REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Opozicinės frakcijos teigia, kad kadenciją baigęs, tačiau Seimo neatleistas Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Vytautas Greičius turi visus teismo vadovo įgaliojimus, kol jo neatleis šalies parlamentas, ir laiko jį visateisiu šio teismo pirmininku. Tai Tėvynės sąjungos, Darbo partijos ir partijos „Tvarka ir Teisingumas“ frakcijų atstovai pareiškė Lietuvos radijui.

REKLAMA
REKLAMA

„Sakyti prezidento patarėjai gali visaip, o Konstitucijoje parašyta, kad Aukščiausiojo Teismo pirmininką iš visų šio teismo teisėjų skiria ir atleidžia Seimas prezidento teikimu. Ir daugiau nieko. Ir jokių kitų momentų negali būti, dėl kurių pirmininkas prarastų įgaliojimus. Seimas paskiria, o paskui atleidžia. Teismų įstatyme, ginant teisėjų nepriklausomumą, yra nustatyta, kad jis negali prarasti savo įgaliojimų jokia kita tvarka ir niekaip kitaip, kaip tik atleidus iš pareigų. Vadinasi, kol nėra atleistas nustatyta tvarka, jis eina savo pareigas, turi savo įgaliojimus“, – Lietuvos radijui pareiškė Tėvynės sąjungos frakcijos Seime narys, šios frakcijos paskirtas Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto nariu Kęstutis Čilinskas.

REKLAMA

Darbo partijos frakcijos Seime seniūnė Virginija Baltraitienė sako, kad „mes lygiai taip pat traktuojame. Kaip ir bet kuriame kitame darbe – kol žmogus nėra atleistas, jis privalo dirbti.“ V. Baltraitienė teigia, kad prezidentas Valdas Adamkus, prieš Seimui teikdamas atleisti V. Greičių, turėjo susitikti su frakcijomis ir pateikti motyvus. „Taip, prezidentas pasinaudojo savo teise teikti Seimui atleisti V. Greičių iš pareigų pasibaigus kadencijai, tačiau motyvų, kodėl tai daroma ir V. Greičius neteikiamas antrai kadencijai, nepateikė“.

REKLAMA
REKLAMA

Opozicinės partijos „Tvarka ir Teisingumas“ frakcijos Seime seniūnas Valentinas Mazuronis Lietuvos radijui pareiškė, jog „Konstitucijoje vienareikšmiai pasakyta, kad Seimas skiria ir atleidžia. Kol Seimas nepaskiria pirmininko, tol jis nepaskirtas, o kol neatleistas, tol ir yra neatleistas. O jei čia kažkas nori daryti politiką, tai yra jau jų problemos“, – sako opozicinės frakcijos seniūnas V. Mazuronis.

Opozicijos atstovai taip pat piktinosi, kad konsultacijos su frakcijomis pradedamos tada, kai jau pateikti dekretai Seimui.

Tuo metu prezidento patarėja Aušra Rauličkytė ir dalis socialdemokratų teigia, kad V. Greičiaus kadencijai pasibaigus, jis yra Aukščiausiojo Teismo pirmininkas, tačiau neturi pirmininkui suteiktų įgaliojimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų