REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panevėžio apskrityje atsirasiančiame gyvūnų globos miestelyje žadama apgyvendinti ne tik naminius, bet ir laukinius gyvūnus bei sparnuočius, rašo „Lietuvos žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžyje ir aplinkiniuose rajonuose jau kelerius metus gaudyti valkataujančių šunų bei kačių atvyksta šungaudžiai iš Alytaus. Tačiau netrukus jų paslaugų nebereikės. Šeimininkų netekusiems keturkojams, o kartu ir savarankiškai išgyventi neįstengiantiems laukiniams žvėrims šalia Panevėžio kuriamas visas gyvūnų globos miestelis.

REKLAMA

Lemtingas sutapimas

Medikė Rūta Liberienė, kuriai patikėta įkurti šį miestelį, pabrėžia, jog jis bus vienintelis toks visoje Lietuvoje ne tik dėl to, kad čia bus globojami ir gydomi net laukiniai gyvūnai. Miestelis išsiskirs dar ir tuo, kad į jį patekę gyvūnai nebus užmigdomi, o gyvens iki natūralios baigties.

Gyvūnų globos miestelio iniciatyvinės grupės pirmininke išrinkta R.Liberienė LŽ teigė, jog šios įstaigos kūrimą inicijavo Panevėžio apskrities valdžia. Taip jau sutapo, kad sumanius steigti miestelį netoli Panevėžio įsikūrusi žemės ūkio bendrovė „Algirdiškiai“, iki tol rengusi respublikines veislinių gyvūnų parodas, šią teisę prarado. Tad šalia Panevėžio-Šiaulių magistralės esantys palyginti neblogos būklės bendrovės pastatai, kurių pagrindinė dalininkė yra Žemės ūkio ministerija, buvo atiduoti gyvūnų globos miesteliui.

REKLAMA
REKLAMA

Grindys būtų šildomos

R.Liberienė pasakojo, kad šiuo metu planuojama rašyti projektus paramai iš Europos Sąjungos fondų gauti, ieškoma ir privačių rėmėjų. Gyvūnų globos miestelyje turėtų rastis 100 beglobiams šunims bei katėms skirtų vietų ir 60 vietų globos reikalingiems laukiniams gyvūnams. Įstaigoje norima gydyti sužalotas stirnas, elnius, briedžius, daugybę kitų gyvūnų, įvairius skraidyti nebepajėgiančius paukščius. Pastariesiems miestelyje numatyta atskira vieta.

Laikantis europinių reikalavimų gyvūnų globos miestelyje būtų šildomos grindys, kiekvienam gyvūnui skirtas nemažas plotas, voljerai būtų pastatyti gryname ore. Pirminiais skaičiavimais, įrengti civilizuotus gyvūnų globos namus kainuotų apie milijoną litų. Šiuo metu iniciatyvinė grupė, kurią sudaro veterinarai, seniūnai, verslininkai, intensyviai ieško reikalingų lėšų. Iniciatyvinės grupės pirmininkė R.Liberienė užtikrino, kad miestelio įkurtuvės bus švenčiamos jau kitą vasarą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siekiant paremti gyvūnų globos miestelio steigimą, spalio pradžioje Panevėžyje bus surengti du labdaros koncertai. Virgis Stakėnas, Aistė Pilvelytė, Antanas Nedzinskas, Džordana Butkutė, Radžis ir daugybė kitų atlikėjų jau sutiko koncertuoti nemokamai.

Galės nebesirūpinti

Gaudyti Panevėžyje valkataujančius šunis ir kates šiuo metu patikėta miesto specialiai autotransporto įmonei. Atsiradus gyvūnų globos miesteliui, ji atsikratys nemalonių funkcijų - užmigdyti, o vėliau pasirūpinti žmonėms nereikalingų tapusių keturkojų kūnų utilizavimu.

REKLAMA

Į šios įmonės narvus, pasak jos direktoriaus pavaduotojo Romualdo Rinkūno, per mėnesį patenka apie 30 šunų ir tiek pat kačių. Daugumos jų niekas nepasigenda, tad gyvūnai užmigdomi. Sugautus valkataujančius šunis ir kates iš Panevėžio bei aplinkinių rajonų jau keleri metai išsiveža alytiškiai.

Daiva Baronienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų