REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors archyviniame vaizdo įraše užfiksuoti prisiminimai apie pokalbį su KGB darbuotoju verčia Kazimierą Prunskienę vėl atsigręžti į praeitį, politikė kartoja, kad visi taškai dėl jos bylos seniai sudėti.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš 17 metų viename interviu atvirai papasakotas epizodas Valstiečių liaudininkų sąjungos (VLS) lyderei ir žemės ūkio ministrei K.Prunskienei šiandien grįžo nemalonumų bumerangu. 1991-ųjų lapkritį Italijos sostinėje Romoje kalbėdama su žinoma Sąjūdžio laikų žurnaliste Laima Pangonyte buvusi premjerė pasakojo, kaip rinkosi slapyvardį, kuriuo galėtų naudotis palaikydama ryšį su sovietų saugumu - KGB.

REKLAMA

„Pokalbio žodžių neatsiimu, tačiau reikia suvokti jų kontekstą ir prasmę“, - vakar komentuodama vienos televizijos trečiadienio vakarą parodytą reportažą pareiškė K.Prunskienė. Ministrė apgailestavo, kad žurnalistai jos žodžiuose neįžvelgė ironijos, kurios prireikė prisimenant beveik trijų dešimtmečių senumo įvykius. K.Prunskienė pasakojo L.Pangonytei apie Lietuvos mokslininkų keliones į Vakarus ir budriai juos ten stebėjusį KGB.

REKLAMA
REKLAMA

Įtaria konservatorius

LŽ paklausta, kodėl, jos nuomone, būtent dabar pasirodė tas reportažas, K.Prunskienė teigė, jog prieš rinkimus ši tema visada pradedama eskaluoti iš naujo.„Tai tradicinis mano oponentų ėjimas“, - pabrėžė VLS lyderė. Ji prisipažino, kad pati mielai pasižiūrėtų L.Pangonytei duotą keturių valandų interviu, kurio tada Romoje klausėsi ir K.Prunskienės brolis Rimantas Stankevičius.

Paprašyta patikslinti, kam iš oponentų naudinga paskelbti minėtą informaciją, ministrė užsiminė, kad tai greičiausiai „tie, kurie nuo seno tęsia jos juodinimo tradiciją, kilusią konkuruojant dėl vaidmens visuomenėje“. „Manau, tai konservatoriai arba juos remiantys, su jais susiję žmonės“, - sakė K.Prunskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Andrius Kubilius tokius ministrės teiginius pavadino „ryškiai neatitinkančiais tiesos“. „Mano įsitikinimu, K.Prunskienė turėtų pagalvoti, ar jos pastangos nuslėpti tiesą, susijusią su Šatrijos istorija, nėra tai, kas normalioje demokratinėje valstybėje normalų ministrą priverstų nedelsiant atsistatydinti iš pareigų“, - LŽ teigė A.Kubilius.

Viešumas būtų naudingas

1992 metų rugsėjį Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus kolegija pripažino K.Prunskienę sąmoningai bendradarbiavus su KGB. Tačiau 2003-iaisiais Vilniaus apygardos teismas uždarame posėdyje peržiūrėjo bylą ir paskelbė, kad nėra įrodymų, jog politikė buvo KGB bendradarbė. Vakar ministrė tikino norinti sužinoti kai kurias savo bylos svarstymo detales. Pasak politikės, teismo procesas buvo uždaras pageidaujant liudytojams, o ne jos iniciatyva. „Tačiau ši tema jau baigta, taškai sudėti, teismo nutartis neskundžiama, nes pereitos visos instancijos“, - kalbėjo VLS vadovė.

REKLAMA

K.Prunskienė žadėjo kreiptis į teismą ir prašyti leidimo paviešinti jos bylą. Tačiau prieš tai ministrė sakė turinti įsitikinti, ar liudytojai, kurie davė parodymus per uždarą posėdį, sutiktų, jog tai būtų padaryta. „Tikrai norėčiau, kad tie epizodai, kurie vienareikšmiškai paliudijo scenarijų, sukurptą prieš mane, būtų paviešinti. Man tai būtų naudinga“, - pridūrė ji.

Pažymėtina, kad VLS rinkimų sąraše septynioliktu numeriu įrašytas buvęs Vilniaus apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininkas (dabar pensininkas) Konstantas Ramelis. Būtent šio skyriaus teisėjas prieš penkerius metus padėjo K.Prunskienei atsikratyti Šatrijos slapyvardžio - paskelbė išteisinamąjį nuosprendį.

REKLAMA

Pasirinko raganos simbolį

Minėtame interviu buvusi premjerė pasakojo, kaip atsirado Šatrijos slapyvardis. „Man reikėjo pasakyti kokį nors simbolinį žodį, kuriuo galėčiau paskambinusi prisistatyti neminėdama savo pavardės“, - aiškino K.Prunskienė. Tuo metu ji rengėsi komandiruotėn į Vokietiją ir KGB atstovai, jei prireiktų jų pagalbos, pasiūlė pasirinkti slapyvardį. „Kilo mintis, kad šiam tikslui tiktų tik koks nors raganos simbolis. Nei savo vardo, nei gražaus pavadinimo tokiam tikslui neprisiimsi. Sakau, vienintelė ragana, kurią žinau, tai - Šatrijos ragana“, - duodama interviu pasakojo K.Prunskienė.

Istoriko Arvydo Anušausko teigimu, tik užverbuoti asmenys galėdavo patys pasirinkti slapyvardį. Liustracijos komisijos pirmininkas Algimantas Urmonas vakar rytą neatmetė galimybės, kad komisija domėsis šiuo K.Prunskienės interviu. Pati ministrė abejojo, ar komisija imsis tokio darbo. Politikė tvirtino vakar nusiuntusi A.Urmonui pareiškimą. Komisijos pirmininkas esą „visiškai panašiai įsivaizdavo situaciją“, kaip ją traktuoja ir ministrė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų