REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusių metų vasarą dešimtys tūkstančių Lietuvos televizijos (LTV) žiūrovų per tiesiogiai transliuotą akciją „Noriu matyti pasaulį“ aukojo pinigus cerebriniu paralyžiumi sergantiems vaikams. Deja, žadėtuosius pinigus gavo tik labai maža dalis vaikų. Mat kažkur išgaravo paaukoti 230 tūkst. litų, rašo „Respublika“.

REKLAMA
REKLAMA

Pradėjo gerai...

Beveik prieš metus, praėjusį rugpjūtį, Nidos prieplaukos aikštėje vyko paramos koncertas „Noriu matyti pasaulį“. Renginyje buvo renkamos lėšos cerebriniu paralyžiumi sergantiems vaikams paremti.

REKLAMA

Paskatinti aukoti nuskriaustiems vaikams į Nidą sugužėjo gausus būrys lietuviškos estrados atlikėjų: Povilas Meškėla, Inga Valinskienė, Irena Starošaitė, Žilvinas Žvagulis, Egidijus Sipavičius, Ieva Prudnikovaitė, Deividas Staponkus ir kt.

Penkių valandų koncertą tiesiogiai transliavo LTV. Per transliaciją buvo rodomi reportažai apie sunkia liga sergančius vaikus, jų tėvų išgyvenimus, reabilitacijos įstaigų vadovai ir gydytojai prašė žiūrovų SMS žinutėmis ir skambučiais paremti mažuosius ligoniukus.

REKLAMA
REKLAMA

Besibaigiant koncertui buvo išdidžiai paskelbta: žiūrovai paralyžiuotiems vaikams paaukojo per 770 tūkst. litų. Šiuos pinigus, atskaičius operatorių aptarnavimo mokesčius ir iš dalies padengus akcijos organizavimo išlaidas, buvo planuojama skirti Druskininkų vaikų reabilitacijos sanatorijai „Saulutė“, ugdymo centrui „Viltis“, Utenos reabilitacijos ir ugdymo centrui bei Palangos vaikų reabilitacijos sanatorijai „Palangos gintaras“.

...baigė blogai

Visų sunkia liga sergančiais vaikais besirūpinančių įstaigų vadovai jau turėjo planų, kaip panaudoti gautus pinigus, - jų globojami mažieji ligoniukai turėjo sulaukti jų gyvenimą palengvinsiančios specialios technikos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau paaiškėjo, kad per koncertą ataskaitą apie suaukotus pinigus teikusios UAB „Mediafon“ galutinė aukų suma nesutampa su „Omnitel“ ir TEO LT ataskaitomis. Nesutampanti suma viršijo 230 tūkst. litų.

Tad iš keturių adresatų pinigus gavo tik sanatorija „Saulutė“. Jai buvo skirta 300 tūkst. litų. Kitiems akcijos dalyviams neduota nė cento.

Apgavo ne tik dalyvius, bet ir žiūrovus

„Vilties“ direktorė Augienė Vilūnienė „Respublikai“ pasakojo, kad su džiaugsmu sutiko dalyvauti akcijoje. Už pinigus buvo planuojama įrengti kineziterapijos kabinetą su specialiais treniruokliais. Akcijai pasibaigus ji ilgai laukė, kada bus pervesti paaukoti pinigai.  Supratusi, kad taip nieko ir nesulauks, pati parašė laišką akcijos organizatoriams teiraudamasi, kada būtų galima gauti žadėtuosius pinigus. Tačiau pastarieji jai atsakė: planuotų pinigų negavome, tad neturime ką skirti.

REKLAMA

A.Vilūnienė įsitikinusi: organizatoriai apgavo ne tik vaikus, bet ir pinigus aukojusius žiūrovus.

„Kada ekrane rodai mūsų vaikus, žmonėms spaudžia ašarą ir jie aukoja pinigus. Ne tiek mes jaučiamės apgauti, bet praktiškai Lietuvos žmonės. Jeigu jie žinotų tai, tada suprastų, kad ne kiekvienai akcijai reikia aukoti“, - tvirtino moteris.



Tėvai jaučia nuoskaudą

„Pasinaudojo vaikų vardu. Rodė tuos vaikus per televiziją, buvo straipsnių laikraščiuose. Ir mūsų darbuotojai, ir vaikų tėveliai aukojo pinigus per renginį. Kažkaip nemalonu. Jaučiamės apgauti. Labai negeras jausmas“, - pasakojo vaikams paaukotų pinigų nesulaukusio Utenos reabilitacijos ir ugdymo centro vadovė Elena Urbonienė.

REKLAMA

Tėvus labiausiai papiktino tai, kad parodę jų vaikus per televiziją akcijos organizatoriai vėliau nusiplovė.

„Dovanotam arkliui į dantis nežiūri, bet labai nemalonu, kai dalyvavome dalyvavome, filmavomės filmavomės gero norėdami tokiems vaikams, rodėme entuziazmą, o iš viso šito šnipštas išėjo“, - apgailestavo Vidas Grigalionis, vieno vaiko tėvų.

Kaltų neliko

Akcijos organizatoriai viešoji įstaiga „Muzikos frontas“ pareiškė: dėl nepervestų pinigų jie kalti nėra. Įstaigos atstovas Šarūnas Miculevičius kaltųjų suskubo ieškoti „Omnitel“ ir TEO LT. Jis kreipėsi į Ryšių reguliavimo tarnybą, kad pastaroji atliktų tyrimą ir padėtų grąžinti prarastus pinigus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarnyba savo rašte tvirtina, kad nesutapimas tarp „Mediafon“ ir „Omnitel“ bei TEO LT paaukotų pinigų skaičiavimo atsirado dėl skirtingos skambučių apmokestinimo pradžios laiko apskaitos: esą „Mediafon“ pateikė informaciją apie visus per akciją užfiksuotus skambučius, o „Omnitel“ ir TEO LT - tik apie tuos, kurie truko ilgiau nei 3 sekundes.

Tad žmonių, kurių skambučiai truko mažiau nei 3 sekundes, aukos nebuvo įskaičiuotos, todėl pinigai ir nepapildė akcijos organizatorių sąskaitos. Beje, jokios informacijos, kad žiūrovo skambutis, trukęs trumpiau negu 3 sekundės, nebus įskaitytas kaip jo auka, per tiesioginę transliaciją nebuvo skelbiama.

REKLAMA

Pabaigoje - nežinojimas ir „gražios“ klaidos

„Nesuprantu tų techninių dalykų. Kaip yra, taip yra, - pasakojo akcijos organizatorius Š.Miculevičius. - Apie tas 3 sekundes nežinojau. Tai yra ne pirmas renginys, kurį organizuoju, bet apie tokius dalykus niekas niekur negirdėjo. Lietuvoje tai įvyko pirmą kartą“.

„Norime patvirtinti, kad visa „Omnitel“ vartotojų per renginį paaukota pinigų suma buvo perduota „Muzikos frontui“. Kita suma, gerokai didesnė nei paaukotoji, renginio techninius dalykus prižiūrėjusios įmonės galėjo būti iš anksto paskelbta per klaidą“, - „Respublikai“ savo pranešime situaciją komentavo „Omnitel“ atstovė Daiva Selickaitė.

Savo atsakomybės dėl akcijos nesėkmės Š.Miculevičius nejaučia.  Klausimu, kodėl nebuvo atsižvelgta į visus niuansus ir kurgi žadėtieji pinigai, pasipiktinęs Š.Miculevičius rėžė, kad žinoti tokius dalykus yra ne jo darbas.



Sergejus TICHOMIROVAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų