REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neturintis įgaliojimų, todėl oficialiai nieko neveikiantis Vytautas Greičius vis tiek kelis mėnesius gaus nemažą Aukščiausiojo Teismo (AT) pirmininko atlyginimą.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip šeštadienį rašo dienraštis "Vilniaus diena", penktadienį vykusiame Teisėjų tarybos posėdyje kadenciją baigęs AT pirmininkas nedalyvavo. Jis yra šios tarybos narys, todėl turėtų dalyvauti susirinkimuose, nagrinėti klausimus, balsuoti.

REKLAMA

Jau nuo liepos 8 dienos V.Greičius neturi AT pirmininko įgaliojimų, nors ir liko eiti pareigas, nes Seimas dukart nesutiko patenkinti prezidento Valdo Adamkaus prašymo atleisti šį pareigūną ir paskirti naują.

V.Greičius nebegali vykdyti nė vieno iš daugiau kaip dviejų dešimčių įstatymo numatytų AT pirmininko įgaliojimų, negali pasirašyti oficialių dokumentų, atstovauti savo institucijai. Jis neišleistas atostogų, nes tai padaryti gali tik prezidentas savo dekretu. Tokio dekreto nėra, todėl kadenciją baigęs AT pirmininkas yra nei pagautas, nei paleistas - formaliai tebeina pareigas, tik nieko negali daryti.

REKLAMA
REKLAMA

AT atstovas spaudai Alvydas Jancevičius teigė, kad V.Greičius iš tiesų nevykdo jokios veiklos kaip teismo pirmininkas. "Jokių sprendimų jis nepriima. Ir netgi į darbą važinėja savo automobiliu, nebe tarnybiniu", - tikino A.Jancevičius.

Tačiau V.Greičius, kol bus išspręsta su juo susijusi dilema, gaus ne AT teisėjui, bet šio teismo pirmininkui numatytą atlyginimą, nors ir nevykdo jokių tokiam pareigūnui priskirtų įgaliojimų.

AT kancleris Romas Laurinavičius nepaneigė, kad kadenciją baigusiam AT pirmininkui tikriausiai bus mokamas ligšiolinis atlyginimas. Bet, pasak jo, į šį klausimą visiškai tiksliai bus atsakyta tik rugpjūčio pradžioje, kai AT darbuotojams bus mokamos algos už liepą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tą patį sakė ir pats V.Greičius. Jis nepaneigė, kad ir toliau gali gauti AT pirmininko atlyginimą. AT pirmininko alga neatskaičiavus mokesčių siekia apie 10 tūkst. litų, teisėjo - beveik 9 tūkst. litų.

AT pirmininko pareigų niekas laikinai neina, nes, pasak teisininkų, to neleidžia įstatymai. Jeigu rugsėjį vėl susirinkęs Seimas vis dėlto atleis V.Greičių iš pareigų, tačiau kurį laiką nepaskirs naujo AT pirmininko, šias pareigas laikinai eis AT Civilinių bylų skyriaus vadovė Janina Stripeikienė.

Nepaisant to, kad AT pirmininkas neturi įgaliojimų, šios institucijos darbas nesutrikęs. "Tai ne kosmodromas, kuriame skrydis negali įvykti, jeigu kosmonauto nėra. Viskas veikia gana normaliai, tuo labiau kad dabar atostogų metas", - aiškino A.Jancevičius.

Už ūkinius finansinius AT reikalus atsakingas kancleris R.Laurinavičius irgi patvirtino, kad institucija veikia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų