REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Niujorke, istoriniame Floyd Bennet Field oro uoste, atidengta memorialinė lenta, skirta istoriniam lietuvių lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžiui per Atlantą.

REKLAMA
REKLAMA

Iš Floyd Bennet Field oro uosto prieš 75 metus pakilo lėktuvas ,,Lituanica“, kuriuo du lietuviai susiruošė į žygį per Atlanto vandenyną.

REKLAMA

Kaip pranešė URM, Lietuvos generalinis konsulas Niujorke Jonas Paslauskas savaitgalį vykusioje lentos atidengimo ceremonijoje kalbėjo apie S.Dariaus ir S.Girėno likimus, apie JAV lietuvius, kurie ir morališkai, ir finansiškai rėmė drąsių lakūnų idėją išgarsinti Lietuvos vardą rekordiniu skrydžiu iš Niujorko į Kauną.

Nacionalinio Gateway poilsio parko vadovas Barry Sullivanas pristatė Floyd Bennet Field oro uosto praeitį, šiomis dienomis - tai niujorkiečių pamėgta poilsio zona. B.Sullivanas taip pat atidarė naują parodą, kurioje pasakojama apie svarbiausius, į aviacijos istoriją įėjusius skrydžius iš Floyd Bennet Field oro uosto. Parodoje atskiras stendas skirtas S.Dariaus ir S.Girėno „Lituanicos“ skrydžiui.

REKLAMA
REKLAMA

1933 metų liepos 15 dieną S.Darius ir S.Girėnas lėktuvu ,,Lituanika“ iš Niujorko išskrido į Kauną ir per 37 valandas sudėtingomis oro sąlygomis, be radijo ryšio prietaisų perskrido Atlanto vandenyną.

Iki Kauno likus 650 kilometrų lakūnai žuvo prie Pščelniko kaimo (tuomet Vokietija, dabar Lenkija) lėktuvui patyrus avariją. Jos priežastys nėra visiškai aiškios. Oficialiai pranešta, kad avarija atsitiko dėl audros ar motoro gedimo. Egzistuoja versija, kad lėktuvą numušė vokiečiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų