REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

V. Greičiaus likimas vis dar neaiškus

Prezidentui nepavyko įtikinti Seimo frakcijų per balsavimą atleisti Aukščiausiojo Teismo pirmininką Vytautą Greičių. Vieningos nuomonės kol kas nereiškia nei valdantieji, nei opozicija. Konservatoriai išvis siūlo sustabdyti atleidimą ir žada kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad šis išaiškintų, ar atleidimas teisėtas.

REKLAMA
REKLAMA

Jautė spaudimą

Seimo frakcijų seniūnai pas Prezidentą pakviesti po nesėkmingo bandymo atleisti kadenciją baigusį Aukščiausiojo teismo pirmininką Vytautą Greičių. Pakartotinį pasiūlymą teikiantis šalies vadovas teigia, kad Greičiaus atleidimui vienbalsiai pritarė teisėjų taryba, todėl viliasi ir parlamento vienybės.

REKLAMA

Ketvirtadienį Prezidentas Valdas Adamkus pareiškė nesiūlantis Aukščiausiojo Teismo pirmininko Vytauto Greičiaus antrai kadencijai prašomas pačių teismų ir siekdamas išsklaidyti visuomenės nuomonę apie teismuose susidariusius klanus.

„Mano supratimu, aš vykdau tai, kas pageidaujama pačių teismų, teismų tarybos“, - teigė V. Adamkus. Prezidento nuomone, reikia išsklaidyti visuomenėje pradėjusias sklisti kalbas apie atskirose teismų sistemose susidarusius klanus.

REKLAMA
REKLAMA

Šalies vadovo manymu, dabar yra tinkamas laikas rotacijai. „Konstitucinio Teismo pirmininkas yra pasikeitęs, dabar AT pirmininkas suteikia galimybę naujam teisėjui perimti administruoti. Ne už kalnų ir Administracinio teismo pakeitimai“, - teigė V.Adamkus.

Šalies vadovas susitikime patikino Seimo vadovybę ir frakcijų vadovus, kad neturi jokių asmeninių interesų teikiant kandidatus į Aukščiausiojo Teismo pirmininko pareigas.

V. Adamkus taip pat pripažino, kad jam buvo darytas spaudimas renkantis kandidatus į AT pirmininko postą. „Buvo spaudimas iš įvairių pusių ir jeigu tam būčiau pasidavęs, teikčiau kandidatą į pirmininkus, kuris būtų priklausomas nuo politinių jėgų ar būtų nežinomas teisinėje visuomenėje“, - pabrėžė Prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Frakcijų sprendimai - prieš balsavimą

Tačiau šie argumentai Seimo frakcijų neįtikino. Valandos susitikimas su frakcijomis praėjo be rezultatų.

Prieš Greičiaus atleidimą balsavę konservatoriai pasiūlė stabdyti atleidimą, nes V. Greičius paskirtas vadovu neterminuotam laikui. „Yra siūloma kreiptis į KT, kad jis išnagrinėtų Seimo nutarimą 1999 metų, kuriuo Vytautas Greičius buvos paskirtas ST primininku nenurodant kokios trukmės kadencijai jis skiriamas į šitas pareigas“, sakė Tėvynės sąjungos lyderis A. Kubilius.

REKLAMA

Tuo tarpu Valdančiajai koalicijai priklausančių liberalcentristų frakcijos seniūnas Vytautas Bogušis konservatorių lyderio teiginius vadino „fantasmagoriniais“ bei priminė, kad 1999 metais minėtą nutarimą dėl V.Greičiaus paskyrimo AT pirmininku priėmė patys tuo metu valdę konservatoriai.

Anot V. Bogušio, įstatymas aiškiai apibrėžia, kad teismo pirmininko kadencija yra 9 metai, todėl valdančioji koalicija priiminės protingus, Lietuvai naudingai sprendimus.

Seimo valdančioji valstiečių liaudininkų frakcija, kurios ženkli dalis narių praėjusią savaitę taip pat nepritarė prezidento dekretui dėl V.Greičiaus atleidimo, sprendimą dėl pakartotinai teikiamo prezidento dekreto žada priimti pirmadienį.

Opozicinės Darbo partijos bei „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos taip pat žada apsispręsti kitą savaitę prieš balsavimus Seime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų