REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rinkėjų valia į Seimą patekusių sutuoktinių porų etiniai ar psichologiniai skrupulai nekamuoja.

REKLAMA
REKLAMA

Lapkričio viduryje pradėsiantį dirbti naująjį Seimą papuoš ne tik spalvingi ir netradiciniai politikai. Atrodo, kad parlamentą garsins ir šeiminės rangos metodas. Susumavus reitingavimo balsus ir paskelbus preliminarius daugiamandatės rinkimų apygardos sąrašus, išryškėjo unikali iki šiol Seime neregėta tendencija - tautos išrinktaisiais tapo net kelios sutuoktinių poros.

REKLAMA

Dvi iš jų - Ingridos Valinskienės ir Arūno Valinsko, Daivos Tamošiūnaitės-Budrės bei Dainiaus Budrio - yra Tautos prisikėlimo partijos (TPP) sąrašuose. Labai realu, kad trečioji atsiras po antrojo rinkimų turo. Rinkėjų valia Liberalų ir centro sąjungos vedlio (sąrašo lyderio) žmona Agnė Zuokienė iš 141 vietos buvo pamėtėta į 7-ąją ir turi visus šansus tapti parlamento nare.

Politologų teigimu, giminystės ryšiai valdžios institucijose nėra toleruotinas principas. Tačiau kai tokią situaciją sukuria patys rinkėjai, nebelieka ko kaltinti dėl pamintos etikos ir interesų konflikto.

REKLAMA
REKLAMA

Laukia rezultatų

Teoriškai naujajame Seime galima ir ketvirtoji pora. Jei Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovei Rūtai Rutkelytei antrajame ture pavyktų įveikti konkurentą, politikė, kaip ir jos vyras Liberalų sąjūdžio atstovas Kęstutis Glaveckas, gautų parlamentaro mandatą. Ši pora susituokė prieš dešimtmetį, būdami 1996-2000 metų kadencijos Seimo nariai. Tada radosi ir dar viena sutuoktinių pora - europarlamentarė Laima Andrikienė ir dabartinis Seimo narys Vidmantas Žiemelis.

Nedaug trūko, kad naujajame parlamente būtų ir visos penkios sutuoktinių poros. Kad TPP narė aktorė Asta Baukutė Seime nesijaustų vieniša, į partijos sąrašą buvo įrašytas ir jos vyras verslininkas Kęstutis Rupulevičius. Vis dėlto jis, per reitingavimą rinkėjų pamėtėtas per kelias pakopas į viršų, šansų kartu su žmona džiaugtis išrinktojo mandatu beveik neturi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

K.Glaveckas, LŽ paklaustas, ar sunku kartu su žmona dirbti Seime, šmaikštaudamas teigė, kad viskas priklauso nuo žmonos. „Jei nesutari namuose, nesutarsi ir darbe. Tačiau jei moterį gerbi, visai nesvarbu, kur dirbti - Seime, prezidentūroje, danguje ar pragare“, - sakė K.Glaveckas. Jei R.Rutkelytė pateks į Seimą, sutuoktiniai dirbs skirtingose frakcijose, tačiau, pasak parlamentaro, dešinėje pusėje.

Dirbti pasirengusios

A.Zuokienė LŽ prisipažino, kad toks neįtikėtinas šuolis iš sąrašo galo į aukštumas jos beveik nenustebino. „Per šešerius metus rožiniu autobusėliu esu išvažinėjusi Lietuvą skersai išilgai“, - sakė ji (A.Zuokienė yra projekto „Nedelsk“, skirto krūties vėžio profilaktikai ir gydymui, vadovė). Moteris mano, kad jai savo balsus atidavė nemažai moterų ir jų šeimų narių, susidūrusių su sunkia liga. Ir tai nebūtinai LiCS gerbėjai. "Pagrindinė priežastis, kodėl buvau įrašyta sąrašo gale - nesu partijos narė“, - sakė A.Zuokienė.

REKLAMA

Ji neslėpė, kad galėtų būti labai gera Seimo narė. „Puikiai išmanau įstatymus, žinau padėtį sveikatos ir socialinės apsaugos srityse. Tikrai nebijočiau jokio egzamino, galėčiau susirungti su senu politikos vilku. Tikrai žinau, kad žmonėms būčiau naudinga“, - sakė moteris. Ji pripažino, kad dirbti drauge su vyru yra gana sunku ir sudėtinga.

„Nesitikėjau būti taip pamaloninta“, - žinią, kad tapo Seimo nare, įvertino televizijos laidų vedėja D.Tamošiūnaitė. Ji teigė dar neapsisprendusi, ar ryšis palikti dabartinį savo darbą ir rinktis politikės kelią. Pasak D.Tamošiūnaitės, su vyru Dainiumi jie net nesvarstė galimybės, kad abu galėtų patekti į Seimą. „Absoliučiai sudėtinga situacija. Manau, kad bet kokiu atveju dirbti drauge su vyru nėra gerai“, - juokaudama sakė moteris. Jei vis dėlto ryžtųsi eiti į Seimą, norėtų dirbti švietimo srityje. Tuo metu vyras greičiausiai rinktųsi ekonomiką.

REKLAMA

Principas nepriimtinas

TPP lyderio žmona dainininkė ir filmų garsintoja I.Valinskienė, reitingavimo bangos taip pat išstumta į Seimą, atsisakyti lyg iš dangaus nukritusio mandato neketina. „Esu tvirtai apsisprendusi, parodytas pasitikėjimas įpareigoja“, - LŽ sakė ji. I.Valinskienė neketina palikti ir kūrybinio darbo, už kurį gauna honorarus. „Jei būsiu priversta atsisakyti kūrybinės veiklos, bus gaila“, - prisipažino ji. Kokią sritį rinktųsi Seime, I.Valinskienė vakar nenorėjo komentuoti. Bendras darbas kartu su sutuoktiniu moteriai jokių problemų nekelia, nes, anot jos, tai vyksta jau seniai.

Pasak politologės Ainės Ramonaitės, demokratinėje valstybėje giminystės ryšiai valdžioje nėra toleruotinas principas. Tai lyg grįžimas į monarchijos laikus, kai tokie santykiai buvo įsigalėję. Kita vertus, anot politologės, situaciją, kai į valdžią patenka, pavyzdžiui, sutuoktiniai, sukuria ne kas kitas, o patys rinkėjai. „Šiaip paklausti greičiausiai sakytų, kad tokie ryšiai valdžioje jiems nepriimtini. Tad reikalas gana paradoksalus“, - pastebėjo A.Ramonaitė. Kai patys rinkėjai taip keistai sudėlioja reitingus, dėl etikos nėra ko kaltinti. „Gal partijos apskritai neturėtų į sąrašus rašyti vienos šeimos narių“, - sakė politologė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų