REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Generalinės prokuratūros darbuotojai juokauja pašonėje turį susimušusių popžvaigždučių Mios ir Zvonkės vertus kolegas - taip pakrikštyti kumščiais santykius aiškinęsi prokurorai Justas Laucius ir Virginijus Sabutis. Jų pėdomis jau pasekė ir Alytaus prokurorai, rašo „Lietuvos žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Generalinės prokuratūros Valstybinio kaltinimo skyriaus vyriausiojo prokuroro pavaduotoja, Prokurorų etikos komisijos vadovė Laima Milevičienė LŽ tikino per savo darbo praktiką su prokurorų muštynėmis šiemet susidūrusi pirmąkart. Tačiau dabar jos pasipylė kaip iš gausybės rago.

REKLAMA

Vertina etikos sargai

Rytoj Prokurorų etikos komisija žada nuspręsti, kaip įvertinti „prokuratūros Mia ir Zvonke“ vadinamų kolegų - Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroro J.Laucius bei Valdymo skyriaus vyriausiojo prokuroro pavaduotojo V.Sabučio - elgesį. Šie pareigūnai, pagal Etikos kodeksą privalantys „vengti tarnybos ir ne tarnybos metu žodžiais arba savo elgesiu paniekinti ar žeminti prokuroro, kaip valstybės pareigūno, ir prokuratūros, kaip valstybės institucijos, vardą“, rugpjūčio pabaigoje susipešė kolegos gimtadienio vakarėlyje. Kaip teigia liudytojai, J.Laucius kelis kartus kumščiu mostelėjo V.Sabučiui, kuris esą nepagarbiai elgėsi šokdindamas kolegos sutuoktinę.

REKLAMA
REKLAMA

Tiek incidento dalyviai, tiek Generalinės prokuratūros atstovai iš pradžių bandė aiškinti, kad prokurorų grumtynės buvo „privatus reikalas“. Tik po LŽ publikacijos generalinis prokuroras Algimantas Valantinas incidentą tirti pavedė Prokurorų etikos komisijai.

Užkrečiamas pavyzdys

Delsimas bešališkai vertinti prokurorams garbės nedarančius veiksmus, regis, jau duoda vaisių. Praėjusią savaitę kumščiais santykius aiškintis ėmėsi Alytaus rajono apylinkės prokuratūros vyriausiasis prokuroras Arūnas Juknevičius bei jo pavaldinys Kostas Vinerskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip rašė LŽ, pareigūnai prokuratūros raštinėje iš pradžių apsižodžiavo, tada vyriausiasis prokuroras A.Juknevičius, kaip teigiama, pirmas dukart smogė K.Vinerskui kumščiu. Susikibusius prokurorus teko išskirti jų kolegai. Po grumtinių iškviesti medikai K.Vinerskui diagnozavo stiprų kaklo raiščių patempimą, uždėjo įtvarą. Apie įvykį buvo informuota ir policija.

Nors Generalinė prokuratūra tą pačią dieną dėl incidento pradėjo tarnybinį patikrinimą, išvadų tyrėjai daryti ir vėl neskuba, o patį incidentą komentuoja labai atsargiai.

REKLAMA

Gūžčioja pečiais

Generalinio prokuroro pavaduotojo Vytauto Barkausko teigimu, pastaruoju metu nuskambėjusios žinios apie prokurorų muštynes yra „neįprastas dalykas“. „Prokurorų reputacijai tai mažų mažiausiai pliusų nepridės, - kalbėjo generalinio prokuroro pavaduotojas. - Tačiau tai, kad atsirado keli tokie asmenys, nereiškia, kad visi prokurorai yra tokie. Visuomenė, manau, sugebės atsijoti pelus nuo grūdų.“

Vienas iš Generalinės prokuratūros vadovų LŽ aiškino nenorįs diskutuoti „tais klausimais“. „Akivaizdu, kad prokurorų elgesys buvo nederamas. Ir daugiau nėra ko kalbėti“, - patikino jis. V.Barkausko teigimu, tolesnius sprendimus, vertinant mušeikų prokurorų poelgius, priims patikrinimus atliekantys pareigūnai.

REKLAMA

Nepateisinami poelgiai

Tai, kad pastaruosius incidentus galima vertinti tik neigiamai, neslepia ir prokuratūros profesinės sąjungos pirmininkė Danutė Genovaitė Maniokienė. „Žinoma, prokurorų darbas yra įtemptas, sunkus. Tačiau turbūt nei Generalinės prokuratūros vadovybė, nei kiti prokurorai nemano, kad buvo pasielgta gerai“, - svarstė ji.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas neabejoja, kad kumščiais santykius besiaiškinančių prokurorų veiksmai daro neigiamą įtaką visuomenės požiūriui į teisėsaugos institucijas. Tuo labiau kad, parlamentaro teigimu, prokurorams, kaip ir teisėjams, advokatams, taikomi patys aukščiausi nepriekaištingos reputacijos reikalavimai.

„Jėgos panaudojimo nepateisinu jokiu atveju. Tai silpnumo ženklas. Tuo labiau kai tai įvyksta tarp kolegų“, - kalbėjo parlamentaras.

Jurga Tvaskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų