni kitus sveikina ir dalijasi įspūdžiais.

Agnė Vaitasiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų