REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prokurorų etikos komisija nagrinėja, ar karštai savo garbę teismuose ginantis prokuroras Justas Laucius pats nepažeidė pareigūno etikos, per kolegos gimtadienį mojuodamas kumščiais, rašo „Lietuvos žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Į Prokurorų etikos komisiją, remdamasis „Lietuvos žinių“ prieš kelias savaites paskelbta informacija, kreipėsi generalinis prokuroras Algimantas Valantinas.

REKLAMA

Aiškinosi santykius

Kaip LŽ pasakojo incidento liudytojai, rugpjūčio 27-osios vakare prabangiame sostinės „Šarūno“ viešbutyje švęstas Generalinės prokuratūros Valstybinio kaltinimo skyriaus prokuroro Dariaus Stankevičiaus gimtadienis baigėsi kaip senais gerais laikais. Linksmai šventei jau baigiantis ir daugeliui svečių išsiskirsčius, vakarėlis virto santykių aiškinimusi. Apie 23 valandą puota pasiekė kulminaciją: pastaruoju metu bylinėjimusi su pramoginės laidos darbuotojais, o kiek anksčiau - kontraversišku sprendimu Baltarusijoje tragiškai žuvusio Lietuvos karininko Vytauto Pociūno byloje išgarsėjęs Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras J.Laucius kelis kartus kumščiu mostelėjo kolegai, Valdymo skyriaus vyriausiojo prokuroro pavaduotojui Virginijui Sabučiui. Šis esą nepagarbiai elgėsi, šokdindamas kolegos sutuoktinę.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš kelias savaites LŽ bandant aiškintis incidentą, jo dalyviai buvo labai nekalbūs. Prokurorai tvirtino, kad pobūvis buvęs „privatus reikalas“. Tik nukentėjęs prokuroras V.Sabutis prasitarė informacijos negalįs nei patvirtinti, nei paneigti. „Tą dieną buvo mano draugo gimtadienis. Kadangi jis mano draugas, aš lyg ir norėčiau tą informaciją pasilaikyti sau. Aš gerbiu prokurorų etiką ir D.Stankevičiaus etiką. Jeigu leistumėte, tai neskleisčiau jokios informacijos“, - mandagiai kalbėjo V.Sabutis.

Nieko apie incidentą negirdėjęs, tad negalįs jo komentuoti tąkart tvirtino ir generalinis prokuroras A.Valantinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moralinis vertinimas

Prokurorų etikos komisijos vadovė, Generalinės prokuratūros Valstybinio kaltinimo skyriaus vyriausiojo prokuroro pavaduotoja Laima Milevičienė vakar LŽ tikino dar negalinti atsakyti, kada bus išnagrinėtas J.Lauciaus klausimas. „Medžiaga posėdžiui dar rengiama, - aiškino ji. - Tik komisija nuspręs, ar įvykis buvo privatus reikalas, ar buvo pažeista prokuroro etika.“

Tačiau jau dabar galima manyti, kad net Prokurorų etikos komisijai priėmus J.Lauciui nepalankų sprendimą, jo laukia tik moralinis kolegų įvertinimas. „Mes galime skirti tik moralinio poveikio priemones. Tai nėra drausminės sankcijos“, - patikino L.Milevičienė.

REKLAMA

Iš esmės tokią įvykių eigą nulemia pats generalinis prokuroras: jo valioje nuspręsti, ar pareigūno elgesį vertinti drausmine tvarka, ar perduoti jį svarstyti Etikos komisijai.

Brangina garbę

Prokuroras J.Laucius, kuriam, kaip ir jo kolegoms, galioja griežtas Etikos kodeksas, reikalaujantis „vengti tarnybos ir ne tarnybos metu žodžiais arba savo elgesiu paniekinti ar žeminti prokuroro, kaip valstybės pareigūno, ir prokuratūros, kaip valstybės institucijos, vardą“, kitais atvejais savo garbę gina labai karštai.

Vilniaus miesto pirmasis apylinkės teismas šiuo metu nagrinėja J.Lauciaus iškeltą privataus kaltinimo bylą dėl šmeižto ir įžeidimo Baltijos televizijos (BTV) laidos „Uogos. Žinios ir orai“ kūrėjams ir vedėjams. Atsakovams taip pat pateiktas 100 tūkst. litų civilinis ieškinys.

REKLAMA

Politikus ir visuomenės veikėjus pašiepiančios šou laidos kūrėjai prokuroro nemalonę užsitraukė po praėjusių metų gruodžio 7-ąją parodytos vėlyvos laidos. Joje laidos vedėjai pašiepė J.Laucių, minėtą skandalingoje istorijoje dėl 8 arų sklypo Klaipėdoje įsigijimo. Nors Generalinė prokuratūra pripažino, kad skiriant šį sklypą pažeisti įstatymai ir viešasis interesas, kaltas liko ne J.Laucius, bet jam palankų sprendimą priėmusi Klaipėdos viršininko administracija.

Prokuroro J.Lauciaus vardas dažnai minėtas ir kitame kontekste. Būtent jam vadovaujant tyrėjai neįtikėtinai greitai išnagrinėjo Valstybės saugumo departamento (VSD) karininko V.Pociūno žūties Baltarusijoje aplinkybes. Prokuroro paskelbta išvada, kad tragedija buvo tik nelaimingas atsitikimas, daugeliui tuo metu virusio vadinamojo VSD skandalo herojų leido atsidusti lengviau.

Jurga Tvaskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų